Jak zapálit plynovou troubu?

Abyste porozuměli základům vaření, musíte se nejprve naučit jednoduché věci, jako je například osvětlení kamen. Vzhledem k tomu, že kuchyně může mít úplně jiné typy povrchů a pecí na vaření, mladá mladá hosteska má někdy otázku, co je třeba udělat, aby „záře ohně“. Pomůžeme vám pochopit to a vyhnout se rozpakům před ostatními.

Plynový sporák - jak ho zapnout?

Plynový sporák je poměrně jednoduchý, spolehlivý a odolný spotřebič pro domácnost.

Generace sovětských rodin vyrostly s plynovým sporákem jako hlavní způsob vaření, mnozí od dětství jsou obeznámeni s jasným zapálením plynu hořáku ze zápalky na sporáku.

Ve skutečnosti se masová distribuce elektrických kamen v naší zemi začala teprve před třemi desítkami let a splývala se s výstavbou velkých měst s vícepodlažními panelovými domy, které byly standardně vybaveny elektrickými kamny. Pokud pocházíte z takového domu a víte, jak zapálit známou elektrickou troubu, ale bojíte se rozsvítit troubu v neznámém plynovém sporáku, pak je zde náš stručný, ale užitečný návod.

První věc, kterou musíte udělat, je otevřít dvířka trouby. Pokud má kamna komfortní vnitřní osvětlení -zapněte.

Většina sovětských i moderních dovážených desek má zpravidla malý kulatý otvor na dně, nedaleko od křižovatky s dveřmi.

Do této díry je nutné přivést zápalku, otevřete přívod plynu vhodným regulátorem na sporáku a počkejte 5-6 sekund před zapálením. Pokud přívod plynu funguje správně, měla by se plynová trouba zapálit. Tímto způsobem můžete zapálit jak staré, tak moderní plynové trouby.

Řízení dodávky plynu

U některých moderních modelů však existuje funkce pro řízení průtoku plynu do trouby. Aby se takové plynové sporáky zapálily, je nutné v závislosti na modelu držet tlačítko ovládání plynu v peci po dobu 3 sekund po zapálení.

Pokud se tak nestane, pak i po uvedení zápalky a vznícení ohně v troubě tento oheň okamžitě zmizí. Jakmile chcete troubu rozsvítit, stiskněte toto tlačítko, které má obvykle kulatý nebo oválný vzhled a nachází se na levé straně ovládání sporáku.

U některých modelů je gril zapnut stejným způsobem - horní světlo, které lze zapnout s nebo bez zbytku trouby. Gril v těchto sporácích se používá k pečení na otevřeném ohništi a je často vhodný pro kuřecí nebo jiné pokrmy z masa. Pokud to potřebujete při vaření tohoto nebo tohoto pokrmu, podívejte se na recept.

Nízkotlaký plyn

\ t

Jak je známo, plyn se neprovádí ve výškových budovách, protože jeho průtok neprochází trubkami nad 5-6 patry. Ale stane se, že vnízkopodlažních budov, a dokonce i v prvním patře je plyn tak slabý, že je velmi obtížné zapálit troubu ze zápalky.

Zkušení ženy v domácnosti na to používají pochodeň - dlouhou ratolest z koštěti, speciální dlouhé zápasy nebo papírový kabel z novin.

Hlavní rada pro takový případ: pokud zapálíte papír složený do zkumavky, navlhčete jeho konec, který budete mít v ruce tak, aby se nespálil (tah ohně po trubici může vzplanout přímo v dlani!).

Kromě toho nezapomeňte, že noviny hoří velmi rychle, takže má smysl pomalu snižovat plyn při pomalém zásobování plynem a pak zapálitna „třísku“z novinového listu.

Jak používat zapalovač cigaret?

Pokud nejsou k dispozici materiály vhodné pro zapálení, nezáleží na tom, najít alespoň obyčejný zapalovač cigaret. Zdá se, že jeho plamen je příliš krátký a nemůže být vložen do otvoru v troubě. Ale ve skutečnosti můžete opět použít výše popsaný princip - snížit množství plynu.

Prostě buďte velmi opatrní, abyste to nepřeháněli, sledujte vůni, pokud to udeří do tváře - to znamená, že plyn šel příliš rychle a nemůžete zapálit oheň. Vzduch v kuchyni po dobu 15 minut a začít znovu.

Můžete také zapalovat cigarety zapalovačem cigaret, jednat velmi chytře a ostře odtáhnout ruku od plamene.

V prodeji jsou speciální zapalovače pro vařiče - na piezoelektrickém prvku, pazourku, benzínu nebo baterií. Nejodolnější model takového zapalovače má kabel pro vložení do zásuvky. Takovétéma vám bude sloužit mnoho let.

Kamna jsou zapálená - co bude dál?

Nastavte sílu ohně - trouba se zpravidla zahřívá předem, aby se v ní rovnoměrně nahromadilo teplo, ale můžete ji okamžitě vařit, pokud ji okamžitě zapnete na maximum.

Pro pomalé vaření bude vytápění trvat přibližně 20 minut, pro tento typ vaření vyberte alespoň rukojeť dlaždice.

V mnoha modelech je vnitřní teploměr, který ukazuje stupeň tepla v peci - obvykle v libovolných jednotkách od jedné do pěti.

Míra tepla je pro každý model jedinečná, a proto odpovědná hostitelka nemůže jednat bez individuální adaptace do své pece, například„trojka“v jednom modelu může být do značné míry srovnatelná s„jednotkou“ . 47] v jiném, as„pěti“ve třetím.

Zvykněte si na svou troubu, než v ní něco drahé!

A konečně, když vytáhnete hotový pokrm, nezapomeňte vypnout přívod plynu. Pokud se s vypnutými regulátory oheň stále rozsvítí nebo slyšíte zápach plynu, okamžitě zavolejte službu plynárenství - je třeba neprodleně opravit poškození a vy sami to nebudete schopni udělat, pouze odborníci.

Tímto způsobem zvládli techniku ​​obsluhy plynového sporáku, když se podařilo rozsvítit troubu a postavit ji svým vlastním způsobem, můžete své rodině dát spoustu šťastných chvil, a to pomocí dovedností, které připraví každodenní i vynikající domácí kuchyni.