Jak vařit vynikající onigiri: pravidla, přísady, recepty

Chtěli jste hýčkat svou rodinu něčím originálním, neobvyklým a není zde žádný čas na dlouhé hledání vynikajících receptů? Nebo potřebujete přijít s něčím takovým na svačinu v poledne? Nebo se neočekávané hosty chystají sestoupit?

Pro takové případy se vám hodí kulinářské vynálezy národů světa.

Zejména věnujte pozornost pokrmům, které nabízejí tradiční japonskou kuchyni a které již získaly celosvětovou popularitu.

Jedná se o slavné sushi, které byly vynalezeny ve starověku jako výsledek hledání způsobů, jak zachovat ryby.

Národy jižní Asie zjistily, že vařená rýže může být použita pro konzervování ryb. V procesu mléčného kvašení rýže smíšené s rybami, to stalo se jedlé pro celý rok a ještě více.

A pokud jde o Japonce, kombinace rýže a různých mořských plodů se stala druhem národního rychlého občerstvení, které lidé, kteří se zabývají těžkou prací na venkově, velmi milují.

A v 19. století, kdy šéfkuchař Yohei Hanai z Tokia nabídl, že bude sloužit rybám syrovým, což snížilo proces vaření takového jídla na několik minut, sushi si rychle získal popularitu v snack barech a restauracích po celém Japonsku. V osmdesátých letech minulého století se móda tohoto„praktického“ , chutného a neobvyklého pokrmu dostala do Spojených států a Evropy.

Navzdory impozantní rozmanitosti typů pozemků (a je jich nejméně 17, liší se pouze metodou přípravy) mají společné složky - speciální lepkavou rýži. Rozdíly se objeví vpoužitím různých náplní, koření, koření a způsobu jejich kombinování. Současně jsou stejné složky v různých druzích sushi skládány různě a vždy vypadají krásně, chutně a exoticky.

Sushi je cenné nejen pro pikantní a estetický vzhled, ale také pro rovnováhu jeho složek. Malé množství tuku, a tedy i kalorií s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitamínů a stopových prvků, zahrnuje sushi v kategorii ideálních pokrmů pro ty, kteří dbají na své zdraví a tvar těla. Příprava rýže-rybí koláče pro slavnostní příležitosti, budete se osvobodit od pocitů pro extra kalorií, které obvykle doprovázejí svátek svátek. Vyzkoušejte si to a tento úžasný pokrm ozdobí vaše kulinářské prasátko a„kouzelnou hůlku“pro mnoho příležitostí.

Chcete-li udělat sushi, potřebujete čerstvé potraviny a správné nástroje a samozřejmě dostatečné množství dovedností a dovedností. Proto je lepší začít s jednoduchým sushi, například onigiri. Jedná se o takové originální koláče, kde se místo těsta vaří nekvašená rýže. Uvnitř dali nejrůznější náplně a nahoře zabalili do nori - dlouhého listu suchých řas.

Někdy je náplň rovnoměrně zamíchána do rýže namísto nori, kterou používají jako obal
listy zeleninového salátu, omeleta palačinky, nebo dokonce šunka, plátky. Tvar koláče poskytuje sférický nebo pyramidový tvar.

Ale učinit z nich takové rozměry, které mohoumusel jíst maximálně na pár kousnutí. Onigiri jsou velmi populární v Japonsku a jsou tak běžné, že existují obchody, které se specializují pouze na jejich prodej.

Název misky dal sloveso nigir (což znamená„zmáčknutí“ ), které velmi přesně odráží způsob jejich přípravy, když je teplá rýže odebrána do dlaně a naplněna do středu koláče a zabalena do rýže.

Jak dělat onigiri doma?

Pokud chcete vařit tradiční japonské rýžové kuličky, budete si muset koupit určité potraviny.

Takže náplň pro onigiri je obvykle:

  • ryby (úhoř, tuňák, solený losos);
  • sušené tuňákové vločky (katsuobushi);
  • krevety;
  • slané švestky (umeboshi);
  • jikry z ryb (pollock nebo losos);
  • maso (obvykle smažené nebo majonéza);
  • okurky (čerstvé i mořské);
  • klobásy;
  • řasy kombu;
  • sójová a cereální pasta (miso).

