Jak nakládat makrela?

Prázdné regály obchodů s potravinami, které si stále pamatují starší generace, byly již dávno v minulosti. Řada produktů v obchodech je schopna uspokojit všechny náročné gurmány. Kvalita mnoha nabídek obchodů však není tolik žádoucí. Ne, kvalitní produkty. V moderních potravinách je však příliš mnoho druhů E, konzervačních látek, emulgátorů a dalších stabilizátorů.

Lidé, kteří nejsou lhostejní k tomu, co konzumují, se stále více obracejí ke zkušenostem našich matek a babiček, kteří se snaží připravit jídlo doma, minimalizují spotřebu konzervovaného zboží a potravin.

Existuje mnoho jídel, které se obvykle nakupují v obchodě a které lze snadno připravit doma. Dnes se naučíme rychle a chutně nakládat čerstvé makrely.

Co je to za zvíře?

Než vám řekneme, jak nakládat makrely, poznejme to lépe. Toto je oceánská ryba z rodiny makrel. Jedná se o cennou komerční rybu, která se pohybuje v rozmezí od 30 do 60 cm, u nás na policích často najdete atlantské plemeno sklizené v severní části Atlantského oceánu v rozsáhlé oblasti od průlivu Skagerakk v Norsku až po Středozemní moře. Kromě makrely samotné, v odděleních rybMůžete také najít její blízké příbuzné - zástupce rodiny makrel, pelamidu, makrely a tuňáka.

Tento druh se nevztahuje na elitní odrůdy - jeho cena je poměrně nízká. Tato ryba s vřetenovitým tělem a modrozeleným hřbetem, zdobeným černými pruhy, je nejen chutná ve všech pokrmech, ale velmi užitečná.

Kyselina listová a jiné přínosy

\ t

Každý ví, že jíst ryby je dobré pro zdraví. Její maso obsahuje snadno stravitelnou bílkovinu a především vitamín D, jehož nedostatek vede k křivici u dětí a různým zdravotním problémům u dospělých.

To platí pro všechny druhy ryb, ale makrely jsou jedním z nejbohatších zdrojů užitečných látek pro lidské tělo:

  • Protein. 200 gramů přípravku obsahuje denní dávku proteinu pro dospělého. Kromě toho je tento protein třikrát jednodušší pro člověka než protein obsažený v hovězím masu. A dokonce i kuře je méně užitečné;
  • Omega-3 mastné kyseliny. Během sezóny (podzim) obsahuje jatečně upravená těla až 20% tuku, z nichž většina je omega-3 mastné kyseliny, které zabraňují hromadění cholesterolu. Podle obsahu omega-3 mastných kyselin vede produkt seznam mastných ryb;
  • Draslík a fosfor. Dobrý zdroj draslíku a fosforu pro tělo. Tyto látky jsou součástí mnoha enzymů, které jsou katalyzátory chemických procesů v těle. Draslík je součástí měkké tkáně a fosfor je složkou látky kosterních kostí azlepšuje funkci mozku. Kromě fosforu a draslíku obsahuje maso makrely další důležité stopové prvky pro tělo: selen, železo, síra, sodík, zinek, mangan;
  • Vitamíny. Vitamíny skupiny B, PP, D - maso této ryby obsahuje téměř všechny vitamíny skupiny B, zejména B9 - kyselinu listovou, která se podílí na metabolismu a syntéze DNA a imunitních buněk. A množstvím vitamínu D prakticky neexistují konkurenti.

Navzdory skutečnosti, že makrely jsou tučné ryby, je jejich kalorický obsah masa nízký, takže jídla jsou zcela vhodná pro dietní potraviny, včetně diet, které podporují hubnutí. Ve stravě “ Mínus 10 kilogramů ” a keto-dieta, ryba je jedna z povolených potravin.

Jak vařit

Poté, co jsme zjistili, že jídla jsou velmi užitečná ve stravě osoby jakéhokoli věku a pohlaví, přišel čas, konečně, něco z ní vařit, takže je nejen zdravý, ale také chutný.

Recept na vaření této krásné ryby je obvykle jednoduchý. Jeho popularita ve vaření je také kvůli tomu, že ryba je velmi snadno ovladatelná. Neexistují v ní téměř žádné malé kosti, s výjimkou kosterních a kůže makrel není pokryta šupinami. Proto je vaření pokrmů z makrely potěšením.

Tato ryba je dobrá a pečená v salátech, ale lepší než jednoduché jídlo. “ Vařené brambory se slanou makrelou " mohou být pouze kořeněné solené ryby.

Toto jednoduché domácí jídlo vám pomůže rychle a chutně nakrmit vaši rodinu večeří nebo uspořádat vynikající občerstvení. A v nímůžete si být 100% jisti užitečností, protože při solení ryby budete používat pouze lžíci soli a koření - nic jiného. Je možné použít pro vaření jak čerstvé, tak i čerstvě zmrazené makrely.

Ryby suchého solení

\ t

Jak může domácí makrely solit? Je to docela jednoduché, existuje několik možností. Nejjednodušší způsob je suché solení ryb. Pro tuto metodu potřebujete minimum produktů a nemusíte připravovat solanku.

Vyčistěte ryby: drobky, odstraňte hlavu. Nezapomeňte opatrně odstranit černý film lemující břicho zevnitř - dává hořkost.

Jak můžete nakládat čerstvé mražené makrely?

Nakoupené ryby musí být nejprve rozmrazeny. Ve vhodné velikosti misky - sklo, porcelán nebo plastové potraviny, nalít sůl na dně, dát 2-3 listy bobkový list a hrášek: voňavé, bílé a černé.

Připravená jatečně upravená těla pečlivě otřete na všech stranách směsí jedné polévkové lžíce cukru a tří lžic soli, dejte snítku nebo deštník kopru, bobkové listy v břišní dutině ryb.

Zpracované kusy ryb vložte do mísy a posypte zbytky směsi soli a cukru. Nádobu dejte do chladu. Po 3 dnech mohou být konzumovány solené ryby.

Kořeněné solené

Ryby v kořeněném nálevu nejsou o nic méně chutné a koření k tomuto jednoduchému pokrmu přidává i kulinářskou sofistikovanost. Jak nakládat makrela ve slaném nálevu?

Pro přípravu solanky budete potřebovat:

  • sůl- 3 lžíce. lžíce;
  • cukr - 1 polévková lžíce. lžíce;
  • semena hořčice - 1 polévková lžíce. lžíce;
  • koření - bobkový list, černý pepř a nové koření;
  • voda - 0,5 litru;
  • jednu cibuli.

Zpracujte jatečně upravená těla, nakrájená na porce. Cibule nakrájíme na kroužky. Dej všechno do sklenice. Vodu připravte na solanku, přidejte koření, hořčici, sůl a cukr.

Po úplném rozpuštění soli a cukru se solný roztok ochladí na teplotu místnosti. Nalijte jatečně upravené tělo v nádobě připravené solankou. Solené ryby budou připraveny k jídlu příští den. Rychlá cesta

Pro přípravu misky s použitím výše popsaných metod bude trvat několik dní. Je však možné získat voňavé chutné ryby za pár hodin. Jak rychle solené makrely za pouhé 2 hodiny? Musíte připravit všechny produkty, jak je popsáno výše pro solanku, a pak nalijte horkou solanku připravenou a uloženou v plechovce. Po dvou hodinách si můžete vychutnat nádherné rybí občerstvení.

Doufáme, že naše recepty vám pomohou připravit lahodné ryby. Bon appetit!