Jaká je zvláštnost pasterizovaného mléka?

Je nepravděpodobné, že by jakýkoli jiný typ tohoto výrobku mohl soutěžit s čerstvým čerstvým mlékem, protože obsahuje mnoho užitečnosti. Při zpracování živin se stává méně, ale to je jediný způsob, jak zachránit produkt na delší dobu a dát možnost použít nejen pro obyvatele venkovských oblastí, ale také pro obyvatele měst.

Na regálech obchodů často vidíme pasterizované mléko, které je velmi užitečné. Existují i ​​další typy zpracování - sterilizace, ultra-pasterizace. Jak se liší a jaký typ tzv. „Bílé lékárničky“je nejužitečnější?

Pasterizovaný výrobek

\ t

Samotný proces je vysokoteplotní ošetření, které je nezbytné k prodloužení trvanlivosti mléka. Po zákroku je to asi týden a nic víc.

Zpomalení procesu zakysávání umožňuje ohřátí mléka na teplotu 80-100 ° C. V takových podmínkách zůstává kapalina 15-20 sekund, což je dostatečné množství k ničení patogenních bakterií a mikrobů.

Jak je mléko užitečné po pasterizaci? Zachovává lví podíl vitamínů a minerálů obsažených v celém produktu.

Užitečné vlastnostipasterovaná "bílá lékárnička" je následující:

  • Obsahuje mnoho bílkovin;
  • Je nezbytné konzumovat sklenici této kapaliny denně, aby se získal vápník, jehož množství je přibližně polovina denní potřeby potřebné pro tělo;
  • Je vhodné vytvořit vysoký obsah minerálů, jako je jod, stroncium, draslík, měď, molybden;
  • „Bílá lékárnička“je bohatá naa vitamíny, zejména skupiny B a vitamin D.

V procesu opětovného zpracování pasterizovaného mléka vysokými teplotami se snižují přínosy prvního, takže odpověď na otázku, zda má být vařena, je zřejmá - to nestojí za to.

Pokud jde o výhody produktu, je třeba uvést, že jeho kalorický obsah je poměrně malý. Takže v„bílá lékárnička“s obsahem tuku 2,5% obsahuje asi 54 kcal /100 g a výrobek s obsahem tuku 3,5% - 60 kcal /100 g. V této souvislosti bez obav zkazění toto číslo může být konzumováno pasterizovaným mlékem a obsahem tuku 3,5%.

Pokud jde o dodatečné tepelné ošetření, některé matky se stále dohadují o tom, zda vařit pasterizované mléko, pokud má být konzumováno dítětem. Není to nutné, protože všechny škodlivé mikroorganismy, které by mohly být v něm obsaženy, již byly zničeny a opakované zpracování pouze zbaví „bílé lékárničky“z části užitečných látek.

Kromě pasterizovaného mléka mohou být dnes v prodeji i jiné druhy mléka, jako jsou sterilizované a ultra-sterilizované výrobky. Rozumětkterý z nich je lepší, musíte zjistit, jaký je rozdíl mezi nimi.

Sterilizované mléko

Zpracování tohoto typu„lékárničky pro první pomoc“zahrnuje zahřívání na vysoké teploty po dobu několika minut, čímž se zabíjí mikroby. Tyto produkty jsou zpravidla baleny v papírových pytlích nebo skleněných nádobách v podnicích a sterilizované mléko může být skladováno déle než 10 dnů. Současně, podle výrobců, není nutné posílat v chladničce. Je pravda, že otevřené výrobky by měly být stále skladovány v chladném prostředí.

Při tomto ošetření nejsou zničeny pouze patogenní mikroorganismy, ale také velká část prospěšných bakterií. V tomto ohledu by také mléko nemělo.

Tyto výrobky však mají také užitečné vlastnosti:

  • Obsahuje minerály jako fosfor, draslík, chlor, vápník;
  • Je také bohatý na vitamin A, který přispívá k zachování a zlepšování vize;
  • Kalorický obsah produktu může také potěšit, včetně těch, kteří žárlivě sledují číslo - asi 65 kcal /100 g.

