Kuřecí guláš ve smetanové omáčce s květákem

Kuře a květák jsou skvěle kombinovaným, harmonickým duetem zdravých a nízkokalorických potravin. Kuřecí prsa jsou nejcennějším zdrojem živočišných bílkovin potřebných pro zdravý růst svalů. A květák je skutečným množstvím vlákniny, vitaminu PP, hořčíku, draslíku a kyseliny askorbové.

Jeho stálé používání v potravinách podstatně normalizuje procesy trávení, kultivuje zdravou mikroflóru ve střevě, chrání před vředy, gastritidou a heterogenními tumory.

Energetická hodnota zeleniny je pouze 30 kcal na 100 g, což je důvod, proč květák dokonale zapadá do stravy hubnutí a těch, kteří dodržují systém správné výživy. Dušené kuře se zelím ve smetanové omáčce je neuvěřitelně jemné, voňavé a výživné jídlo, které získá srdce vaší domácnosti.

Rozhodnete-li se zavést zásadu řádné výživy v rodině, budou takové horké pokrmy nejlepším řešením pro šetrný směr rodiny v „správném směru“. Ujistěte se, že - když ochutnáte vaše vaření, příbuzní se dobrovolně vzdají rychlého občerstvení a výhodných potravin v jeho prospěch!

Jak vařit kuřecí a květáčí guláš?

Za prvé je důležité nakupovat kvalitní suroviny pro budoucnost jídla. Krémová omáčkaJe vyroben z bohatého krému, ale pokud budete následovat dietu pro hubnutí, můžete použít produkt 10-15%.

V případě potřeby může být krém nahrazen kefírem nebo zakysanou smetanou. V prvním případě, jídlo bude ještě více dietní, a ve druhé - získá pikantní chuťové poznámky. Pokud přidáte zakysanou smetanu, můžete dušené maso zpestřit s houbami.

Doporučuje se koupit čerstvý květák, ale také zmrazený. Zvažte - pokud je zelenina čerstvá, vyžaduje předvaření po dobu 10-15 minut.

Stačí, když zmrazené zelí nalijeme vroucí vodou tak, aby bylo zcela vhodné pro pletení. Dobrý květák má svěží a husté květenství stejnoměrné pistáciově bílé barvy. Na jejich povrchu nejsou žádné černé skvrny a hlen.

Listy zelí mají světle zelenou barvu, jsou poměrně tenké. Ještě užitečnější je nahradit tradiční květák Amforou nebo brokolicí. Ale v tomto případě bude jídlo více nasycené a viskózní, ztrácí svou klasickou měkkost, vzdušnost a něhu.

Pokud jde o maso, je nejvhodnější použít filety z kuřecích prsou. Nechte nohy a stehna pro ostatní pokrmy. Pokud se vám však tyto konkrétní části jatečně upraveného těla drůbeže líbí - používejte je, ale pečlivě je ošetřujte předem. Ujistěte se, že odstranit kůži, protože to může násobit poslední kalorií jídla dvakrát.

Maso oddělte od kostí, po částech ho poražte, nezapomeňte zlikvidovat žíly a přebytečný tuk. A přesto vám doporučujemepoužívejte zejména kuřecí řízek - to je více přístupné k dušení v omáčce se zeleninou, má minimální obsah kalorií a je nejvíce prospěšné pro zdraví.

Pro přípravu tohoto jednoduchého a dostupného pokrmu není nutné omezovat se na standardní recept. Máte právo diverzifikovat náš recept s vašimi oblíbenými ingrediencemi.

Jednoduchý recept na kuře dušené s květákem ve smetanové omáčce

Složky:

  • Kuřecí prsa - 3 kusy;
  • Květák - 1 hlava;
  • Krém 15-20% - 250 ml;
  • koření a chuťové přísady;
  • Muškátový oříšek - podle chuti;
  • Pšeničná mouka - podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Připravte květák. Pokud je čerstvá, vařte ji 15 minut v slabě osolené vodě. Je-li zmrzlá - stačí na ni nalít vařící vodu.
  2. Rozebrat do malých květenství. Nakrájejte na středně velké kousky.
  3. Maso opláchněte a osušte hadříkem. Nakrájíme na malé kostky, jako na fricassee.
  4. Ponořte do malého množství mouky (tato akce je nepovinná).
  5. Rozmažte máslo nebo rostlinný olej v pánvi na smažení.
  6. Položte kousky filé a smažte až do zlatě po dobu 10 minut.
  7. Poté přidáme na maso nakrájený květák a osmažíme dalších 10-15 minut na mírném ohni. Nezapomeňte neustále míchat.
  8. Do směsi přidejte smetanu a omáčku přiveďte k varu.
  9. Nezapomeňte ji rozmíchat tak, aby se „rovnoměrně“ zahušťovala. Jakmile se vaříse stalo, sůl a pepř vaše dušené maso.
  10. Nalijte ho muškátovým oříškem a sušenými bylinkami.
  11. Všechno pod pokličkou na 8 minut, pak vypněte sporák a nechte dušené maso trochu vařit.
  12. Podávejte horké zdobením talířů s větvičkami čerstvých zelení.
  13. Jako přílohu k tomuto pokrmu můžete použít konzervované fazole - fazole, zelený hrášek, kukuřici.

Pikantní zeleninový guláš s kuřecím masem v zakysané smetaně

\ t

Složky:

  • Kuřecí prsa - 3 kusy;
  • Květák - 400 g (zmrazený) nebo 1 malá hlava čerstvého;
  • Cibule - 1/2 hlavy;
  • Červená cibule - 1/2 hlavy;
  • Zucchini - 1 malá;
  • Kyselá smetana 15% tuku - 4 lžíce l.;
  • Kuřecí vývar - 200 ml;
  • provensálské byliny - podle chuti;
  • Koření a koření podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Kuře omyjte a osušte.
  2. Nakrájíme na malé kostky.
  3. Rozpustíme olivový nebo slunečnicový olej na pánvi, pošlete prsa na pečení na 5-7 minut.
  4. Rozložte zelí na květenství. Pokud je čerstvý, předem ho převařte.
  5. Poté smažte produkt v oleji v oddělené pánvi od kuřete (maso může být na chvíli odstraněno a zelí smažte ve stejné nádobě).
  6. Nakrájejte cibuli a cuketu.
  7. Pošlete je do zelí a pár minut duste.
  8. Poté zeleninu zkombinujte s kuřecím masem, solí a pepřem, důkladně promíchejte.
  9. Nalijte vývar a vařte na otevřeném místěpo dobu 20 minut.
  10. Poté vložte zakysanou smetanu a miska se rozemele na dalších 10 minut, ale v zapečetěné formě pod víkem.
  11. Po vypnutí kamen nechte dušené maso """pod víčkem zavřít. Pokud chcete, posypte strouhaným „ parmazánem “ a posypte rozmarýnem. Vaše jídlo je připraveno!

Pokud jste se nepokusili o to nejjemnější, voňavé jídlo - nezapomeňte ho zahrnout do denního menu své rodiny! Jsme si jisti, že se vám bude líbit kombinace ingrediencí a šťavnatosti připraveného gulášu. Bon appetit!