Hrachová polévka s žebry

Hrach - nejstarší pěstovaná rostlina. Ve 4. století před naším letopočtem již staří Řekové tento roční bylinkou pěstovali stejně jako pšenice a oves. Poté byla kultura přivedena do Číny a Indie a odtud zasáhla evropské území.

Ale v zemích, ze kterých hrášek vstoupil na starověké Rusko, se mu tento respekt nelíbil, jako by ho obklopoval. Potvrzuje to folklór: v pohádkách a legendách, je-li hráškem král hrachu.

Odrůdy hrachu jsou rozděleny do dvou skupin:

  • cukr;
  • ostřelování.

Cukrové závody nemají přepážky ve fazolové plodině, tj. Pergamenové vrstvě. Pěstuje se pro tyto fazole - čepele. Oni jsou jedeni nezralí, semena nejsou loupaná. Shelling odrůdy - všechny známé zelený hrášek.

Existuje také třetí druh odrůd, smíšený. V sušených fazolí je pergamenová vrstva patrná.

Vlastnosti hrachu

\ t

Pokud uvažujeme zelený hrášek v chemickém složení, bude toto uspořádání následující:

  • sušiny - 18-22%;
  • cukry - 4,8 - 7,0%;
  • škrob - 6,8%;
  • vlákno - 0,8-1,7%;
  • protein - 5,0%.

Energetická hodnota na 100 g výrobku je 72 kcal.

Kultura obsahuje mnoho živin:

  • vitamíny B1, 2, 6, 12;
  • vitamin C;
  • vitamin A;
  • Vitamin PP.

Pro normální lidský život jsou také nezbytnéaminokyseliny: lecitin a kyselina citrónová; minerály: draslík, železo, fosfor, jód ...

Zelený hrášek se doporučuje používat s různými terapeutickými dietami, s výjimkou těch, během nichž je funkce trávicího ústrojí obnovena po onemocněních spojených s erozivními slizničními defekty. Použití hrachu provokuje nadýmání.

Hrách - kultura potravin

\ t

Hrachová polévka je tradiční pokrm v různých zemích. Obrovské množství receptů. Hrachová polévka s vepřovými žebry je v Rusku populárnější.

Pro vaření budete potřebovat:

  • vepřová žebra
  • \ t
  • sušený hrášek
  • \ t
  • mrkev
  • cibule cibule
  • brambory
  • \ t
  • sušená zelenina
  • \ t
  • bobkový list.

Je lepší namočit hrášek na několik hodin, aby byl mírně namočený, a zkažená zrna se vynořila. Vepřová žebra vaříme v hrnci asi hodinu a půl.

Poté, co jsou žebra téměř připravena, je lepší kultivovat bujón přes síto. Pak bude čistý a transparentní.

Pak opět přiveďte vývar s žebry do varu a nalijte hrášek. Nezapojujte se do hrášku a příliš mnoho, protože má tendenci vařit měkké. Po 20-30 minutách se do hrachové polévky přidají nakrájené brambory. Mezitím mrkev na střední struhadlo a jemně nakrájejte cibuli.

Cibule a mrkev by měly být restovány v rostlinném oleji a přidány do polévky poté, co jsou brambory připravené. Posledním krokem v přípravě je přidání bobkového listu, 1-2 lžičkysuché zelení, pak sůl podle chuti.

Lahodná domácí hrachová polévka je připravena!

Příprava podobného talíře v moderní pánvi s vícekolony je ještě jednodušší. Nemusíte stát vedle kamen.

Není jasné, jak v tomto projektu uspěli konstruktéři zařízení, ale pokud jsou maso a zelenina okamžitě umístěny do kontejneru, jsou připraveny současně a zelenina není měkká.

Sada výrobků pro vícekanálový je přesně stejná jako u nádobí, které se vaří v běžné pánvi.

Pouze varný algoritmus je poněkud odlišný:

  • Nejprve připravte zeleninu: oloupejte brambory a cibuli, nakrájejte na ně, strouhejte mrkev;
  • K třídění hrášku je dejte spolu s žebry a zeleninou do pomalého vařiče, připravte koření, nalijte vodu a připravte program.

V těch mnohonásobných skladech, kde existuje režim „ polévka “ - ji vystavují. U osob bez takové funkce
přivede se do varu v jakémkoliv režimu - " smažení " nebo "pára", což je výhodnější - pak se nastaví na 1 hodinu 20 minut " kalení ". Při vaření v pomalém vařiči je třeba mít na paměti, že přes těsnost pánve uniká pára ventilem, což znamená, že se voda odváží. Na 700 g žeber je zapotřebí přibližně 2 litry vody. Pokud je koření předsmažené - to lze provést ve stejném pomalém vařiči, v režimu „ smažení “, polévka bude mít bohatší chuť. V čínské verzi je zajímavý recept na hrachovou polévku s žebry.

Složky:

  • žebra - kolempůl kilogramu;
  • olivový olej;
  • půl sklenice hrachu;
  • cibule zelená - svazek;
  • Mirin - 2 lžíce. lžíce;
  • mletý kořen zázvoru - 2 lžíce. lžíce;
  • anýz - 2 hvězdy;
  • sojová omáčka - 15-20 ml;
  • třtinový cukr - 3 lžíce. lžíce;
  • voda - 1,5 - 2 litry.

Hrách se nalije předem na několik hodin. Jedním z delších procesů je vaření vývaru. S ním začněte vařit. Žebra se nalijí studenou vodou a vaří se 1,5 hodiny při nízkém teple - spíše jsou unavená. Pěna je pravidelně odstraňována.

V této době se připravuje pražení: rozdrcený zázvor se přelije zelenou cibulkou. Hotový bujón se přefiltruje přes jemné plastové síto nebo tenké plátno, žebra se promyjí převařenou studenou vodou a maso se od kosti oddělí.

Maso, smažení, koření, hrášek na pánvi, nalijte vývar tak, aby pokrývalo maso asi 2 prsty. Obsah hrnce se opět přivede k varu a nechá se 2 hodiny vařit. Pokud existuje tlakový hrnec, polévka bude více vonná. Pro čínské kuchaře není hrach dobře známým výrobkem a používají ho jen velmi málo, a aby byla konzistence hustá, přidávají také rýžové nudle.


Bez ohledu na to, jak je hrachová polévka vařena, může být prezentována různými způsoby:

  • sezóna se zelení;
  • s česnekovými krutony z černého chleba;
  • s krakovacími sušenkami.

Do každé desky můžete vložit kousky smažené slaniny a dokonce i plátek citronu. S konzervyhrachová polévka se vaří rychleji, pokud je výrobek přirozený, trvá vaření až 2 hodiny.

Bohatá chuť hrachové polévky činí pokrm výživným a výživným.

Velkou radost pochází z horké hráškové polévky, která se podává k večeři v chladných zimních dnech.