Kiwi - užitečná pochoutka

Kiwi je považováno za všestranné a užitečné ovoce. Často se používá v salátech, marinádách a dokonce i jako ovocná dekorace pro koktejly nebo zmrzlinové dezerty. Enzymy z něj činí všestranný aviváž.

Neobvyklé plody jsou malé, jako kdyby byly plyšové, mají hodně draslíku (v průměru průměrně 120 mg) a hrubé vlákniny, dokonce i vitamíny PP, C, E, ale existuje jen velmi málo kalorií.

Pro chuť jsou zde kombinovány jahody, banány, melouny a ananasy. Kiwi jíst čerstvé, aby se želé, podávané s masem, přidané do salátů. Několik plodů po vydatném jídle pomůže zapomenout na těžkost žaludku, pálení žáhy a říhání.

Jak vybrat ten správný?

Hlavními distributory kiwi na trhu jsou Nový Zéland a Itálie. Zde je spotřeba těchto plodů nejvyšší. Například Italové jedí asi 4 kg ročně a na Novém Zélandu 3,5 kg.

Bylo vyvinuto přibližně 30 odrůd. Nejběžnější - Hayward. Tento druh je považován za pozdní, jeho velikost je asi jako slepičí vejce. Zralé Hayward chutná sladké a mírně kyselé. Další odrůdou je Monty. Je v polovině sezóny.

Jeho kůže je světle hnědá, středně dlouhá rouna. Monty může být střední i velké, hruškovité. Nejdříve zralé je Bruno. Kvete 10 dní a plody dozrávají v polovině prosince. Bruno je kůžečervenohnědá, klisna krátká a lesklá, zelená, cukr. Tam jsou také Matua, Tumori, Jenny, Abot a další.

Ovoce by mělo být lehce měkké, aby mohlo být stlačeno. Nadměrná tvrdost nebo naopak měkkost bude mluvit o nezralosti nebo korupci. Vyberte si ovoce s lehkou neostrou vůní - to je indikátor vysoké kvality. Má svou vlastní speciální chuť. Voní jako meloun, angrešt nebo jahoda. Čerstvé ovoce by nemělo cítit jako kyselé víno.

Abyste si vybrali správné a zralé ovoce, musíte je pečlivě zvážit. Zastavte pozornost na chlupy - musí být tvrdé, tmavé, ale snadno se odlupují. Odstraňte tmavé skvrny na kůži - znamení onemocnění plodu. Zvažte místo, kde je dřík umístěn - neměla by být příliš vysoká vlhkost.

Dokonce ani při stlačení by neměla být kapalina. V opačném případě bylo ovoce s největší pravděpodobností poškozeno během přepravy nebo skladování, a možná, že je to již dávno zkažené. A„holohlavý“druh byl chován - tato odrůda je považována za elitní a může být v prodeji velmi vzácně.

Jak uložit všechny užitečné vlastnosti?

Uchovávejte ovoce při nízkých teplotách (přímo v chladničce).

Doba použitelnosti může být delší než jeden měsíc. Tvrdé ovoce vydrží déle. Pokud nezemřou, pak mohou být uloženy jednoduše na kuchyňském stole - tak pomalu zrají a měknou.

Je lepší ukládat ovoce dokontejnery s otvory pro vzduch. Můžete použít plastovou nádobu nebo jen udělat otvory ve vaku.

Bez vzduchu se ovoce rychle hnije a zakryje plesnivým květem. Je nutné vzít v úvahu skutečnost, že dokonale absorbuje pachy. Uchovávejte ovoce mimo silné pachy a potraviny. I když jste již delší dobu skladovali ovoce, množství živin se nesníží. To„zaručuje“slupky a speciální kyseliny.

Co je užitečné kiwi?

