Černý kmínový olej

Černý kmín olej je jedinečný a úžasný produkt, který byl použit v medicíně a kosmetologii po mnoho staletí. V lidech se tento lék nazývá také chernushka, černý koriandr, královský černý kmín a požehnané semeno.

Historie, původ, vlastnosti

Královský černý kmín je produktem zpracování zvláštní odrůdy kmínu a tato odrůda je nejznámější v Rusku od počátku tohoto století. Je nejvhodnější pro požití, protože má jemnou příjemnou chuť, kořeněnou hořkost a specifickou kořeněnou vůni.

Obyvatelé arabských zemí, jako je Sýrie, Turecko, Egypt, Etiopie, Saúdská Arábie, uplatňují ve větší míře kořenový olej, v poslední době se však v zemích SNS stal stále populárnějším.

Černohnědá, nazelenalá kapalina černého kmínu má kořeněnou, ostrou vůni a svíravou a svíravou chuť.

Stejně jako všechny vysoce kvalitní oleje je kmínový olej nejúčinnější při lisování za studena (35% rostlinných tuků). Být přirozeným antibiotikem, nezpůsobuje dysbakteriózu a působí záměrně. To jej výrazně odlišuje od syntetických analogů používaných v medicíně.

Ukázaly se pokusy o použití černého kmínuže posiluje imunitní systém působením na brzlík, který je zodpovědný za posílení obranyschopnosti těla a přispívá k produkci kostní dřeně. To vše mluví ve prospěch skutečnosti, že tělo má silnou imunitu schopnou vyrovnat se s téměř jakoukoli nemocí.

Semena černého kmínu pěstovaného v arabských zemích, Indii a na Kavkaze se používají v kulinářském průmyslu. Oni jsou voláni “kmín”, “Zira”, “římský koriandr”, “indický kmín”.

Podle moderních historických údajů se léčivé vlastnosti této rostliny zmiňují o Hippokratech, Avicenně a Prorokovi Muhammadovi. Tento olej je široce používán v indické védské medicíně. V některých evropských zemích se používá jako farmakologická surovina při výrobě léčiv.

Chemické složení tohoto výrobku je široké a rozmanité a obsahuje tyto složky:

  • nasycené a nenasycené mastné kyseliny;
  • aminokyseliny;
  • Vitaminy skupin A, D, Bl, B9, B3, B6, B2, C, E;
  • Flavonoidy;
  • fytosteroly;
  • taniny;
  • Monosacharidy a polysacharidy;
  • Alkaloidy, enzymy, saponiny, éterické oleje.

Použití černého kmínu

\ t

Černý kuminový olej, bohatý na vitamíny, aminokyseliny, biologicky aktivní látky a minerály, je přirozeným antibiotikem a imunomodulátorem.

Má velký počet vlastností a způsobů použití, a to:

  1. Zlepšenímmetabolismus lipidů řeší problémy s obezitou;
  2. Posílení stěn cév, zlepšení kardiovaskulární aktivity - zabraňuje tvorbě krevních sraženin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje křehkost cév, snižuje krevní tlak;
  3. Pracuje s problémy trávicího traktu - vykazuje choleretický účinek, zlepšuje fungování žaludku a střev, odstraňuje zažívací poruchy, zvyšuje chuť k jídlu, zabraňuje onemocněním jater, je antihelmintikum;
  4. Používá se při léčbě diabetes mellitus;
  5. Zvyšuje laktaci, zabraňuje tvorbě trhlin v bradavkách a napomáhá jejich rychlému hojení;
  6. Používá se při astmatu průdušek, alergií, pneumonii, všech příznacích ARVI, nazofaryngeálních problémech;
  7. Je užitečné při řešení problémů mužských a ženských reprodukčních systémů - zvyšuje účinnost a libido, zlepšuje procesy spermatogeneze, zabraňuje zánětu a tvorbě nádorů;
  8. Nutné při léčbě a prevenci nemocí močového systému - nefritidy, pyelonefritidy, cystitidy, uretritidy, urolitiázy;
  9. Zlepšuje mozkovou cirkulaci, nervový systém, zvyšuje duševní a fyzickou aktivitu;
  10. Posiluje imunitní systém a je prevencí rakoviny;
  11. Používá se externě při kožních onemocněních - dermatitida, lupénka, herpes, ekzém, lišejník atd.;
  12. Používá se v kosmetologii, zlepšuje stav vlasů a pokožky - změkčuje, tonizuje a osvěžuje pokožku,vyhlazuje vrásky a strie, zabraňuje křehkosti, šedivění a vypadávání vlasů;
  13. Používá se v aromaterapii jako základní olej.

Jak správně použít černý kmín

  • Černý kmínový olej se míchá s medem a používá se k rozpouštění ledvinových kamenů a žlučových kamenů.
  • U akutních respiračních infekcí a exacerbací revmatismu používají na hlavě obklady;
  • U bronchopulmonálních onemocnění se černý kmín odebírá smícháním s citronovou šťávou a medem;
  • Černý léčivý olej a šťáva z jeho cibulí se používá při léčbě a prevenci
  • .
  • onkologická onemocnění;
  • Může být použit pro průjem a močové problémy;
  • Je dobrým antidotem pro kousnutí jedovatých hadů a hmyzu;
  • Olejové balíčky redukují lymfatické uzliny;
  • Masírování do pokožky hlavy obnovuje růst vlasů a zabraňuje šedivění.

Jak pít černý kmínový olej

Pro profylaxi se černý kmínový olej odebírá v jedné lžíci (čaj, méně často - stolování) 15 minut před jídlem dvakrát denně po měsíc.

Po celou dobu 1,5 - 2 měsíce je zapotřebí 1 litr oleje. Pro terapeutické účinky je nutné dodržovat pokyny dodané výrobcem.

Chcete-li zlepšit chuť oleje, můžete ho smíchat s jogurtem, medem nebo ovocnou šťávou. V některých případech může být průběh léčby 3-4 měsíce. Opakujte léčbu po dvouměsíční přestávce.

Kontraindikace pro použití černého kmínu:

  1. Těhotenství;
  2. Transplantace orgánů;
  3. Poškození kůže;
  4. Individuální nesnášenlivost a alergie.

V každém případě byste však měli mít na paměti, že samo-léčba může pro vás a vaše tělo nést ostře negativní reakce, a proto by před zahájením léčby nebo prevence nebylo zbytečné konzultovat s homeopatickým odborníkem. Požehnej vám!