Dýně dušené

Dýňová šťáva, kaše, polévka, marmeláda, dušená dýně - zdá se, že takové jídlo není možné vyrobit z tohoto ovoce. Jedí se nejprve, druhý a dezert. O dýně se zmiňuje folklór. V pohádce o Popelce, víla udělal kočár z této zeleniny, o laskavém gnome - dýně byl hrad pro přijímání hostů, v čínském příběhu tří dýně, pilný chudák našel poklad v nich.

O pokladech čínských folkloristů si jistě všimli - zelenina je opravdu skladiště užitečných látek.

Užitečné vlastnosti pomerančové zeleniny

Vlastnosti dýně jsou jednoduše jedinečné. Má obrovské množství karotenu, vitamínu C, B1, B2, B5, E, PP a dokonce vitamínů P a K, které zlepšují srážení krve.

Také dýně obsahuje:

  • tuky;
  • proteiny;
  • sacharidy;
  • celulóza;
  • minerály a mnoho dalších užitečných položek.

Oční lékaři jej doporučují v případě ztráty zraku. Vzhledem k velkému množství železa v něm obsaženého, ​​je to prostě nezbytné pro lidi trpící anémií. Pektické látky pomáhají eliminovat toxiny.

Člověk může napsat celou pojednání o prospěšných vlastnostech této kultury tykev. Tato zelenina je jen sklad vitamínů.

Užitečné vlastnosti dýňové buničiny a semen

\ t

Vláknina:

  • Pokud se aplikuje na hnisavou ránu, začne rychleléčit stimulací syntézy retinolu. Přípravek Compress by měl být aplikován 2x denně po dobu 2 -3 hodin;
  • S anémií by měla být konzumována denně a index hemoglobinu se obnoví během týdne;
  • S pomocí dýňových pokrmů se tělo zbaví strusky, ve střevě se urychlí metabolické procesy.

Semena:

  • Zinek, který se nachází ve velkém množství v semenech dýně, zabraňuje růstu pojivové tkáně. V případě adenomu nebo prostatitidy stačí jíst denně 60 zrn a růst novotvaru se zpomalí. Průběh léčby je 2 měsíce;
  • Díky semenům se můžete zbavit dospívajících akné. Chcete-li použít stejné jako v 1 p;
  • Dýňová semena - účinná anthelmintika. Způsob léčby: na snídani po dobu 3 dnů stačí jíst 100 g dýňových semen se studenou vodou.

Kontraindikace užívání dýně je nesnášenlivost jedince.

Lahodné dezerty:

Jak tedy vaříte dýně tak, že je také velmi chutná?! Připravuje se různými způsoby, v troubě, dušená a dokonce i smažená. Řeknu vám recept, který jsem dostal od své babičky.

Složky:

  • dýně;
  • cukr.

Způsob přípravy:

  1. Dýně se zbavují semen a slupky. Nakrájíme na střední kostky;
  2. Vložíme do hrnce, nalijeme 2-3 lžíce vody a posypeme cukrem. Jídla musí být zhotovena s tlustými stěnami a s výhodou s dvojitým dnem;
  3. Napařování tak udrží všechny příznivé vlastnosti a chuť;
  4. Připravte všech 20–30 minut;
  5. Je to skvělé jídlo pro dezert. Je velmi dobré dát ho dětem;
  6. Je také velmi dobré přidat do jáhlové kaše. A chutné a zdravé!

Dušená dýně lze použít jako polotovar a vařit s ní velmi chutnou dietní pokrm - kastrol s tvarohem.

Složky:

  • dýně dušené do polotovaru - 500 g;
  • stejné množství tvarohu - s výhodou sušší;
  • vejce - 3-4 ks;
  • máslo - 80-100 g;
  • škrob - 1,5 -2 st. l.;
  • cukr - asi 150 g;
  • strouhanka;
  • slupky, získané z 1 citronu;
  • vanilka nebo skořice mohou být přidány k chuti, a to i obě koření dohromady.

