Hawthorn jam

Hloh je ostnatý hnědý keř z čeledi Rosaceae až do výšky 4 metrů. Kvete bílými květy s nepříjemným zápachem, ale jasně červené plody jsou nasládlé a sypké.

Pro lékařské účely používejte listy, ovoce a květiny. Na začátku léta se sbírají květiny, suší se, připravují se tinktury a odvar. Na podzim se zralé plody stávají krvavě červenou.

Pokud si je přejete zaschnout nebo zmrazit, musíte to provést ihned po odběru. Ale můžete vařit a kompotovat, marmeládu, hlohový džem - to je užitečné a chutné.

Mimochodem, sušené ovoce, listy, květy musí být skladovány v těsně uzavřených pytlích nebo nádobách, kde není povolen průchod vzduchu, není vlhkost. Protože zmizí a ztratí užitečné vlastnosti.

Proces sušení také není jednoduchý: bobule musí být sušeny v peci s pootevřenými dveřmi při vysoké teplotě a neustále je míchat, aby nedošlo k popálení. Suché plody se pak rozpadají.

Několik receptů, jak vařit hlohový džem, řekneme v našem článku.

První recept: marmeláda hlohová v sirupu

\ t

Složky:

  • kilogram bobulí;
  • kilogram cukru;
  • 300 ml vody;
  • chuť podle chuti vanilinu;
  • půl lžíce kyseliny citrónové.

Bobule se sbírají, umyjí, očistí od semen a stonků. Dejte je do smaltovaného hrnce. Vařený cukrový sirup z vody a cukru, nalijte bobule.

Způsob přípravy:

  • Metoda 1 . Trvejte na osmi hodinách. Přidejte kyselinu, vanilin, vařte do tlustého stavu při nízkém teple. Pamatujte si, že když se džem ochladí, stává se silnějším.
  • Metoda 2 . Nebo můžete vařit po dobu pěti minut, po varu, ve třech krocích každých osm hodin, odstranění pěny shora.

Nalijeme jám hlohu na sterilizované nádoby, korek. Směs se ochladí a vytvoří se vakuum. Pak se přesuneme na chladné místo na zimu.

Druhý recept: Jam z Hawthorn Berries with Bones

Složky:

  • kilo bobulí;
  • kilogram cukru.

Způsob přípravy:

  1. Každá hostitelka bude schopna připravit zdravé plody na zimu s tímto receptem. Vařit je není nutné.
  2. Moje bobule, loupání stonků, usínání s cukrem.
  3. Trváme na tom, že 6-8 hodin nebo na noc.
  4. Pak zamíchejte, uspořádejte ve sterilních nádobách, nahoře posypte cukrem.
  5. Válíme.
  6. Po dvou měsících bobule vytvoří šťávu. Uděláme úžasný džem z bobulí hloh s kostmi.

Jám hlohu a jeho výhody

Vzhledem k tomu, že plody trnitých keřů mají řadu užitečných vlastnostíkonzervované v džemu. Pro koho a jak je hloh užitečný?

  1. Kardiovaskulární onemocnění jsou velkým problémem pro celé lidstvo, protože vedou ke složitějším a život ohrožujícím důsledkům. Pro zlepšení výkonu srdce a cév se doporučuje používat hloh.
  2. Posiluje svaly, zabraňuje jejich degeneraci a urychluje proces průtoku krve.
  3. Snižuje únavu, přepracování. Poskytuje sílu, zlepšuje celkovou pohodu člověka.
  4. Doplňuje tělo vitamíny, pomáhá v boji proti infekci, zejména v přechodném zimním období. Pro zimu, hloh jam je skutečný chutný sklad živin.
  5. Normalizuje krevní tlak, stabilizuje jeho úroveň. Ale nemůžete jíst více než sklenici bobulí najednou, protože tlak může klesnout pod normu.

Obecně je hloh velmi užitečný, chutný berry s kožovitou, sladkou dužinou, něco podobného, ​​něco mezi jablkem a hruškou, stejně jako s tvrdými kostmi.

Třetí recept: jám hloh pro zimu

\ t

Složky:

  • kilogram bobulí;
  • 800 gramů cukru;
  • 3 g kyseliny citrónové;
  • 2 sklenice vody.

75) Metoda přípravy:

  1. Ovoce vařte do měkka, vývar oddělte a bobule rozemele na síto.
  2. Bramborovou kaší smíchejte s vývarem, přidejte cukr.
  3. Vařte kuchaře a míchejte, až se začne držet na dně.
  4. Přidá se kyselina.
  5. Nalijte do vyhřívaných sklenicsterilizovat všech pět minut, srolovat.

Čtvrtý recept: Hawthorn a černý rybízový džem

Složky:

  • pro převod: 400 gramů cukru, kilogram bobulí;
  • k varu: na 850 gramů hmoty po přeplnění - 600 gramů vody, kilogram cukru, 150 gramů rybízového pyré.

Způsob přípravy:

  1. Omyjte ovoce, oloupejte, nalijte cukr.
  2. O den později přidáme vodu, cukr.
  3. Po varu dejte do varu, přidejte rybízové ​​pyré.
  4. Přineste připravenost.
  5. Nalijte horké sklenice, korek. Před balením je zahřejte.

Stejným způsobem si můžete udělat džem z hloh a jablek, namísto rybízu přidejte pouze jablečný džus.

Chcete-li připravit haw jam velmi rychle, a co je nejdůležitější, výsledek je užitečný způsob, jak ukládat vitamíny. Vařte s radostí!