Mléko ultra-pasterizované

\ t

„Bílá lékárnička“je v tomto případě zpracována během několika sekund. UHT mléko je zároveň ovlivněno teplotou 130-150 stupňů, po které je okamžitě zabaleno.

Tento způsob zpracování neumožňuje uchovat většinu vitamínů, minerálních látek z celého výrobku, ale může být skladován pro \ tněkolik měsíců.

Výrobky mají tyto užitečné vlastnosti:

    Je to bezpečné i pro dítě, protože patogenní bakterie v něm jsou zničeny;
  • Obsahuje užitečné minerální látky, jako je sodík, železo, zinek, draslík, mangan, hořčík, vápník;
  • Ve výrobku jsou vitamíny - skupiny B, C, A, D;
  • Výrobci tohoto výrobku tvrdí, že mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém, gastrointestinální trakt.

Když už mluvíme o rozdílu mezi pasterizovaným, ultra-pasterizovaným a sterilizovaným mlékem, je třeba si uvědomit, že spočívá především v metodě zpracování. Určuje také úroveň různých typů užitečných látek v„bílé lékárničce“ .

Někteří lidé nevidí zásadní rozdíl mezi všemi typy léčby. Záleží jim na tom, aby získávali mléko bez bakterií způsobujících onemocnění.

Pokud se však chcete dostat z mléka, nejen ochutnejte potěšení, ale také přínos, měli byste vědět, který z nich je lepší - pasterizovaný, ultra-pasterizovaný nebo sterilizovaný. Největší užitek je uložen v pasterizovaných výrobcích, které není třeba před použitím vařit.

Jak samo pasterizovat mléko?

To lze provést doma. Tento proces zachovává příznivější vlastnosti produktu, než je tento typ léčby srovnatelný s konvenčním varem.

Mnoho lidí se bojí pít celé mléko ze strachu, že v něm mohou být bakterie,proto dávají přednost pasterizaci doma, a to je způsob, jak to udělat.

Postup pasterizace

  1. Připravte několik čistých skleněných lahví, led, 2 hrnce, teploměr.
  2. Výrobek se nalije do pánve, zahřívá se, kontroluje se teplota, která by měla být 65 stupňů, pomocí teploměru, který je do ní umístěn.
  3. Míchejte„lékárničku“po dobu 20 minut po celou dobu tak, aby se při vystavení vysoké teplotě nespalila.
  4. Výrobní proces dále zahrnuje plnění druhé nádoby ledem, jejíž průměr by měl být řádově větší než průměr první.
  5. Položte pánev s mlékem na pánev s ledem, pokračujte v míchání„bílé lékárničky“ , dokud zcela nevychladne.
  6. Když k tomu dojde, nalijeme výrobek do lahví, odešlete do chladničky, kde bude uložen.

Jak si vybrat pasterizované mléko?

I když je známo, který typ„lékárničky“je lepší, není vždy možné zakoupit výrobek nejvyšší kvality od všech, kteří jsou v obchodě zastoupeni.

Jak správně zvolit?

Zde je několik tipů:

  • Podívejte se na datum výroby a dobu použitelnosti. Ten by neměl být delší než jeden týden. Pokud je uvedeno delší období, v produktech jsou s největší pravděpodobností používány umělé přísady, konzervační látky, které by neměly být součástí vysoce kvalitního mléka;
  • Prověřit složení výrobku. Pokud obsahuje plnotučné mléko, pak je to přirozené.Vyrábějí se také výrobky, které jsou směsí obnovené a jednodílné „bílé lékárničky“ . To znamená, že obsahuje suchou složku, jejíž výhoda je nižší než u celku;
  • Studium otázky, které mléko má lepší kvalitu, věnujte pozornost skutečnosti, že„bílá lékárnička“by neměla obsahovat žádné sedimenty, které mohou indikovat přítomnost různých škodlivých přísad, včetně antibiotik,
  • Nejlepším obalem pro„bílou lékárničku“je sklo nebo lepenka, ale polyethylen mu může způsobit nepříjemný zápach a chuť.

Tento produkt je jedním z nejdůležitějších v lidské stravě, proto by jeho volba měla být zodpovězena odpovědně, a to zejména v případě, že je koupena pro dítě.