Metoda přípravy:

  1. Rozbít vejce, oddělit bílkoviny. Bili žloutky do pěny, přidejte máslo - roztavené a ochlazené - a část cukru - 1/3 stačí;
  2. Některý olej je ponechán k dalšímu namazání formy;
  3. Ve ​​směsi přidejte chuť, koření, dobře promíchejte. Nejlepší je porazit směs směšovačem;
  4. Tvaroh se rozkládá v již připravené směsi, přidá se škrob a vše se rozemele na homogenní hmotu;
  5. Samostatně se šlehají bílí se zbývajícím cukrem do maximálního stavu. Dušená dýně je šťouchaná;
  6. Někteří lidé si myslí, že je lepší vzít syrovou dýni na plnění, ale v tomto případě existuje možnost, že jídlo bude „plavat“. Surová zelenina obsahuje mnoho tekutin;
  7. Mazání předehřátého tvaruMáslo, posypané strouhankou, rozprostře připravené vrstvy: tvarohovou hmotu, bramborovou kaší, ještě tvarohovou hmotu. Vrstvy "" jsou uloženy"strouhanka;
  8. Dezert se vloží do trouby předehřáté na 200 ° C, pečený 20 minut;
  9. Z trouby berou polovařenou kastrol a rozprostřou na ní poslední vrstvu - bílkoviny. Umístěte dalších 15 minut do trouby;
  10. Před podáváním misku ochlaďte.

Další recept na lahodný dezert z dušené dýně.

Složky:

  • krém 33% - půl šálku.
  • listová želatina - 7,5 ks;
  • cukr - 200 g;
  • banán - 2 ks;
  • citron - střední velikost;
  • dýně - 500 g;

Metoda přípravy:

  1. Želatina je namočena podle pokynů. Pokud tam není, pak platí obecné pravidlo: želatinové listy jsou namočeny v chladné vodě po dobu 5-6 minut;
  2. Citron se vymačká - na jídlo je třeba šťáva;
  3. Dušené dýně a banány jsou rozdrcené, k nim je přidána citrónová šťáva a šlehačka je míchána až do hladkého míchání;
  4. Ke směsi se přidá želatina, směs se míchá a ochladí v chladničce. Je velmi důležité, aby směs neměla čas ztvrdnout, ale získala jen požadovanou konzistenci - hustou studenou smetanu;
  5. Jakmile hmota v chladničce vychladne a začne se trochu spojovat, musí být vyjmuta a šlehána vysokou rychlostí, aby se její objem vzduchem zvětšil o čtvrtinu a podobal se souffle;
  6. Výsledné soufflé je rozloženo v dávkách - celkový početingredience jsou určeny pro 4 porce - a oddělené šálky jsou umístěny na chladném místě;
  7. Aby duše stvrdla, trvá 8 hodin.

Před podáváním je každá porce zdobena šlehačkou se skořicí. To dává dezert chutnou chuť.

Sladkosti z dušené dýně

Složky:

  • hlavní výrobek;
  • cukr;
  • jádra ořechů;
  • mléko;
  • skořicový prášek;
  • máslo;
  • ochutnat muškátový oříšek a vanilku.

Způsob přípravy:

  1. Množství každého přípravku se odebere „ okem “. Někdo chce sladší, ale pro někoho je žádoucí cítit chuť a sladkost samotné dýně;
  2. Konzistence směsi získané při přípravě sladkostí by se měla podobat hustým bramborám s bramborovou kaší s nízkým obsahem tuku - to by se mělo řídit;
  3. Z dušené dýně vytvořte bramborovou kaší, přidejte do ní cukr, zředěte mlékem;
  4. Nasaďte oheň a začněte pomalu vařit;
  5. Proces se zastaví, jakmile kaše začne karamelizovat. Hmota je neustále nutná k rozrušení, jinak hoří;
  6. Ochota se kontroluje následovně - hotová hmota by neměla vytékat z lžíce;
  7. Ořechy jsou rozdrcené a rozděleny do dvou částí. Ke směsi se přidá 1 díl, druhý se připraví k rozpečení;
  8. Výsledná směs je mírně ochlazena, koření, ořechy a máslo jsou v ní rozmístěny, vše je smícháno do jednotné konzistence;
  9. Kuličky se ze směsi odvalují - takže nepřilepená na ruce, jsou navlhčená studenou vodou - hodí ji do chleba a dají ji do chladničky na 30 minut, ne do mrazničky. Lahodné cukroví připraven.

Dýňové dezerty jsou výbornou preventivní léčbou proti stárnutí. Vrásky, samozřejmě, nebude vyhlazovat, ale věk skvrny nebudou tvořit pigmentové skvrny na kůži.