Dušená dýně v troubě

Jak udělat zdravý a chutný dezert?! Velmi jednoduché! Připravte si jídlo, které vyrobili naše babičky - dýně dušená v troubě! Je to nejen chutné, ale také neuvěřitelně užitečné, není divu, že to bylo tak populární od starověku.

Nejběžnější recept, který lze nalézt v každé kuchařce, zní takto. Pro přípravu potřebujeme: dýně a cukr. Tykve je třeba očistit od semen a slupky, nakrájíme na kousky. Plátky nakrájejte na fólii a posypte cukrem.

Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů. Dušená dýně s cukrem je připravena! Než budeme mluvit o některých metodách vaření dýně, které se staly populárními u kulinářských gurmánů, musíte říci pár slov o jeho prospěšných vlastnostech.

Výhody žluté krásy

Dýně je největší ovoce zeleniny, které je nám známo, a sklad takových vitamínů jako E, B2, B6, C, B1, A. Také díky vysokému obsahu solí a vody tato zelenina úspěšně plní úlohu přírodního diuretika. Má preventivní účinek na naše tělo v boji proti takovému naléhavému problému pro mnoho lidí, jako je tvorba kamenů v ledvinách a močovém měchýři.

Pokud ve své stravě zařadíte i dýně, a to i v malých množstvích, bude to stačit na to, aby pektiny obsažené v tomto produktu rozložily cholesterol, což sníží riziko aterosklerózy.

Gastroenterologové předepisují pacientům žaludeční vředovou šťávu z této kultury. No, kdo neslyšel o populární metodě nakládání s červy s dýňovými semínky? Navíc, dýně je nejen užitečná, ale také velmi cenově dostupný produkt z hlediska cenové politiky, což je také velmi dobré.

Toto ovoce není samo o sobě náladové a je velmi obtížné najít zeměpisné šířky, ve kterých by tato kultura nebyla pěstována. Proto je téměř v každé kuchyni na světě alespoň jedno jídlo s dýní.

Dušená dýně

Dýně jsou chutné jak smažené, tak dušené. Odborníci na výživu zdůrazňují způsob vaření páry, protože tímto způsobem si dýně udržují všechny užitečné vlastnosti a vlastnosti.

Zde jsou některé recepty, které si můžete nejen vychutnat nádhernou chuť dýně, ale také obohatit své tělo o takové vitamíny a mikroprvky.

Složky:

  • dýně;
  • voda.

Způsob přípravy:

  1. Vezměte středně velké dýně, oddělte maso od kůže a odřízněte střed ovoce na kostky.
  2. Nalijte asi 3 cm vody do mělkého hrnce nebo misky.
  3. Kostky by měly být dostatečně velké, aby se zabránilo jejich úplnému uhasení vodou.
  4. Po vložení kusů tohoto ovoce do nádoby s vodou vše postříkejte cukrem a přikryjte víčkem.
  5. Doba kalení 30-35 min. na nízké teplo.
  6. Po skončení procesu vaření je možné ho jíst buď teplé nebo studené. Jak chcete.

Dýně dýňové

Složky:

  • dýně;
  • voda;
  • mléko;
  • máslo;
  • sůl;
  • pepř;
  • zázvor nebo česnek.

Způsob přípravy:

  1. Nakrájené dýně, slupka může být oddělena po varu, bude rychlejší uvést do připravenosti v malém množství vody.
  2. Oddělením masa od slupky se vařené kousky rozdrtí na bramborovou kaší.
  3. Přidejte chuť, mléko, máslo, sůl a pepř.
  4. Zázvor nebo česnek dodají pokrmu pikantní chuť.
  5. Lze spotřebovat za studena nebo za tepla.

Dýně dušené v troubě

Složky:

  • dýně;
  • cukr;
  • voda.

Metoda přípravy:

  1. Trouba se zahřeje na 185 stupňů.
  2. V plechu na pečení s vysokými boky umístěte kousky ovoce.
  3. Naplňte přibližně 3 cm vodou.
  4. Zaprášený cukrem.
  5. Ujistěte se, že cukr je rozpuštěn ve vodě, a ne ležel na dýňových řezech, jinak všechno spálí.
  6. Doba vaření 30-35 min.
  7. Po vyjmutí plechu můžete nahoře přidávat med a sušené ovoce.
  8. Bon appetit!

Dýňový hrnec

Složky:

  • dýně;
  • cukr;
  • rostlinný olej;
  • voda.

93) Způsob přípravy:

  1. Pro toto jídlo nemusíte nic odlupovat ani sekat.
  2. Stačí jen odříznout horní část, udělat něco jako hrnec s víkem.
  3. Pomocí ostrého nože vytvořte v dužině několik děr a přidejte dovnitř cukr nebo cukrový sirup.
  4. Vezměte plech a namažte ho rostlinným olejem, vložte do něj dýně, aniž byste zapomněli navlhčit malým množstvím vody.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 185 ° C.
  6. Jelikož je dýně pečená celá, trvá vaření nejméně 1 hodinu.
  7. Miska se podává horká.

Pečená dýně s tvarohem

K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat následující produkty:

  • 350 g nasekané buničiny;
  • 150 g nízkotučného tvarohu;
  • 1 vejce;
  • 150 g zakysané smetany;
  • 35 g másla;
  • sůl podle chuti.

Příprava:

  1. V pánvi zakryjte dýně mlékem a vařte.
  2. Buničina připravená na libru, přidejte tvaroh, vejce, sůl.
  3. Do plechu na pečení, namazaného rostlinným olejem, vložte směs a pečte v peci při teplotě 185 ° C 30 minut.
  4. Miska se podává horká.

Dýňový dezert s jablky

Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat následující součásti:

  • 600 g dýňové buničiny;
  • 450 g odtučněné zakysané smetany;
  • 4 lžíce. Já cukr;
  • 3středně velké jablko;
  • 2 vaječné bílky;
  • rozinky, skořice, vlašské ořechy.

Příprava:

  1. V promazané misce na pečení vložte nasekanou dýňovou dužinu.
  2. Nasaďte si oheň a míchejte, připravte se, dokud se všechny dýňové šťávy neodpaří.
  3. Poté přidejte bílkoviny, rozdrcte na prášek a nakrájejte jablka na předem šlehané proteiny pomocí mixéru.
  4. Nalijte dýně do směsi a přidejte skořicové rozinky a ořechy.
  5. Pečeme v troubě po dobu 30-40 minut, dokud není zlatohnědá.

Karamelizovaná dýně

Pro vaření budete potřebovat:

  • 800 g dýňové buničiny;
  • 750 g matic dle vlastního uvážení;
  • 400 g granulovaného cukru;
  • voda.

Příprava:

  1. Ovoce oddělte od slupky a nakrájejte na kostičky.
  2. Vložte do hrnce, zakryjte vodou a přidejte cukr.
  3. Dušení po dobu 1,5 hodiny při nízkém teple.
  4. Opečte ořechy v troubě.
  5. Poté, co je dýně připraveno počkat, až se ochladí, nalejte na vrchol karamelový sirup, který se během procesu vaření ukázal a přidejte ořechy.
  6. Miska podávaná studená.

A to není úplný seznam jídel, které si můžeme doma vařit sami.

Jak vidíte, všechny recepty jsou jednoduché a nevyžadují, abyste měli speciální kulinářské dovednosti. Přeji Vám chutné dýně a užijte si jídlo!