Hovězí omáčka

Hovězí maso není považováno za exotické maso. Jídla z ní se na stole objevují téměř každý den pro ty, kteří nejsou uneseni vegetariánstvím. Proč je toto maso tak populární?

Takové známé hovězí maso

Hovězí maso má vysokou energetickou hodnotu a výživovou hodnotu. Tento produkt vděčí za své blahodárné vlastnosti vysokému obsahu vitamínů B, železa a kyseliny listové.

Protein, ze kterého je hovězí maso téměř úplně, aktivuje tělo, nasycuje ho užitečnými aminokyselinami.

Maso skotu se poměrně snadno asimiluje, ve zdravých orgánech trávení netvoří hnijící zbytky.

Přítomnost masa v mírném množství v denní stravě posiluje činnost srdce a cév, zlepšuje kvalitu krve, zvyšuje hladinu hemoglobinu, což významně snižuje riziko mrtvice a srdečního infarktu. Slabost po jídle má příznivý vliv na nervový systém. Podporuje pohodlný stav.

Konzumace hovězího masa se doporučuje při cvičení s fyzickou námahou a sportem, červené maso pomáhá zotavovat se ze závažných nemocí, které způsobují chudokrevnost.

Je nebezpečné jíst hovězí maso pouze tehdy, pokud jste přecitlivělí a v případě, kdy jsou zvířata chována v rozporu s hygienickými normami, přidávají hormony a léky do potravin.drog.

Někdy se pesticidy a chemikálie dostávají do těla zvířete s jídlem - je obtížné nalézt „ekologicky čistou“ oblast na zemi. Pokud se však nepředjedete, nekvalitní kus masa nebude mít žádné důsledky pro tělo - škodlivé látky ve svalech zvířat se v kritickém množství nezdržují.

Hovězí maso by nemělo být zneužíváno lidmi s následujícími chorobami: artrózou, artritidou, dnou. V masu, velké množství purinu, který provokuje akumulaci v těle kyseliny močové, což způsobuje exacerbaci těchto onemocnění.

Jak si vybrat maso

\ t
  • Barva. Kvalitní hovězí maso má jistou červenou barvu, telecí maso - růžové a červené. Příliš lehké telecí maso naznačuje, že růst zvířete byl stimulován steroidy;
  • Maso by mělo být téměř suché na dotek, na něm by neměl být žádný hlen. Sušená lymfatická kůra je přijatelná;
  • Navrhovaný kus by měl cítit dobře;
  • hovězí loj z čerstvého masa, pokud je rozdrcen v ruce, rozpadá se;
  • Při lisování musí čerstvé maso rychle převzít svůj původní tvar. Je-li v povrchu díry otvor, je zastaralý.

Při výběru kusu hovězího masa potřebujete alespoň přibližnou představu o tom, co bude trvat. Obsah kostí v různých kusech těla zvířete a rychlost jejich přípravy se výrazně liší.

Recepty na hovězí maso

\ t

Toto jídlo může být klasifikováno jako šťavnatý, chutný a velmi výživný oběd. I přes snadnost přípravy, omáčka z hovězího masa s cibulkou a cibulímrkev, to dopadá lahodně chutné. Tento jednoduchý recept má od babičky, a nyní vstoupil do domácí stravy.

Složky:

  • 400-500 g hovězího masa;
  • 1 cibule;
  • 1 malá mrkev;
  • 1 polévková lžíce.

Způsob přípravy:

  1. Hovězí maso musí být nakrájeno na kostičky a smaženo v rostlinném oleji před nákupem hnědé kůry;
  2. Je důležité nepřehánět pražení, aby maso zůstalo měkké. Pak cibuli jemně nakrájejte a mrkev na středním struhadle, přidejte k masu, smažte vše dohromady za minutu;
  3. Po naplnění obsahu nalijte vodu tak, aby bylo maso zakryto;
  4. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, musíte přidat lžíci mouky a dobře promíchat, aby se zabránilo hrudkám. Sůl a vařit na nízkém ohni 20-25 minut;
  5. Omáčka je jemná a šťavnatá. Jako ozdoba se hodí různé obiloviny, těstoviny a bramborová kaše.

Omáčka v pomalém sporáku se připravuje následujícím způsobem.

Složky:

  • rajčatový protlak;
  • česnek;
  • předem vařený vývar z masa;
  • okurky;
  • cukr;
  • rostlinný olej;
  • Mouka není potřebná.

Způsob přípravy:

  1. Maso je nakrájeno na pásy, mrkev může být také nakrájena na pásy nebo rošt na hrubém struhadle, přeneste česnek. Krájení cibule je obyčejné;
  2. Maso se smaže v misce v rostlinném oleji, dokud nezmění barvu - stmívá se, v této fázi je soleno;
  3. Přidá se připravený řez a míchá se, míchá se asi 6 minut. Pokud je maso suché, je přípustné přidat trochu vody - 2-3 lžíce. Víko nádoby je otevřené a rychle se varí;
  4. Pak přidejte okurky a všechny zbývající přísady podle chuti v hrnci;
  5. V této fázi by mělo být obzvláště opatrné - okurky - samozřejmě - obsahují sůl. Takže než přidáte sůl do misky, musíte ji ochutnat;
  6. Po smísení obsahu uzavřete pánev a nastavte režim "kalení" na 1,5 hodiny. Během vaření musíte maso pravidelně zkoušet - stupeň připravenosti hovězího masa závisí do značné míry na jeho kvalitě;
  7. Mladí se připravují rychleji, starý pomaleji. Uvařené hovězí maso není příliš chutné.

Jakmile maso dosáhne požadované měkkosti, může být podáváno u stolu. Bon appetit!