Agarový agar

Velká země USA, Ruska a Japonského poloostrova patří mezi nejprogresivnější výrobce nejnovějších technologií. S Tichým oceánem, Bílým mořem z jejich břehů, se „ponoří“ do svých hlubin a získají řasy červené a hnědé barvy. Kterých 80 metrů vnitrozemí zdobí jemné, jemné, pestrobarevné peří.

Během zpracování mají formu destiček, prášku, vloček, tablet nebo průhledných vláken. Takový produkt se nazývá agar-agar. Jeho barva je nažloutlá, má dvě odrůdy: nejvyšší světlo (bílá) a první tmavě žlutou.

K dosažení tohoto výsledku se řasy vyjmou z vody, vaří se. Pak se suší, zmrazí, znovu suší. To je všechno!

Na pozemcích bývalého SSSR se nazývá „agar“, používá se jako potravinářská přídatná látka E406, která nemá téměř žádné množstevní omezení výroby, a používá se jako přírodní stabilizátor, zahušťovadlo.

Mimochodem, prvním patentovaným výrobkem používajícím agar-agar je dort ptačího mléka.

Složení a přínosy agaru

\ t

Voda je asi 20%, minerální soli 4%, polysacharidy 80% jsou složky agaru. Stejně jako kyseliny glukuronová, pyruvová, galaktóza, pentóza, anhydrogalaktóza,agaróza, agaropectin. Kalorie - 301 kcal, proteiny - 4,0 g, sacharidy - 76,0 g, ale bez tuku.

Nezapomeňte, že řasy jsou velmi bohaté na jód, vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, a to příznivě ovlivňuje štítnou žlázu. Agar-agar asi 95% obsahuje rozpustnou vlákninu, má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.

Výhody agar-agaru jsou poměrně velké: odstraňuje toxiny, žluč, střeva, střeva, posiluje játra, plíce, snižuje cholesterol, cukr. Pro vegetariány, diabetiky, je tento doplněk dobrou náhradou za jiné zvířecí náhražky.

Jedna velmi důležitá skutečnost: řasy jsou bohaté na fukoidan, což zpomaluje rozvoj rakoviny prsu u žen a v některých případech dokonce zastavuje. Ženy v Japonsku jej proto často používají, v důsledku čehož onemocní méně.

Agar-agar je však často nemožné použít, protože se jedná o projímadlo, protože se prakticky neabsorbuje v trávicím traktu našeho těla.

Přítomnost hrubých vláken v těchto doplňcích zabírá veškerý prostor ve střevě, prochází jím poměrně rychle. Všechny tyto vlastnosti jsou široce používány v lékařském kanálu a mikrobiologii jako prostředí hojného růstu kultur, bakterií.

Jak se používá agar-agar při vaření?

Agar-agar je nejsilnějším želírujícím činidlem, které je mnohonásobně lepší než želatina. Jeho chemické a fyzikální vlastnosti jsou velmi zajímavé. Při teplotě 100 ° CC se rozpouští v kapalině a při 40 ° CC chlazenímá formu želé nebo silného gelu. Z jednoho státu do druhého a naopak, můžete to udělat mnohokrát bez ztráty výhod produktu.

Tajemství použití agaru:

  1. Ptáte se, jak se rozděluje agar-agar? K tomu se rozpustí 1 lžička ve 250 ml vody (ovocná šťáva, vývar), vaří se asi 4 minuty za stálého míchání. Pak studujeme. Je nutné rychle zasadit, aby konzistence byla homogenní.
  2. Tato gelovitá látka pro přípravu dezertů, konzervovaných potravin se nejlépe užívá ve formě prášku nebo vloček. Desky, nitě po namočení jsou vhodné pro saláty a sushi.
  3. Je třeba také vědět, že při kontaktu s vodou zvyšuje svůj objem 30krát. Stává se jemným, vzdušným, perzistentním, ale na rozdíl od želatiny nemá žádnou barvu, chuť.
  4. Vzhledem k tomu, že tato přísada je na našem trhu obtížná, vzniká otázka: co je agar-agar nahrazen? Může být nahrazen želatinou, ale musíme znát poměr: 2 čajové lžičky agarového agarového prášku (2 lžíce vloček látky = 1 lžička prášku) se rovná 1 lžíci želatiny.

V kuchařském průmyslu zaujímá velké místo mezi dezerty. Cukráři ji používají při výrobě marmelády, souffle, marshmallow, marshmallow, jam. V bonbónu má formu různých náplní. Mléčné výrobky (zmrzlina, kondenzované mléko) nejsou zbaveny pozornosti, ale zahrnují i ​​tuto přísadu.

Používá se také v různých konzervách, omáčkách (majonéze), nápojích, občerstvení, žvýkačkách.Vzhledem k nízkokalorickému agaru je agar obsažen v mnoha diabetických produktech.

Dezerty s agarovým agarem

\ t

Po zvážení skutečností o agar-agaru vám chci říci jednoduché recepty na dezert pro jeho použití.

Ovocné želé s agarovým agarem

Skládá se z následujících produktů:

  • 4 g prášku určeného k zahušťování;
  • 2 sklenice šťávy (pomeranč, ananas nebo cokoliv);
  • 1 citron;
  • různé druhy ovoce nebo bobulí (kiwi, jahody, broskve, maliny).

Takže šťávu zahřejte, přidejte do ní citrónovou šťávu. Když kapalina vaří, přidejte agar-agar, dobře promíchejte, aby nedošlo k tvorbě hrudek.

Vařte minuty 4, sejměte, mírně proveďte.

Řezáme naše ovoce nebo bobule, vkládáme je do forem, nalijeme je tekutinou, dáme je na půl hodiny do chladničky. Přeneseme naše želé z formy na desku. Hotovo!

Soufflé hrušky

Musíme použít: 4 hrušky, kardamom, skořice, kurkuma, 1 polévková lžíce. Já agar-agarové vločky, 90 ml. vody. Čistíme hrušky, bijeme mixérem, připravujeme pyré, přidáváme koření. Tuto přísadu zřeďte vodou, vařte 3 minuty.

Bramborovou kaší smíchejte s tekutinou až do hladka, rychle to udělejte. Nalijte do forem, vložte do lednice. Přeneseme soufflé na talíř. Podáváme s čokoládou, zmrzlinou, ovocem.

Tiramisu s agarovým agarem

Velmi delikátní a vzdušný pokrm, pro který jsou potřebné následující složky:

  • 250 g sýra mascarpone;
  • 250 g smetany;
  • 50 g krémughee;
  • 8 ks. cookie;
  • 1,5 lžičky. agar-agar;
  • 250 ml vody;
  • kakao pro dekoraci;
  • cukr, asi půl šálku.

Příprava: sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem, rozložte podle formulářů, vložte do mrazničky.

Šlehačkový krém s cukrem, sýr, šlehač znovu do hladka.

Zahušťovadlo se rozpustí vodou, zapálí se. Jakmile se vaří, odstraňte, přidejte do krému. Smíchejte s metličkou. Tato směs nalijte naši základnu. Položte hodinu na ledničku. Ozdobte top s kakaem.

Sladké hostesky, takže chutné a zdravé vaření potřebujeme vědět o všech výrobcích a přísadách.

Tyto informace jsou uvedeny výše a pomohou doplnit vaše znalosti. Vařte, experimentujte, potěšte se různými dobroty svých blízkých!