Jak vařit želé

Kholodets je povinný pokrm jakéhokoliv svátku. Je nejen velmi výživný a chutný, ale má také příznivý vliv na klouby člověka.

Jelly, jejichž pikantnost lze snadno zvýšit pomocí křenu nebo hořčice, se používají jako svačina před hlavním chodem.

Jelená je jeho odrůda, má mírně odlišnou chuť a je připravena hlavně z ryb.

Dříve byla hlavní složkou brawn pouze hovězí maso, ale dnes se vyrábí ze široké škály výrobků. Všechny recepty se nepočítají. Vepřové, hovězí, telecí, drůbeží maso se používá pro jeho masnou část.

Jako aroma, bylinky, různé koření, koření a zelenina (cibule, mrkev, česnek, celer) jsou uvedeny do pohybu.

Nejdůležitějšími složkami řepné želé jsou však hovězí nebo vepřové nohy, uši, hlava. Právě tyto přísady pomáhají připravit skutečné husté želé bez použití želatiny.

Jak vařit hovězí želé

Složky:

  • hovězí maso (na kosti) - dva kilogramy;
  • cibule (cibule) - dvě velké hlavy;
  • mrkev - dvě média;
  • česnek - 2hlavy;
  • bobkový list - dva listy;
  • pepře - několik hrášků;
  • sůl - dvě polévkové lžíce;
  • voda - čtyři litry.

Kolik hovězího gulášu

Příprava na přípravu trvá přibližně sedm hodin, z čehož je čistá pracovní doba jedna a půl hodiny. V pánvi vařte želé asi pět hodin, v pomalém vařiči (v režimu “ kalení ”) - šest hodin, v tlakovém hrnci - tři hodiny, v tlakovém hrnci (v režimu “ Maso„) - asi jednu a půl hodiny.

Způsob přípravy:

  1. Důkladně omyjte kartáčem, masem a hovězími kostmi;
  2. Nalijte vodu do nádoby;
  3. Maso a kosti vložte do vody;
  4. Dáme hrnec na pomalý oheň;
  5. Přidejte sůl, pepř, vařte na mírném ohni po dobu asi 5 hodin, periodicky odstraňujte pěnu.
  6. Přidejte oloupanou cibuli a mrkev, vavřín a pepř;
  7. Vařte další půl hodiny;
  8. Vyjměte cibuli z vývaru, opatrně odstraňte mrkev, kterou budeme muset ozdobit;
  9. Nechte vychladnout po dobu dvou hodin na chladném místě a odstraňte horní tuk;
  10. Maso a kosti položte na široký talíř, nechte vychladnout;
  11. Bujón se přefiltruje přes síto nebo tenké plátno;
  12. Oddělené maso od kostí a chrupavek;
  13. Rozdělíme je na vlákna a vložíme je do podoby;
  14. Měkké části chrupavky lze také sekat;
  15. Česnek očistěte a jemně nakrájejte na maso;
  16. Uvedení mrkve, předřezané do kruhů, pro dekoraci;
  17. Naplňte masovývar, nechte vychladnout;
  18. Když se ochladí, vložte ji do chladničky na několik hodin a lépe, obecně, v noci.

Jelly je připravena!

Vaření vepřového a kuřecího aspiku

\ t

Pokud chcete vyzkoušet klasické želé, řekneme vám, jak je vařit z kuřete a vepřového masa.

Složky:

  • vepřové nohy - dvě média;
  • kuřecí šunka - jedna velká;
  • mrkev - jedna;
  • cibule - hlava;
  • česnek - pět hřebíček;
  • Lavrushka, pepř a sůl;
  • petržel, kopr.

Metoda přípravy:

  1. Moje maso je dobré, čistíme zeleninu;
  2. Naplňte šunku a kopyto vodou, vařte čtyři hodiny, periodicky odstraňujte výslednou pěnu;
  3. Po uplynutí jedné hodiny před uplynutím doby vaření přidejte do masa cibuli, mrkev, sůl a pepř;
  4. Jakmile se maso vaří, musíte ho dostat, vyjmout z kostí a nakrájet na kousky a napít vývar;
  5. Česnek a zelení jemně nasekejte;
  6. Maso, bylinky a česnek vložte do tácu a nalijte vývar;
  7. Naneste želé do chladničky, dokud neztuhne. Krmte ho křenem nebo hořčicí.

Jak vařit ve vícevrstvém želé z vepřového a hovězího masa

Složky:

  • vepřové stehýnka - kilogram;
  • hovězí maso na kosti - 500 gramů;
  • vepřové maso - 500 gramů;
  • mrkev - jedno médium;
  • cibule - hlava;
  • stroužky česneku - 4;
  • bobkový list - několik listů;
  • petržel (kořeny) - dva;
  • pepřčerný (hrach) - 8 hrách;
  • sůl.

