Jak vařit pektin doma: recepty a tipy

Pektin je rostlinná látka, která se nachází v zelenině, ovoci, kořenové zelenině a některých řasách. Pektiny jsou strukturálním prvkem tkání ovoce a bobulí, a proto zvyšují odolnost rostlin vůči suchu, přispívají k udržování turgoru (hustota buněčné stěny) a jejich stability během skladování.

Kde a jak se tato látka používá?

V medicíně se tato látka používá k výrobě fyziologicky aktivních léčiv a používá se také k zapouzdření (omezování malých množství do materiálu).

Má širší uplatnění v cukrovinářském průmyslu. Pektin je hlavní složkou tovární marmelády, marshmallow, želé, zmrzliny, džusových nápojů, různých náplní do cukrovinek a dortů atd., Ve kterých působí jako zahušťovadlo, želírující činidlo a stabilizátor.

V domácnosti se používá k výrobě džemů, zavařenin, marmelády, džemů, marshmallows a také marshmallows a marmelád. Pro tyto účely si můžete koupit hotový výrobek ve formě prášku v obchodě, a můžete jej připravit sami.

Mnohé ženy v domácnosti preferují druhou možnost, protožedomácí produkt má nespornou výhodu oproti nákupu. Za prvé, budete zcela jisti svou kvalitou a šetrností k životnímu prostředí, a za druhé, jak víte, pektin vyráběný průmyslově je výsledkem různých chemických reakcí, v důsledku čehož mohou být v užitkovém produktu přítomny nečistoty. Kromě toho je recept na vaření velmi jednoduchý.

Jak udělat pektin doma?

Vedoucími z hlediska obsahu pektinu jsou citrusové kůry, cukrová řepa a černý rybíz. Na druhém místě jsou jablka, angrešt, pomeranče, švestky, meruňky, hrušky a třešně. Menší množství této látky je obsaženo v topinamburu a malinách.

Nejjednodušší způsob, jak dostat pektin z domova, je doma, protože mají volnou strukturu, a proto jsou rychle připraveni. Kromě toho jsou tyto plody nízké ceny a jsou k dispozici pro každou rodinu.

Následující odrůdy jablek se vyznačují maximální akumulací pektinu: Kuban pozdě, Rennet Simirenko, Korey, Top Red Delicious, Wagner (Wagnerova cena).

Stojí však za povšimnutí, že pro výrobu jablečného pektinu je nejlepší použít „ nativní “ ovoce pěstované ve vaší zahradě. Krásné, lesklé dovážené jablka, koupil v supermarketu, a to nejen nepřinese žádné výhody pro tělo, ale také může negativně ovlivnit zdravotní stav.

Skutečností je, že jejich povrch je upraven speciálním voskem, aby se prodloužila trvanlivost,který se skládá z látek, které mohou způsobit rakovinu! Kromě toho mají tyto plody zpravidla nízkou chuť.

Pektin jablečný

Složky:

  • 1 kilogram jablek;
  • 120 ml čisté vody.

Způsob přípravy:

  1. Jablka Umyjte a důkladně osušte hadříkem.
  2. Každé ovoce nakrájejte na 6-8 plátků.
  3. Není nutné odstraňovat slupky, semena a plasty.
  4. Nakrájená jablka dejte do hrnce nebo hrnce se silným dnem, přikryjte vodou, položte na sporák, přiveďte k varu téměř, ale nevařte.
  5. Dušená na nízkém ohni po dobu 25-27 minut za stálého míchání dřevěnou lžící.
  6. Nyní vyjměte pánev z ohně a ochlaďte.
  7. Naneste nylonové (ale ne kovové) síto na další nádobu a vsuňte do něj vařená jablka.
  8. Počkejte, až všechny ovocné šťávy vypustí do nádoby. Obsahuje pektin.
  9. Aby se získala čistá látka, měla by být pánev nebo pánev umístěna do trouby zahřáté na teplotu 80-100 ° C a vařena po dobu asi 5-6 hodin, dokud se veškerá voda neodpaří a šťáva se nezmění. hnědý prášek, připomínající konzistenci moučkového cukru.
  10. Skladujte v dobře uzavřených skleněných nádobách na tmavém místě (například ve skříni nebo skříni).
  11. Pro přípravu různých pokrmů však můžete použít pektin se šťávou. A aby to zůstalo dlouhoČasem by měla být šťáva nalita do horkých sterilizovaných nádob, navinuta, ochlazena a umístěna na chladném tmavém místě.
  12. Můžete ji také nalít do forem a umístit do mrazničky. Lze tak skladovat až jeden rok (bez odmrazování).

