Jak zmrazit bobule

V letním období není možné poskytnout tělu živiny po celý rok. V zimě bude stále potřebovat dobití. Pokud v létě strávíte trochu času na nákup vitamínových výrobků, v chladném počasí nebudete muset zažít účinky beriberi: slabost, neustálá touha spát, náhle únava.

Zmrazení bobulí pomůže nejen doplnit zásoby vitamínů a minerálů v těle, ale také připomenout letní chutě a vůně.

Jahody

\ t

Jahody nebo jahody obsahují mnoho užitečných látek: ovocné cukry, vitamíny B, vitamíny C, A, PP, pektiny, organické a ovocné kyseliny, draslík, železo, vápník, jód a další. Energetická hodnota jahod - 46 kcal na 100 g výrobku.

Doporučuje se pravidelně vstupovat do stravy:

  • pro prevenci nemocí spojených s orgány zraku;
  • jako prostředek k vymytí soli z těla, uložený v kloubech;
  • jako profylaktické činidlo pro zastavení růstu nádorů.

Jahody normalizují krevní tlak a funkci mozku, živiny v něm obsažené, zlepšují paměť a mají pozitivní vliv na práci centrálního nervového systému - centrální nervový systém.

Díky každodennímu vstupu tohoto lahodného bobulí do menu můžete vyrazittělesný „ špatný “ cholesterol a nižší hladiny cukru. Ale začátkem června se ve středním Rusku již jahody blíží. Co dělat

Z jahod můžete vyrobit spoustu různých kompotů, džemů a likérů, ale není nic chutnějšího než čerstvé jahody, a dokonce i uprostřed zimního mrazu. Jak ji udržet a potěšit svou rodinu v zimě. Jistě, zmrazte, ale udělejte to správně.

Nejjednodušší způsob, jak zmrazit celé jahody. Je nutné třídit, oddělit ocasy, umýt a sušit na ručníku. Rozdělte malé bobule. Jahody si zachovávají své vlastnosti a chuť, pokud ji zmrazíte s jednotlivými bobulemi, umístěnými v jahodovém sirupu. To lze provést dvěma způsoby.

1 cesta

Rozetřete malé bobule cukrem. Přidejte celé jahody, vložte do nádob a vložte do mrazničky. Pro jeden kilogram jahod bude potřebovat 150 - 200 gramů. cukru

2-cestný

Plnit bobule cukrem ve výši 300 gr. cukr na kilogram bobulí a přenechat přes noc
\ t lednice. Ráno jemně rozprostřete bobule v nádobách a nalijte výsledný sirup.

Bobule můžete zmrazit v plastových pytlích, ale opatrně je položte na rovný povrch.

Bobule zůstanou nedotčeny a mohou být použity k ozdobení dezertů.

Rybíz

Jedním z nejužitečnějších bobulí je černý rybíz. Obsahuje všechny vitamíny a minerály obsažené v jahodách a navíc: taniny, pektin. Podle obsahu kyseliny askorbové černý rybíz - \ tšampión mezi plody.

Energetická hodnota produktu je 38 kcal na 100 g. Pro léčebné účely se používá nejen ovoce, ale i listí.

Černý rybíz se používá jako preventivní opatření k zabránění:

  • onemocnění kardiovaskulárního systému;
  • onkologické procesy;
  • diabetes;
  • senilní demence;
  • Alzheimerova choroba.

Díky prospěšným látkám, které jsou v něm obsaženy, má černý rybíz silné analgetické a protizánětlivé vlastnosti, snižuje teplotu, urychluje metabolické procesy v těle, pomáhá oddálit změny ve vidění související s věkem.

Vývar z černého rybízu a jeho listů obnovuje hladinu hemoglobinu v krvi, zvyšuje srážlivost krve. Používají se jako lehké diuretikum nebo projímadlo, pomáhají zvládat sezónní infekce.

Rybíz sklizený ve formě marmelády nebo marmelády si také zachovává své příznivé vlastnosti, ale účinnost používání čerstvých rybízů je mnohem větší.

Pokud zmrazíte „přírodní léčivo“ na zimu, a to iv případě náhlého zhoršení v důsledku sezónní virové infekce, nemusíte chodit do lékárny. Mrazivý černý rybíz je velmi jednoduchý.