Metoda přípravy:

  1. Hovězí maso, vepřové maso a nohy důkladně opláchněte;
  2. Rozdělte na plátky, vložte do pomalého vařiče, dejte petržel kořeny, lavrushka, papriku, cibuli a mrkev;
  3. Přidejte vodu k horní značce, přidejte sůl podle chuti;
  4. Zvolte režim „kalení“, periodicky je žádoucí odstranit pěnu, která se vytvoří z vývaru;
  5. Po vyjmutí mírně chlazeného masa jej oddělte od kostí a nasekejte a pak rozložte na formy;
  6. Naplňte vývar, přidejte nasekaný česnek a nalijte do forem;
  7. Studená želé by měla být odstraněna v chladu, ale ztvrdne, můžete ji poslat na stůl.

Kuřecí želé v pomalém hrnci

\ t

Složky:

  • kuřecí stehýnka - čtyři střední;
  • kuřecí stehna - šest;
  • Lavrushka - čtyři letáky;
  • mrkev (vařená) - střední;
  • česnek;
  • voda - dva litry;
  • sůl;
  • černý pepř (hrášek).

Metoda přípravy:

  1. Opláchněte nohy a nohy;
  2. Pokud jsou nohy velké, rozdělte je na dvě části:
  3. Přidejte vše do pomalého vařiče, nalijte vodu, přidejte bobkový list, pepř a sůl (podle chuti);
  4. Nastavte režim zhasnutí na - 3,5 hodiny;
  5. Na konci času sejměte nohy a šunku, nechte je trochu vychladnout, oddělte maso od kamenů;
  6. Vařte mrkev, oloupejte a nakrájejte na malé.kostky nebo kruhy. Pulp jemně nasekaný a rozprostřený na formách, nahoře ozdobený mrkví;
  7. kultivujte bujón a naplňte jej formami;
  8. Předem loupané stroužky česneku lehce přitlačují nožem, potom se nasekávají na malé kousky a přidávají do želé;
  9. Když želé vychladne, vyčistěte ji v zimě na noc.

Želé můžete vařit v tlakovém hrnci

Složky:

  • koleno vepřové - jedna;
  • vepřová kýta - jedna;
  • vepřová tvář - jedna;
  • kus vepřové nebo hovězí buničiny - 500 gramů;
  • cibule - jedna velká neloupaná;
  • zelená cibule - jedna svazek;
  • pepř;
  • bobkový list - dva listy;
  • přístavní víno nebo sherry (nepovinné) - jedno sklo;
  • sůl - dvě čajové lžičky.

Způsob přípravy:

  1. Nejdříve se musíte ujistit, že na kůži vepřové kýty a kolena nejsou žádné vlasy. Pokud jsou, je třeba je spálit, a pak, klouby, maso a nohu v pánvi tlakového hrnce, zalijeme vroucí vodou;
  2. Sůl, cibule, pepř, vavřín, cibule a víno;
  3. Zvolte režim „želé“, pokud je jeden v tlakovém hrnci nebo „Maso“, zavřete ventil;
  4. Na konci programu vyčkejte na spontánní pokles tlaku;
  5. Vyjměte masové složky z vývaru, oddělené od kostí, nakrájené na plátky nebo kaše s vidličkou rozloženou v podnosech;
  6. Nalijeme napěněný vývar;
  7. Po vychladnutí vložte ledničku.

Želé z vepřové hlavy

Samotné vaření vepřového želé je poměrně obtížný proces a zabere spoustu času, ale výsledek stojí za to.

Složky:

  • prasečí hlava je jedna;
  • kuřecí šunka - dvě;
  • mrkev - 3 střední;
  • cibule - dvě velké;
  • česnek;
  • sůl;
  • pepř;
  • bobkový list.

Metoda přípravy:

  1. U prasečí hlavy jsme uřízli uši a naplnili ji studenou vodou po dobu asi 12 hodin, během této doby vyměňovali vodu;
  2. Poté jsme opatrně rozřízli hlavu napříč, bez poškození lebky, pak ji znovu umyjeme a vložíme do kbelíku, nalijeme ji vodou;
  3. Vařte asi šest hodin a přitom neustále odstraňujte pěnu a tuk, pak je želé průhledná;
  4. V případě potřeby přidejte vodu;
  5. Po dvou hodinách položíme nakrájenou cibuli a čtyři lžíce soli (po skončení vaření se cibule odstraní);
  6. O dvě hodiny později přidejte šunku, lavrushku a pepř;
  7. Mrkev odděleně uvařte a nakrájejte na plátky, česnek vytlačte a vše položte na dno tácků, do kterých se nalije želé. Když se maso vaří, vezměte si hlavu a nohy, odstraňte mozek, kosti, kůži a jiné mastné části;
  8. Vše nakrájejte na plátky a připravte misku s mrkví a česnekem;
  9. Nalijte vývar přes jemné síto;
  10. Nechte želé přes noc.

Užitečné tipy:

  • Chcete-li získat želé vynikající, musíte si vybrat tu správnou.maso;
  • před vařením musí být buničina namočena;
  • vypusťte první vodu po varu želé;
  • při vaření zajistěte požadované teplotní podmínky;
  • koření a koření je třeba přidávat moudře;
  • je třeba pečlivě oddělit maso.

Poměr produktů v chlazeném stavu je určen zkušenostmi a časem a závisí také na použitých výrobcích. Krásný domácí brawn dopadá s hovězím ocasem a jazyk bude skvělým doplňkem tohoto milovaného jídla.

Ochutnejte experimenty!