Dieta pro obezitu

Hlavním problémem při léčbě diabetu je normalizace metabolických procesů. Na to jsou zaměřena všechna opatření zaměřená na léčbu této nemoci. Hlavním ukazatelem normalizace je hladina cukru v krvi.

Spolu s tím se obecně zlepšuje celkový stav pacienta a jeho zdravotní stav: jeho pracovní kapacita se zvyšuje, jeho žízeň klesá.

K normalizaci hladiny cukru v krvi nemocného se lékař snaží především omezit konzumaci nebo odstranit sacharidy ze stravy a předepsat potřebné léky.

Některé formy diabetu mohou být kontrolovány bez medikace, pouze na základě správné výživy.

Vědci prokázali, že asi 30% diabetiků může bez léků snadno dosáhnout, pokud dodržuji přísnou dietu.

Strava pro obezitu a cukrovku

\ t

Toto onemocnění je velmi často doprovázeno obezitou.

Existují určitá pravidla pro stravování v dietě pro obezitu a cukrovku:

  1. Omezení spotřeby (snadno stravitelných) sacharidů - cukru, sladkostí, medu. Místo toho se používají náhražky cukru v omezeném množství nebo fruktóza. A lidé s obezitou jsou vyloučeni ze stravy, dokonce i náhradníků. Není povoleno časté používání.hořká čokoláda;
  2. Bílý chléb, muffin, listové těsto - odstranit. To vše je nahrazeno chlebem s otruby, žitné mouky a mouky druhé třídy. Omezte těstoviny, rýži a krupici. Je třeba odmítnout pečení vůbec;
  3. Snižte spotřebu zeleniny, která obsahuje mnoho sacharidů - brambory, fazole, mrkev, řepa, hrášek. Můžete je používat pouze v malém množství. Měli byste také opustit nakládanou a solenou zeleninu. Přednost by měla být věnována zelenině s nízkým obsahem sacharidů: okurky, cuketa, lilek, rajčata, zelí, dýně;
  4. Nejezte ovoce s lehce stravitelnými sacharidy: banány, rozinky, hrozny, fíky, jahody, data;
  5. Nasycené tuky: tučné maso, ryby, celé mléčné výrobky, máslo, uzené výrobky, mastné a silné vývary. Mohou být nahrazeny rostlinným olejem, libovým hovězím masem, telecím masem, krocanem, králíkem, libovými rybami a klobásou;
  6. Vzdát se přírodních ovocných šťáv. V přírodních šťávách je spousta sacharidů, zejména pokud je šťáva s přidaným cukrem. Pro snížení koncentrace sacharidů může být šťáva zředěna vodou.

Dalším důležitým pravidlem je jíst ve stejnou dobu 5-6krát denně. To se provádí, aby se zabránilo přejídání.

Pokud je dietní terapie předepsána pro obezitu ve stupních 1, 2 a 3, ošetřující lékař individuálně zohledňuje tělesnou hmotnost pacienta, pohlaví, věk, přítomnost průvodních onemocnění, úroveň intenzity cvičení a hladinu cukru v krvi. Pokud je to takDieta pro obezitu Stupeň 3, pak lékař také navíc sleduje obsah kalorií výrobků, dietní terapie je zaměřena na snížení energetické hodnoty a kalorického obsahu potravin.

Tato metoda výživy se příliš neliší od stravy pro obezitu 2 stupně, rozdíl je pouze v trvání a pečlivější kontrole kalorií. Při tomto způsobu krmení by měl pacient dostávat všechny živiny, zejména protein. Podíl tuku a sacharidů by však měl být snížen.

V terapeutické stravě pro obezitu a cukrovku, aby se snížila chuť k jídlu, je nutné opustit alkohol, uzené potraviny, koření, silné vývary, kořeněná jídla.

Je také nutné snížit příjem tekutiny na 1 - 1,2 litru. za den a použití okurek. Před podáváním by mělo být jídlo soleno. Odborníci na výživu také poznamenávají, že terapeutická strava pro obezitu také poskytuje jeden den nalačno za týden. Během tohoto dne se musíte opřít o ovoce, zeleninu, ryby nebo mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Pokud dieta přestane produkovat výsledky, pak po dobu dvou dnů je nutné přejít na vodu bez plynu a použít multivitaminy.

Je velmi užitečné zahrnout do vaší stravy čerstvé bylinky - cibuli, petržel a kopr.

Příklad denního menu pro diabetes a obezitu:

První snídaně : 8 h. Pohanková kaše s mlékem, tvarohem, zakysanou smetanou, čajem s mlékem.

Druhá snídaně : 11 h. Tvaroh, zakysaná smetana, dogrose infuze.

Oběd : 14 h. Zeleninová polévka bez brambor a telecího masa, pečeného kuřete, čerstvého zelného salátu,ovocné želé s fruktózou.

Čas na čaj : 16 hodin. Vařená vejce (2 ks), čaj.

První večeře : 19 h. Vařené ryby, dušené zelí, kompot ze sušeného ovoce na sacharinu.

Druhá večeře : 22 h. Kefir.

Dieta pro obezitu jater

Mastná choroba jater (obezita jater) je spojena s metabolickými poruchami, které jsou doprovázeny ukládáním tuku v játrech. Toto onemocnění má dva typy: alkoholické (osoby trpící závislostí na alkoholu) a ne alkoholické (vysoký obsah tuků a sacharidů v potravinách a nízký obsah bílkovin).

Hlavní léčbou obezity v játrech je dieta. Ze stravy jsou vyloučeny následující produkty: cukr, klobása, uzená masa, koření a kořeněná koření, sladkosti, živočišné tuky, tučné a smažené maso, vysoce kvalitní mouka obsahující produkty cholesterolu a mořské plody.

V neomezeném množství jsou do stravy zahrnuty ovoce, zelenina, rostlinné oleje, libové maso, ryby, otruby, kyselé mléko s nízkým obsahem tuku a mléčné výrobky.

Zvláštním místem jsou potraviny s nízkými glykemickými ukazateli, komplexními sacharidy a bohatými vlákny. To vše sníží hladinu cholesterolu v krvi pacienta.

Příklad menu pro den obezity jater

První snídaně : 200 ml odstředěného mléka, 1 toast žitného chleba, 50 g. dietní sýr, 100 g. ananas

Druhá snídaně : sklenka šťávy z rajčat.

Oběd : 200 ml vývaru, 150 g. grilované ryby, zeleninový salát, pečené jablko, šípkový vývar.

Snack : 200 gr. beztukový jogurt bez cukru.

Večeře : ovesné vločky, vařená řepa a mrkev, ovocný salát, čaj.

Je důležité mít na paměti, že cukrovka a obezita jsou somatické choroby a v tomto případě samoobsluha není jen užitečná, ale může být také nebezpečná.

Před tím, než se vydáte na dietu, měli byste se přesto obrátit na odborníka, aby mohl diagnostikovat kompetentně, předepsat vhodnou léčbu a určit seznam povolených a zakázaných přípravků.