K tomu stačí:

  • Sbírejte nebo nakupujte rybíz;
  • Jděte jím, odstraňte větvičky a jiné nečistoty;
  • Rovnoměrně rozprostřete na podnos nebo desku pro řezání zeleniny;
  • Odstraňte vše po dobu 24 hodin v mrazničce.

Po jednom dnizmrazené bobule zůstanou pouze nalité v sériích na plastové sáčky, aby se usnadnilo jejich skladování, těsně se zavřely - pokud je to možné, aby se uvolnil vzduch, a pak znovu v mrazáku. Stejným způsobem se zmrazí bílý a červený rybíz, brusinky a borůvky.

Pouze na dotek vyžaduje zvláštní péči - jsou jemné a zmačkané na dotek. Nemá smysl zmrazit bobule. Černý rybíz lze zmrazit v cukru a sirupu.

S cukrem. V tomto případě se bobule promyjí a suší na papírových ručnících. Pak je smíchán s cukrem v poměru: 1 kg bobulí - 200 g cukru, rozloženo v nádobách - je nejlepší použít speciální mrazicí nádoby na potraviny a dát je do komory.

V sirupu. Rybíz se promyje a suší na papírových ručnících. Sirup se vaří odděleně: sklenici vody, sklenici cukru. Sirup by měl být dostatečně silný. Bobule se rozkládají v nádobách, nalijí se sirupem tak, aby byly zcela zavřené a čisté v chladu.

Při sklizni červeného a bílého rybízu a borůvek podobným způsobem musí být hodně výrobku během zpracování zlikvidováno. Proto je lepší je proměnit v suchý mraz.

Maliny

Sklízení vitamínů na zimu, aby se zabránilo takovému skladování živin, je nemožné. Obsahuje standardní sadu vitamínů a minerálů, které se nacházejí v již zmíněných bobulích - i když je obsah vitamínu C nižší než u rybízu - má však také své jedinečné léčivé účinky.vlastnosti.

Malinové ovoce obsahuje mnoho užitečných kyselin pro tělo, mezi nimiž je kyselina salicylová.

Proto je malina účinným antipyretickým činidlem.

Používá se ke zmírnění zánětlivých procesů při exacerbaci artritidy a artrózy, akutních respiračních onemocnění, neuralgických procesů, radiculitidy a osteochondrózy. S prostatitidou stimuluje metabolické procesy v prostatické žláze, při atonických procesech normalizuje práci hladkých svalů.

Kvůli této vlastnosti by měly být maliny používány s opatrností během těhotenství - zneužívání malin může zvýšit kontraktilitu dělohy.

Maliny - měkké bobule, rychle dodává šťávu.

K jeho zmrazení je zapotřebí dostatek času:

  • Maliny by měly být dobře promyty v sítku nebo cedníku. Promyté bobule se ponechají v sítu po dobu 20-30 minut, aby se voda mohla úplně protékat;
  • Pak by se maliny měly sušit. K tomu se velmi opatrně položí na papírové ručníky v 1 vrstvě;
  • Jakmile je malina zcela suchá, umístí se do mrazáku, aniž by ji odstranila z listu.
  • Po dni mohou být maliny vylity do nádob, takže později bylo vhodné je uložit.

Pokud je malina vaše vlastní, pak ji nemusíte před zmrazením umýt. Ovšem na papírových ručnících na rovném povrchu musí být ovoce ještě rozloženo, aby se zamezilo uvolňování šťávy při zmrazení - jinak by bobule zamrzly v kómatu.

Nuance zmrazování, skladování a rozmrazování bobulí

\ t
  • Ovoce by mělo být odebíráno ráno, po odlivu rosy, v suchém počasí;
  • Před zmrazením bobulí musí být nejprve zchlazeny, tj. Nejprve uloženy na polici chladničky a teprve pak v mrazáku;
  • Aby se zachovaly užitečné látky v ovoci v maximálním objemu, musí se bobule nejprve rozmrazit v chladničce při teplotě přibližně +4 ° C a teprve pak se nádoba umístí na pokojovou teplotu;
  • Rozmrazování v mikrovlnné troubě ničí užitečné látky.

Pokud berete bobule správně, můžete si nejen vychutnat chuť léta v zimě, ale také zlepšit své tělo.