Jak vařit hovězí stroganoff

Hovězí Stroganoff (z francouzského Bœuf Stroganoff - hovězí maso ve stylu Stroganov) je ruské jídlo, které získalo široké uznání po celém světě. Existuje mnoho variant jeho přípravy, ale všechny recepty jsou spojeny přítomností hlavní složky - tenké kousky hovězího masa v zakysané smetaně nebo smetanové omáčce. Pro tento účel je ideální čerstvá hovězí svíčková a ingredience jako je zakysaná smetana, smetanová omáčka a houby přispějí k diverzifikaci a zdůraznění chuti.

Klasický recept na hovězí stroganoff

Složky:

  • Hovězí maso - 300 gramů;
  • Cibulová žárovka - 2 kusy;
  • Zakysaná smetana - 200 gramů;
  • Rajčatový protlak - polévková lžíce;
  • Mouka - lžíce;
  • Sůl a nové koření - podle chuti.
  • Rostlinný olej určený k pečení.

Způsob přípravy:

  1. Nakrájejte maso na tenké talíře a poražte na obou stranách kuchyňskou paličkou, a poté řezané řezy slámy nakrájejte na tenké proužky;
  2. Cibuli nakrájejte na tenké půlkroužky nebo nakrájejte na malé kostky;
  3. Zahřívejte rostlinný olej na pánvi a cibuli smažte až dopokud nezíská charakteristický zlatý odstín;
  4. Po tom dejte hovězí maso na pánvi na cibuli a několik minut smažte na mírném ohni. Poté snižte oheň na minimum a pokračujte v varu po dobu asi 10-15 minut;
  5. Nalijte mouku na ingredience v pánvi a důkladně promíchejte, aby byla rovnoměrně rozložena a aby byla hmota silná;
  6. Přidejte zakysanou smetanu, znovu promíchejte a zahřívejte několik minut;
  7. Poté přidejte rajský protlak. Směs se míchá, zakryje a zahřívá na střední teplotě 45 minut nebo hodinu. Pokud se kapalina čas od času příliš rychle odpařuje, přidejte k pánvi trochu vody nebo vývaru;
  8. Je nutné vařit maso na měkkost, zatímco omáčka by měla být poměrně stejnoměrná a hustá. Na samém konci, sůl a pepř;
  9. Podávání hotových stroganoffs na stole - maso bude mít nádhernou chuť jak v kombinaci s přílohami, tak i jako samostatné jídlo.

Hovězí stroganoff v kyselé smetaně

\ t

Popularita pokrmu je hustá smetanová omáčka, kterou cizinci nazývají „ruskou omáčkou“. Pro jeho přípravu je lepší použít zakysanou smetanu s maximálním obsahem tuku - cca 30%.

Složky:

  • Hovězí maso - 500 gramů;
  • Tuková zakysaná smetana - 200 gramů;
  • Houby nebo mražené bílé houby - 200 gramů;
  • Cibule - 200 gramů;
  • Rostlinný olej - 50 ml;
  • Máslo - 20 gramů;
  • Mouka - 1 čajlžíce;
  • Hovězí vývar - 150 ml;
  • Sůl, prášek z černého pepře - podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Řezané hovězí maso rozřízněte na centimetry tlusté plechy, odpuzujte kuchyňským kladivem, nakrájejte na pásy a marinujte ve směsi soli a pepře;
  2. Cibuli nakrájejte na tenké kroužky a houby na kostičky. Pokud se použijí zmrazené bílé, musí se rozmrazit;
  3. Zahřejte pánev, rozpusťte máslo a smažte houby až do zlatavě hnědé;
  4. Do hub přidejte mouku a promíchejte. Poté se nalije do pánve a vaří se asi pět minut;
  5. Přidejte houby, sůl a pepř do kyselé smetany. Připravte omáčku na další 2-3 minuty;
  6. Zahřívejte rostlinný olej v oddělené pánvi a hovězí maso na něm smažte až do zlatohnědé barvy. Poté přidáme cibuli na maso a smažíme až do měkka;
  7. Přeneste na hovězí houby v zakysané smetanové omáčce a vařte na malém ohni asi hodinu;
  8. Podávejte misku na stole v talíři s hustou omáčkou.

Hovězí stroganoff v pomalém hrnci

Tato varianta vaření potěší jednoduchost a rychlost a maso bude velmi šťavnaté, protože multicooker rovnoměrně rozloží teplotu a zabrání vstupu vzduchu do procesu. Výkon by měl být 960 wattů a upřednostňovaný program - smažení a hašení.

Složky:

  • Hovězí maso - 500 gramů;
  • Zakysaná smetana - 3 lžíce;
  • Rajský protlak - 2 lžícelžíce;
  • Cibule - 1 kus;
  • Stroužky česneku - 4;
  • Hořčice, sůl, černý pepř, koření - podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Nakrájejte hovězí maso přes vlákna na malé kousky a opatrně porazte. Každý kus promažte hořčicí na obou stranách a marinujte 20-30 minut;
  2. Nalijte olej do pomalého vařiče, vložte maso a vařte 20 minut;
  3. Česnek rozemele, cibuli nakrájíme na kostky a přidáme do masa, dobře promícháme. Vařte dalších 5 minut;
  4. Smíchejte rajský protlak a zakysanou smetanu, přidejte maso a cibuli. Přidejte vodu nebo vývar, zavřete víko víka a zapněte režim hašení po dobu 2 hodin;
  5. Na konci můžete přidat čerstvé zelené. Hotové neuvěřitelně jemné maso lze podávat s bramborovou kaší, rýží a dalšími přílohami.

