Jak pasterizovat plechovky s polotovary a bez nich pomocí dostupných nástrojů?

Konec léta - začátek podzimu je pro ženy v domácnosti považován za nejvícehorký . Ti, kteří rádi v zimě hodují na ovocných a zeleninových polotovarech, jsou nuceni trávit dlouhé hodiny ve vlastních kuchyních, dávajíc si džem, lecho, pečené okurky, rajčata atd. Do skleněných nádob.

Tak, aby polotovary nezmizely “ explodoval ”, je nutné nejen důsledně dodržovat recept, ale také vědět, jak je správně pasterizovat.

Metoda pasterizace dědečka

Naše matky a babičky to dělaly za pomoci běžné konvice nebo velké pánve, populárně zvané var. Jak pasterizovat sklenice? Pro spuštění kontejneru je nutné zkontrolovat štěpky a praskliny, protože pro přípravu polotovarů na zimu budou vhodné pouze celé vzorky. V opačném případě je velká pravděpodobnost ztráty práce, času a peněz v důsledku roztržení obalů.

Na sporák je nutné umístit obyčejnou železnou konvici, naplnit její objem vodou do poloviny a umístit nádobu na vrchol krkem dolů. Místo křižovatky se doporučuje položit normální bavlněný ručník.

Kolik plechovek by mělo být pasterováno? Každý obvykle trvá 10 až 15 minut, což od hostesky ukradne značné množství času. Trvání tohoto procesu může být zkráceno pomocí prostorné pánve, která se může ubytovatvíce tara.

Je nutné nalít asi 2 prsty do pánve, umístit rošt na vrchol a dejte na něj sklenice krkem dolů. Na pánvi jsou dokonce i speciální podložky, které vám umožní dezinfikovat několik nádob najednou. Pro plechovky o objemu půl litru a litru bude stačit pět až osm minut parního ošetření. Větší nádoba se uchovává na pánvi po dobu až 15 minut.

Dobře dezinfikovaná nádoba se může stát průhlednou a suchou a může být použita k umývání ovoce a zeleniny.

Metody pasterizace používající domácí spotřebiče

\ t

Jak je nutné pasterizovat sklenice v troubě? Musím říci, že tato metoda je nejoblíbenější. Není třeba dýchat horký a vlhký vzduch a plechovky trouby obsahují dost. Čisté nádoby by tedy měly být instalovány na grilu s hrdly dolů, otočit ventil trouby na značku 140 ° C a počkat 10-15 minut.

Po uplynutí této doby nelze nádobu vyjmout, je nutné ji nechat vychladnout. Jedinou podmínkou pro takovou přípravu před válcováním je, aby kontejnery nebyly pevně spojeny, jinak mohou prasknout.

S rozvojem technického pokroku a vznikem různých domácích spotřebičů v domácnostech ruských občanů, což značně usnadňuje život, proces přípravy vitaminových salátů, džemů a kompotů pro zimu výrazně poklesl. Nyní můžete použít mikrovlnnou troubu k dezinfekci nádob. Jak správně pasterizovatbanky v mikrovlnné troubě?

Zaprvé je třeba připomenout, že zcela prázdnou a suchou nádobu nelze instalovat do pece. Je nutné nalít trochu vody do každé předprané nádoby - jen pár lžic nebo dát sklenici vody vedle suché sklenice naplněné asi 2/3 tak, že nevylévá při varu.

Za druhé, je lepší položit třílitrové nádoby na jednu stranu na předem rozprostřenou bavlněnou ubrousek. Zapnutí zařízení při maximálním výkonu po dobu 5 minut stojí za to sledovat proces. Jakmile se veškerá voda z nádoby nebo skla odpaří, může být zpracování dokončeno. Zpravidla trvá 3 až 5 minut.

Ne každý ví, že pomalý sporák může pomoci zabít všechny bakterie ve sklenici. Jak pasterizovat sklenice v pomalém hrnci? Sterilizace kontejneru v multicolor také zajišťuje jejich předběžné čištění. Poté nalijte 2 - 3 sklenice vody do nádoby přístroje, nahoře upevněte koše a nasaďte nádobu krkem dolů.

Výběrem režimu „ pečení “ nebo „ napařování “ můžete podnikat tak, aby zařízení mělo svou práci. Některé ženy v domácnosti dávají přednost vaření vody pod uzavřeným víčkem a teprve pak skleněné nádoby.

Trvá asi 5 minut sterilizovat malou nádobu, pro větší objem to bude trvat o něco déle. Výhodou tohoto způsobu dezinfekce je, že víčka mohou být společně s bankami sterilizována.

Pasterizace táry spolotovary

Jak pasterizovat sklenice s polotovary? K tomu potřebujete stejný velký hrnec nebo hrnec. Po instalaci 2,5–3 cm vysoké mřížky ze dřeva nebo kovu na dno umístěte na bavlněný ručník.

Pokud není gril k dispozici, můžete to udělat s ručníkem. Nádoby s polotovary umístěte na dno pánve, nalévejte nebo sirup, ve kterém nedosahují 1–2 cm od výstřihu, je zakryjte sterilizovanými víčky. Nyní je třeba nalít tolik vody do nádrže, aby se její hladina shodovala s hladinou produktů v plechovkách.

Jak správně pasterizovat plechovky naplněné ovocem nebo zeleninou? Pokud je určeno k použití víka s klipy, pak by měly být před zahájením pasterizace uzavřeny sklenicemi. Při použití svorky je nutné postupovat s maximální opatrností, aby se nepohyboval instalovaný gumový těsnicí kroužek.

A přesto - je nutné překrýt nádobu takovými kryty vodou. Je zřejmé, že v nádrži mohou být pasterovány současně pouze banky stejné velikosti. Ručník, předem položený na dně, by měl zabránit tomu, aby se plechovky dotýkaly navzájem a stěn lahvičky.

Doba trvání procesu je stanovena receptem, ale nesmí být povoleno trávení produktu.

Optimální doba pro vytápění je:

  • půllitrové plechovky se zahřívají čtvrt hodiny;
  • lahve o objemu jednoho a dvou litrů musí být zahřívány o pět minut déle;
  • třílitrové lahve nesmí být uchovávány ve vodní lázniméně než 25 minut.

Dodržováním těchto doporučení si můžete po celou zimu užívat své vlastní domácí přípravky, aniž byste ztratili některý z nich v důsledku nesprávné pasterizace.