Je to velmi užitečné pro ženy! Varuje brzké šedé vlasy, spaluje tuk v těle, pomáhá udržet se ve formě. Kromě toho je to věrný asistent pro ty, kteří dávají přednost jíst těsně. Jedna věc je dost, namísto různých pilulek, takže v žaludku je lehkost a neexistuje žádná stopa po pálení žáhy. Starší lidé by měli jíst kiwi, aby snížili tlak a hladinu cholesterolu v těle.

Obsahuje velké množství vitamínu C, který dokonale posiluje imunitní systém a podporuje celé tělo v dobrém stavu. Obsahuje také hodně železa, které je velmi užitečné pro onemocnění krve. Další Kiwi neublíží sportovcům - tělo se po cvičení rychleji zotavuje.

Aby se zachovala krása, z buničiny se vyrábějí masky. Přidáním různých složek k ní můžete získat produkty pro všechny typy pleti. Chcete-li například uklidnit a zesvětlit pokožku na pár tónů, můžete maso natáhnout a přidat jednu čajovou lžičku máku.

Pracuje 10 minut a je vhodný pro všechny typy pleti. Pro kůžive věku přidejte na masku lžičku medu.

Jakákoliv kombinace a složky budou mít příznivý vliv na kůži, protože samotné kiwi je vynikající a vyživuje pokožku vitamíny.

Lékaři nedoporučují dávat takové ovoce dětem mladším pěti let. Výzkumní vědci ukázali, že u malých dětí se mohou vyvinout nemoci, jako je dermatóza hltanu a hrtanu, objeví se otok jazyka. Může také způsobit alergie.

Je nutné kiwi vyčistit?

Někteří lidé nikdy nepřemýšleli o jídle kiwi s kůží. Pouze ti, kteří nevědí, jak čistit kiwi, nebo ti, kteří jsou příliš líní, aby ji vyčistili, pohltí s kůží, opatrně ignorují hnědou chlupatou pokožku. Existují i ​​speciální nástroje k jídlu - malá lžička s ostrým ostřím na druhém konci.

Je však možné jíst kůru? Můžeš!

Peeling je naprosto jedlý a navíc obsahuje mnoho živin, zejména pokud jde o Kivino, odrůdu vyšlechtěnou ve Španělsku. Kivinho je hladký, bez chlupů a ovoce samo o sobě má velikost třešně.

Šupka obsahuje více antioxidantů než měkká část. Má antiseptické vlastnosti a neumožňuje šíření škodlivých bakterií v žaludku. Před jídlem důkladně omyjte ovoce. Oloupané kiwi nemusí mít všechno. Lidé s citlivou sliznicí ji však musí před použitím vyčistit. Dokonce i samotné maso může dráždit sliznice kvůli kyselé chuti, ale také jazyk může bolet od kůže.

Jak čistit Kiwi třemi způsoby:

  1. Pomocí vroubkovaného nože nebo speciálního nože na zeleninu. Držte ovoce pevně a pevně v ruce. Nasaďte čepel nahoru. Jemně zatlačte na kůži a vypáčte ho nožem. S hladkými pohyby odloupněte, jak byste brambory oloupali. Neponořujte nůž příliš hluboko - tímto způsobem uříznete příliš mnoho chutné buničiny. Neměli byste si vzít rovný nůž, nůž s zuby je lepší pro čištění;
  2. S lžící. Lžíci pod kůží ovoce. Obvykle lžíce je ideální pro loupání ovoce. Trochu stisknutí kiwi, otočte ji do ruky. Když lžíce vytvoří plný kruh, kiwi bude jen spadnout do vašich rukou;
  3. Opláchněte vroucí vodou. Vařte dostatek vody, aby se ovoce zcela pokrylo. Hoď to do vroucí vody a drž to tam 25-30 sekund. Odstraňte a opláchněte studenou vodou. Po ochlazení ovoce se jednoduše odloupne, snadno se odloupne. Neházejte do vody překypané ovoce, takže se dostanete kaši. Ačkoli to může být upraveno do misky jako džem.

Buďte opatrní, dodržujte bezpečnostní opatření, vyberte si správné ovoce a užívejte si nádherné chuti a množství vitamínů!