Hovězí stroganoff se smetanovou hořčičnou omáčkou

\ t

Složky:

  • hovězí svíčková - 800 g;
  • Bílé houby - 120 gramů;
  • Krém - 250 ml;
  • Cibule - 4 kusy;
  • Pikantní hořčice - 1 lžíce;
  • Máslo - 120 gramů;
  • Olivový olej - 1 lžíce;
  • Citron - 1 kus;
  • Mouka - 20 gramů;
  • Cukr - 1 lžička;
  • Sůl, prášek z černého pepře - podle chuti.

Metoda přípravy:

  1. Nakrájejte hovězí maso na tenké plátky a znovu je rozkrájejte na proužky;
  2. Bílé houby vařte v osolené vodě po dobu asi 20 minut a pak jemně nasekejte;
  3. Cibuli nakrájejte na tenké polokroužky;
  4. Rozmažte 100 g másla v pánvi, přidejte cibuli a smažte na mírném ohni, dokud nebude zlatohnědé;
  5. Přidejte cibule a šťávu z jednoho citronu. Uzavřete směs víčkem a pokračujte ve varu na varu bublin;
  6. Zbývající máslo rozpusťte na pánvi, přidejte mouku a smažte několik minut za stálého míchání;
  7. Poté přidejte smetanu a cukr do směsi, pokračujte ve vaření po dobu dalších 7 - 8 minut za stálého míchání. Osolte, přidejte pepř a vyjměte z tepla;
  8. Hořčici smíchejte s krémovou hmotou;
  9. Zahřívejte olivový olej v oddělené pánvi a smažte hovězí pásy na vysoké teplotě;
  10. Přeneste maso na houby a cibuli, přidejte smetanovou hořčičnou omáčku;
  11. Míchejte a podávejte připravený stroganoff ke stolu.

Vařené hovězí maso stroganoff

Taková varianta jídla se ukáže být nejen velmi chutná, ale také užitečná, jakož i obsažená v doporučeních pro mnoho lékařských diet.
Složky:
  • Vařené hovězí maso - 400 gramů;
  • Velká mrkev - 1 kus;
  • Zakysaná smetana - 200 gramů;
  • Máslo - 1 lžíce;
  • Mouka - 1 lžíce;
  • Sůl, koření - podle chuti.

Metoda přípravy:

  1. Vařené hovězí maso nakrájejte na rovné pásy;
  2. Předmletá předvařená mrkev strouhaná a poté přidaná do masa;
  3. Suchou pánev zahřejte a mouku smažte, dokud nebude zlatavě hnědá, vyjměte jizahřátí a nechat vychladnout;
  4. Mouku smíchejte s máslem a směs pokračujte ve vaření, okamžitě přidejte kyselou smetanu a nepřetržitě míchejte. Směs přiveďte k varu, sůl, přidejte pepř a pokračujte ve vaření po dobu asi 3-5 minut;
  5. Přidejte smetanovou omáčku na vařené hovězí maso se strouhanou mrkví a poté vložte do předehřáté trouby po dobu 10-15 minut;
  6. Podávejte dietní hovězí maso stroganoff ke stolu s přílohou nebo nezávisle.

Hovězí stroganoff Jules Verne

Tato verze receptu byla představena v románu velkého francouzského spisovatele Michela Strogova a je to skvělý způsob, jak diverzifikovat klasickou verzi pokrmu.

Složky:

  • Hovězí maso - 800 gramů;
  • Žampiony - 150 gramů;
  • Suché bílé víno - 500 ml;
  • Vodka - 100 ml;
  • Zakysaná smetana - 100 ml;
  • Rajský protlak - 1 lžička;
  • Máslo - 60 gramů;
  • Rostlinný olej - 200 ml;
  • Hořčice - lžíce;
  • Mrkev - 2 kusy střední velikosti;
  • Cibule - 2 kusy;
  • ratolest Tymián - 1;
  • Bobkový list - 1 kus;
  • Paprika - 1 lžička.

Metoda přípravy:

  1. Nakrájejte hovězí maso na tenké desky a pak znovu - dokonce i pruhy;
  2. Nakrájejte cibuli na půlkruhy a mrkev na tenké brčka. V hluboké misce smíchejte suché bílé víno, tymián a bobkový list, přidejte trochu soli - dostanete marinádu na maso;
  3. Pour Beef Barspřipravená marináda a nechat 2-2,5 hodiny, je nezapomenutelné ji pravidelně míchat;
  4. Nakrájejte žampiony. Zahřátý rostlinný olej na pánvi zahřejte a houby osmahněte až do zlatavě hnědé. Na konci soli, přidejte pepř, zadejte třetinu másla.
  5. Na chvíli si dejte houby, zahřejte zbytky másla a rostlinného oleje a pak vložte marinované maso do stejné pánve. Smažte na vysoké teplotě po dobu asi 4-5 minut, v případě potřeby solení;
  6. Hlavním vrcholem receptu od Julesa Verna je ohřátí vodky, nalít ji na maso, zapálit ji a nechat ji odpařit. To však musí být prováděno velmi opatrně!
  7. Maso položte na talíř a chvíli ho nechte;
  8. Vložte mrkev a cibuli, která zůstane z marinády, do pánve, zbytek zbytku másla a tuku zbývající z smažení a několik minut smažte na malém ohni a pak přidejte rajský protlak;
  9. Nalijte bílé víno a přidejte papriku. Vařte, dokud se polovina kapaliny neodpaří;
  10. Do směsi přidejte zakysanou smetanu, hořčici a hotové houby, míchejte a vařte, dokud omáčka nezhustne, pepř;
  11. Vařené maso vložte do hrnce s omáčkou a zahřívejte na mírném ohni několik minut;
  12. Podávejte na stole vynikající francouzské jídlo. Bon appetit!
Bon appetit!