Jak rozpustit čokoládu v mikrovlnné troubě, dvojitý kotel, ve vodní lázni

Snad není mezi námi nikoho lhostejný. Tento nádherný, chutný a voňavý dezert, který Columbus pořídil z ostrova Guyana ve vzdáleném 16. století, je po mnoho let lídrem ve světě sladkostí.

Sladké dávky

Čokoláda je nejen chutná - vědci tvrdí, že její pravidelné užívání v mírném množství (nejvýše 1 dlaždice týdně) má příznivý vliv na krevní systém, zabraňuje rozvoji zhoubných nádorů a pomáhá odstraňovat ukládání cholesterolu. Tato delikatesa je považována za vynikající antidepresivum, protože se skládá z theobrominu a fenylethylaminu - látek, které zvyšují náladu a zlepšují mozkovou aktivitu.

Jedí ji nejen v tuhé, ale i v roztavené formě, a také s ní glazury na ozdobu - mnoho receptů na cukrovinky zahrnuje použití aromatické pochoutky.

Ale i přes zdánlivou jednoduchost je tento dezert spíše rozmarným produktem - nesprávně roztavená dlaždice se může jednoduše proměnit v příliš viskózní nebo suchou heterogenní hmotu.

Aby se malý kulinářský zázrak ukázal nejen chutný, ale takékrásné, musíte vědět, jaký druh čokolády vybrat a jak správně roztavit ho na dort, dort, zákusky nebo palačinky.

Jak si vybrat?

Jak víte, existuje mnoho druhů tohoto dezertu: hořká (černá), mléčná, bílá, porézní, s rozinkami, ořechy, sezamem, pražené atd. Všechny jsou dobré svým způsobem, ale ne každý Vzhled je vhodný pro výrobu glazur.

Porézní čokoláda je lepší nepoužívat - je velmi obtížné dosáhnout požadované konzistence a požadované kvality výsledné hmoty, protože její struktura je špatně tepelně zpracována.

Tmavě se zahřívá delší dobu, protože obsahuje vysoký obsah kakaového prášku. Nicméně, je to tento typ, který je nejčastěji používán kuchařů - sladké pokrmy, které se ukázaly být obzvláště velkolepé a elegantní.

Mléko je vynikající pro tavení, horké se ukazuje být lepkavé a ne příliš tekuté.

Bílý je vůbec považován za ideální umělecký materiál - s jeho pomocí je možné po přidání nezbytných potravinářských barev do glazury barevně malovat například domácí koláč.

Aby se cukrářská hmota stala homogenní, lesklou, vypadala dobře a byla snadno použitelná, musíte si vzít čistý výrobek, aniž byste přidali ořechy, rozinky, drobky a další nečistoty. Při nákupu, pečlivě studovat složení dlaždice - hlavní složky by měly být cukr, kakaové máslo, kakaový prášek a mléko. Žádné umělé příchutě, barvy nebokonzervační látky kvalitní výrobek by neměl obsahovat.

Jak se připravit?

Před roztavením čokolády na sporáku nebo v mikrovlnné troubě by měla být připravena k tepelnému ošetření:

  • Odstraňte dlaždici z chladničky hodinu před vařením. Studený výrobek vaří pomaleji; kromě toho náhlé změny teploty jsou škodlivé pro kakaové máslo, proto je žádoucí, aby byl před vařením při pokojové teplotě;
  • rozsekáte dlaždici nožem na malé řezy nebo ji rozetřete na struhadle - tak se bude vařit rychleji a glazura bude homogenní;
  • Výslednou strouhanku umístěte do hrnce nebo dušené pánve s tlustým dnem a stěnami a namažte její vnitřní povrch tenkou vrstvou deodorizovaného rostlinného oleje bez zápachu - pro vás bude snazší nalít glazuru a následně mýt nádobí.

Jak roztavit čokoládu?

Ihned je třeba učinit výhradu, že aby se hmotnost ukázala jako homogenní, nesmí se během procesu do nádrže vniknout voda. Je také nepřijatelné zakrývat pánev nebo dušenou pánev - kondenzát vznikající při tepelném zpracování se může dostat z víčka uvnitř misky.

Sladkost by neměla být uváděna do varu, protože vařící kapalina není nutná pro dort nebo jiné cukrovinky.

Pamatujte! Bod tání tmavé čokolády je 55 ° C, mlékárna - 45-50 ° C, bílá - asi 45 ° C.

Existuje několik způsobů, jak připravit tekutou čokoládovou hmotu. Řekni vám o každém.

Přirozený způsob

Pokud budete chtít potěšit své blízké lahodným dezertem a mimo okno je horké léto, můžete si pochutnat na lahůdkách bez použití domácího vybavení. Teplota na slunci v horkém počasí často dosahuje 40-45 ° C, takže nádoba s drobky může být jednoduše položena na okno nebo balkon. Tímto způsobem však můžete roztavit pouze bílou nebo mléčnou čokoládu, protože se liší svým nízkým bodem tání.

V peci

Pro spuštění zahřejte troubu na teplotu 60-65 ° C (již není potřeba). Poté nalijte strouhanku do hrnce se silnou stěnou a umístěte ji do trouby do nejvyšší polohy, daleko od ohně. Během procesu se hmota periodicky míchá dřevěnou špachtlí, dokud se nestane kapalnou a homogenní.

Podobně v peci můžete také rozpustit čokoládu ve vodní lázni. K tomu, vařit vodu v pánvi, ohřát na 60 ° C, umístěte misku plátky nebo čipy v ní tak, aby voda pokrývá dno pánve 2-3 cm a pak poslat vše do trouby po dobu 10-15 minut.

V mikrovlnné troubě

Mnoho hostesek důvěřuje přípravě glazury mikrovlnné trouby - je to jednoduché, rychlé a pohodlné. Chcete-li však před vařením získat dokonalý výsledek, měli byste pečlivě prostudovat otázku, jak roztavit čokoládu v mikrovlnné troubě.

Tento proces má své vlastní triky a nuance:

  • používejte pouze speciální silnostěnné sklo určené pro mikrovlnnou troubu - plastnádoby mohou zkazit chuť dezertu;
  • nastavte minimální výkon nebo režim " odmrazování ", pak bude tavení rovnoměrné;
  • každých 30-35 sekund, otevřete troubu a promíchejte obsah misky;
  • sledovat čas - to bude trvat déle než 2-3 minuty, aby se kapalina stogramm dlaždice.

Pozor!Použití mikrovlnné trouby k roztavení bílé čokolády vysoké kvality nebude fungovat, protože má nízkou teplotu tání a může se rychle přehřát.

Na parní lázni

Aby se glazura připravila tímto způsobem, připravte dva hrnce (měly by být vybrány tak, aby ten menší zapadl do většího). Nalijte drobky nebo plátky do malé pánve.

Nalijte trochu vody do větší nádoby, vařte, snižte teplo a vložte do ní menší pánev, aby se do obsahu nedostala žádná kapalina. Pokud je příliš mnoho vody, vypusťte požadované množství. Voda se vaří na mírném ohni, hmota se neustále míchá dřevěnou špachtlí, dokud se nestane homogenní.

Rada. Chcete-li získat více tekuté konzistence hotové hmoty, na konci vaření můžete přidat malý kousek másla na to (to musí být nutně vysoce kvalitní a přírodní - pomazánky obsahující palmový olej může beznadějně kazit chuť a aroma hotového jídla). Hodně štěstí se sladkými experimenty!