Pokud jste z nějakého důvodu neměli tyto produkty, nezáleží na tom, můžete tyto rýžové koule naplnit následujícími recepty nebo přijít s vlastními možnostmi, experimentovat, na základě toho, jaké produkty máte po ruce.

Jednoduchý recept na onigiri

Vyzkoušejte několik netradičních možnostíVěci:

  • hovězí maso, brokolice, majonéza, tuňák;
  • hummus, okurka, rajče, olivy, mrkev, zeleň;
  • okurky (lilek, okurky, daikon atd.), Sýr, klobása, šunka;
  • Římský salát, feta sýr, vařená cizrna, okurka, červená cibule, omáčka dzadziki
  • kuřecí salát (nebo jakákoliv nálada);
  • tuňák salát (kombinovat konzervy tuňákový salát s sójovou omáčkou, majonézou, miso pasta (vaše volba, prostě ne příliš tenké) a pár kapek yuzu (nebo citron));
  • solený losos nebo pstruh, čerstvá okurka, černé olivy, sojová omáčka, černá sezamová semínka, smetanový sýr, ochucený zázvor.
  • hummus, pečený lilek, olivy, listový salát.

Připravte přísady pro plnění a promíchejte. Pokud byla rýže doprovázena pokyny pro její vaření, vařte ji podle těchto pokynů.

Pokud ne, proveďte následující manipulace:

  1. nejprve opláchněte rýži v několika vodách, dokud nebude průhledná;
  2. promytou rýži dejte do hlubokého hrnce, na každý šálek rýže nalijte 250 ml vody;
  3. na vysoké teplo přiveďte k varu (to bude trvat asi 5 minut);
  4. ihned po varu proveďte minimální oheň a mučení o něco více (10-12 minut);
  5. když se kapalina zcela vstřebá do rýže, teplo se odstraní a nechá se bobtnat dalších 15 minut
  6. .

Když se rýže ochladí na tolerovatelnou teplotu (pro ruce), lze přistoupit k tvorbě rýže„koloboky“ . Pokud v současné době nemáte žádný způsob, jak získat japonskou rýži, použijte pravidelnékulaté, jen namočte do vody před vařením 20-30 minut. To zvýší jeho lepkavost.

K vytvoření kuliček použijte velkou prkno (lze použít voskový papír). Mokré ruce v osolené vodě (20 g soli ve sklenici vody) - tak rýže drží méně na ruce. Dejte do dlaně rýži, vmáčkněte ji do misky, do ní vložte výklenek a vložte tam nádivku. Zakryjte ji vrstvou rýže, aby se úplně skryla.

Můžete zabalit hotový míč listem nori, ale také ne. U rýže, zabalené řasami, je to jednodušší a lépe se drží. Můžete ale také představit fantazii a ozdobit si dorty, bobule, kousky ovoce a zeleniny a dát jim vzhled zvířat, legrační obličeje, květiny atd.

Jak vařit vynikající onigiri - tipy pro začátečníky:

  • držet naigiri mimo chladničku na chvíli, nepoužívejte rychle se kazící náplně;
  • , aby se koule rýže doma může být jednodušší a pohodlnější pomocí potravin filmu, ve kterém je třeba dát hotový dort s náplní, a stiskněte ji již, utažení filmu;
  • Japonské rýžové koláče s orientálním kořením a kořením jsou velmi chutné;
  • zabalení pikniku nebo bento na snídani, zabalte s lepícím filmem, chcete-li je zabalit do nori, udělejte to těsně před jídlem;
  • snažit se ochutnat chuť pokrmu s použitím pečeného sezamu, gomas (směs sezamových a solných semen), furikake (mleté ​​sušené ryby skoření);
  • pokud ne, pak se vaše děti rozhodně budou líbit dezert sladký recept rýžové kuličky se sušeným ovocem, ořechy a další lahodný;
  • pro sladké rýžové koláče, ujistěte se, že slouží vysoce kvalitní zelený čaj.

Podávejte onigiri na hladkých porcelánových talířích nebo na dřevěných deskách - v japonském tradičním minimalistickém stylu, vypijte voňavý čaj a budete cítit vytříbenou atmosféru země vycházejícího slunce, ve které lidé mohou cítit harmonii a krásu světa i mezi shonu, práce.