Jablečný pektin "pro líné"

Jedná se o rychlejší způsob přípravy předlisku.

Složky:

  • 1 kilogram jablek;
  • 1 citron;
  • 110 ml čisté vody.

Způsob přípravy:

  1. Ovoce se promyje a rozřeže na malé kousky.
  2. Vložte je do pánve nebo hrnce a vložte do předehřáté trouby.
  3. Jablka s citronem vaříme asi půl hodiny, dokud nejsou úplně měkké.
  4. Vyjměte pánev z trouby. Obsah se vloží do silné gázy a zavěsí se na pánev (stejně jako na tvaroh).
  5. Když je veškerá šťáva vypuštěna, dejte svazek do sítka a zatlačte ho plechovkou naplněnou vodou, aby se šťáva zkapalnila.
  6. Nyní můžete výrobek používat výše popsaným způsobem.

Citrusový pektin

Lze jej připravit z jakéhokoli ovoce - pomeranče, citrony nebo grapefruity. A největší množství pektinu mezi citrusy obsahuje limety. Mimochodem, tyto plody mají stále delikátní, vynikající chuť, takže se nejčastěji používají k výrobě dezertů.

Složky:

  • 500 g bílé části kůry citrusových plodů (můžete provést různé druhy citrusů);
  • 6 lžíce. lžíce citronové šťávy;
  • 500 ml vody.

Způsob přípravy:

  1. Bílá část slupky ovoce (musíte ji nejprve rozřezat na malé kousky nebo rošt) smíchat s citronovou šťávou a sekat v mixéru.
  2. Výslednou směs nalijte do hrnce s hustým dnem, přidejte vodu, zapálte oheň, přiveďte k varu, ale nevařte a nevařte asi 10 minut.
  3. Vyjměte pánev ze sporáku, mírně ochlaďte a protáhněte několik vrstev čisté gázy.
  4. Výslednou šťávu použijte ihned nebo odpařte do stavu prášku a vložte do čisté skleněné misky pro skladování.

Pektin z rybízu nebo angreštu

\ t

Jedinečnost tohoto receptu spočívá v tom, že pro jeho přípravu není nutné kupovat bobule. Můžete použít marc, který zůstal po provedení šťávy.

Složky:

  • 0,5 kg slupky rybízu nebo angreštu;
  • 400 g cukru;
  • 500 ml vody.

Způsob přípravy:

  1. Složte slupky v pánvi, přidejte vodu.
  2. Vše vařte asi půl hodiny, vyjměte z ohně a lehce ochlaďte.
  3. Směs se vloží do nylonového síta, setře se dřevěnou lžící a přidá se cukr.
  4. Takový výrobek lze konzumovat okamžitě jako dezert nebo použít k přípravě pokrmu, nebo jej můžete převařit na malém ohni a navinout do sklenic.

Stojí za zmínku, že pektin získaný výše uvedenými metodami se používá nejen při vaření, ale také v tradiční medicíně.

Tak například spomáhá léčit diabetes, zažívací poruchy, peptický vřed a dvanáctníkové vředy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, neutralizuje otravu atd.

Než se však do takové léčby zapojíte, je nezbytné, abyste se poradili se zkušeným lékařem.

Užijte si vaření a prospěšné použití pektinu!