Ananas: metody čištění a krásné krájení na salát a dezert

O prospěšných vlastnostech tohoto exotického ovoce bylo řečeno mnoho. To je užitečné pro srdce, játra, krevní cévy, střeva, žaludek. Obsahuje spoustu vitamínů, zejména skupiny B a vitaminu C. Je také bohatý na stopové prvky - zinek, karoten, draslík, měď atd.

Příroda odměnila zámořské ovoce zajímavým vzhledem a viděla jeho dužinu, okamžitě chci začít jídlo. Než však dáte na stůl nebo přidáte jednu z ingrediencí v misce, musíte vědět, jak nasekat ananas, aby vypadal ještě přitažlivěji.

Jak na to

Ovoce se obvykle čistí od začátku.

Za prvé, vrchol ananasu je řezaný zelení, a pak opačná strana. Teď to vypadá jako sud, jako ve hře “ Lotto “. Bude vhodnější pracovat s ním dál, protože podpora se objevila ze dvou stran.

Vezměte desku nebo misku, dejte ovoce a odstraňte kůru shora dolů. Chcete-li dělat všechno správně, musíte se vyzbrojit dobře naostřeným nožem, nejlépe tenkým ostřím.

Na oloupaném ovoci uvidíte zbytky slupky ve formě trní. Je třeba je řezat, jako oči ze brambor, načrtávající dužinu ovoce pohybu na půlkruhové trajektorii. Můžete použít jinou metodu - v místě "trnu", aby se kruhový pohyb s nožem, řezání kužel z buničiny s ním.

Nyní je ovoce oloupáno a připraveno k dalšímu řezání.

Existuje mnoho možností pro krájení ovoce. Někteří z nich naznačují, že je třeba nejprve vyčistit ovoce a pak se s použitím některých metod předpokládá inverzní algoritmus.

Jak určit, v jakém pořadí čistit a krásně sekat ananas?

Zvažte tyto faktory:

  • Pokud jste si zakoupili příliš velké ovoce a nemůžete jíst najednou, je lepší, abyste celý ananas neodlupovali najednou, jinak bude šťáva vypouštět;
  • Poté, co jsme se rozhodli porcovat ovoce nakrájené na plátky, okamžitě se oloupeme, protože odstranění z malých kousků je problematické;
  • Po vyčištění celého ovoce najednou umožníte, aby zůstalo šťavnaté, ale je to pouze v případě, že je okamžitě konzumováno.

Ananas má vynikající chuť, když je zralý, ale není přezrálý. Čím bohatší je sladká vůně ovoce, tím je chutnější. Pat ovoce jako meloun, když si ho koupíte - to musí být hluchý.

Pokud je zvuk určen prázdnotou, přezkouší. Pokud dostanete řezané ovoce, dávejte pozor na jeho barvu - zralý ananas má jasně žlutou barvu, zatímco podměrečné ovoce má bledou barvu. Při nákupu, podívejte se na ovoce hrboly - měly by být stejné velikosti a barvy. Není děsivé, pokud mají zelenkavý odstín.

Prsteny

Toto je nejběžnější způsob podávání ananasu. Možná je to kvůli tomu, že jsme zvyklí vidět ho takhle v bankách, a možná proto, že je to tak pohodlnéjíst

Vyčištěním ovoce podle výše uvedeného algoritmu ho položte na desku do strany, rozřízněte do kruhů. Dávejte pozor na jejich tloušťku - musí být nejméně 1 cm, jinak se buničina rozpadne a krásné kroužky nebudou fungovat. Nyní se musíte zbavit jádra - stačí ho rozřezat nožem v kruhovém pohybu.

Pěkně nakrájejte ananas s kruhy v opačném pořadí. Za tímto účelem položte neloupané ovoce na desku stranou, nakrájejte na kruhy a odloupněte kůru z každého z nich, aniž byste zapomněli na „ trny “. Jádro je řezáno stejným způsobem jako v první verzi.

Nyní můžete zahraničního hosta umístit v misce s jiným ovocem nebo odděleně a sloužit.

Můžete vytvořit polokroužky nebo čtvrtky prstence prstenů z prstenců, pokud se zdají být příliš velké. K tomu jednoduše nakrájejte ovoce z kruhu na dvě nebo čtyři části.

Mimochodem, srdce ovoce je jedlé, ale není zvykem mu sloužit. Neodhoďte to - udělejte salát nebo jen tuto část ovoce najíst odděleně - to je nejbohatší na bromelain, který má schopnost spalovat tuky.

Košík

Tento způsob podání je krásný a originální. Chcete, aby vaši hosté byli překvapeni, jak krásně jste nakrájený ananas? Použijte následující pokyny.

Umyjeme ovoce, rozřízneme ho na dvě stejné části podélně. Nezastavíme vrchol zelení - bude to výborná dekorace „koše“. Maso je řezané, ale děláme to velmi opatrně, aby nebylo odstraněno v podobě beztvaréhokaši a krásný kus.

Nakrájíme na plátky nebo polokroužky - jak se vám líbí, a rozložíme do improvizovaných pokrmů. Lze zde také umístit jiné krájené ovoce. Miska je připravena, můžete překvapit hosty.

Varianta melounu

Tato metoda řezání ananasu má další název - jihovýchod. Ovoce není oloupané, řezáme pouze jeho spodní část a necháme vrchol zelení. Nyní musíte pečlivě nakrájet ovoce na 4 kusy v podobě člunů s nožem. Snažte se řezat tak, aby každý z nich dostal trochu zeleně.

Dále, s „ loděmi““odstraníme jádro a provedeme příčné řezy na dužnině, abychom je usnadnili. Pokud je ananas velmi velký, můžete ho rozřezat na 8 kusů. Neměly by být příliš tenké, jinak se rozpadnou.

Existuje mírně upravená verze tohoto způsobu řezání. Při použití by měl být kůra odříznuta, ale zelené by mělo být ponecháno. V tomto případě je to stejné, ale příčné řezy by neměly být prováděny tak, aby se „ loď “ nerozdělila na dvě části.

Z těchto dvou možností je obvykle vybrána první - vypadá to hezčí a chutnější a jíst ananas je vhodný. K tomu můžete použít lžičku.

Krájené nebo nakrájené

\ t

Obvykle se tato možnost používá, pokud potřebujete ovoce s jinými výrobky, dát na špejle nebo přidat do nějakého pokrmu. S tímto typem řezání ananas musí být vyčištěn, protože každý kus je vyčištěn odděleně - proces je velmi dlouhý a časově náročné.

Teďovoce je třeba rozřezat na 8 podle principu „ lodí “. S každým z nich řezáme jádro a pak je pomocí nože rozdělíme na rovné plátky nebo kostky.

Lze to provést jinak. Ananas rozřezaný na kroužky, každý z nich je rozdělen do 8 částí. Budou mít tvar trojúhelníku a když odstraníme jádro, stanou se krásnými plátky.

Vědět, jak čistit ananas a jak jej správně řezat, můžete ozdobit jakýkoliv stůl, bez ohledu na to, zda se připravujete na datum, přijímáte hosty, nebo prostě chcete, aby byla rodinná večeře obyčejná.