Kuřecí játrová paštika recepty

Játra jsou vedlejším produktem, který má esenciální aminokyseliny pro člověka, velké množství železa (zejména hovězího), draslíku, fosforu, vitamínů A, B, E, K a dalších živin. Také játra obsahují chrom, který zabraňuje rozvoji aterosklerózy. Železo v potravinách je užitečné pro děti a osoby s anémií z nedostatku železa.

V 18. století si paštiku mohli dovolit pouze šlechtici (tetrovi a lanýže). Dnes je k dispozici recept na kuřecí játra, stejně jako hovězí, vepřové a kachní játra.

Kromě toho jsou jídla snadno připravitelná, z levných výrobků, spíše delikátní chuti, skvělá jako svačina. Jedná se o univerzální výrobek: může být aplikován na toast, vložen do palačinek, plněný vařená vejce s ním nebo pečený s plátky chleba v troubě.

Jak si vybrat a připravit játra?

Při výběru čerstvých jater je třeba věnovat pozornost její barvě (nesmí být tmavá), vůně (příjemná, nasládlá, ne zatuchlá). Přípravek by měl být prostý žlučníků, což ho činí hořkým a zcela zkazí. Při nákupu zmrazených drobů je důležité podívat se na jeho trvanlivost.

Není vždy možné získat játra od mladéhozvíře. V tomto případě je namočený v mléce nebo vložen do vroucí vody po dobu 2 minut, takže se stává měkčí.

Aby se zabránilo hořké chuti hotového výrobku, nezapomeňte z jater odstranit všechny filmy, kanály a pruhy. Před tím je žádoucí namočit produkt do běžné studené vody po dobu 2 hodin.

Kuřecí játrová paštika

Existuje několik receptů na kuřecí terrínu. Játra mohou být vařená nebo smažená, přidat různé komponenty k tomu. Z kuřete jídlo ukazuje neuvěřitelně jemné a lehké.

Složky:

  • kuřecí játra - 500 g;
  • kus másla - 80 g;
  • mrkev - 1 ks;
  • 2 malé cibule;
  • sůl, mletý pepř, koření podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Nakrájenou a očištěnou játra nakrájejte na malé kousky tak, aby byla pečlivě upečená.
  2. Nalijeme máslo do pánve, lehce opečeme cibuli, nakrájíme na ni a po 2 minutách přidáme strouhanou mrkev. V míchání se pokračuje po dobu 5 minut.
  3. Přidejte zeleninu na játra, vše smažte 2-3 minuty, posypte solí a kořením, kromě pepře přidejte papriku nebo bazalku.
  4. Pro šťavnatost pokrmu přidejte 100 ml vody, nebo ještě lépe vývar, vařte asi 10 minut (sledujte, kdy zmizí růžové zbarvení vedlejšího produktu).
  5. Miska se mele dvěma způsoby: v mlýnku na maso nebo v misce mixéru.
  6. Používáte-li mlýnek na maso, mletím jím připravené játra ve stejnou dobu se zeleninou dvakrát. Pak přidejte malé kousky másla, ještě jednou.mleté ​​maso.
  7. Pokud máte míchačku: před přidáním kousků másla, jednou podruhé, mleté ​​jídlo v misce. Broušení po dobu dvou minut.
  8. Po dobu několika hodin dejte hotovou misku do lednice tak, aby olej zmrzl a paštika se stane pevnější a plastovou. Kromě toho, horká paštika není tak chutné jako chlazené.

Kachní játra

Kachní játrová paštika je skutečným pokrmem aristokrata, i když k ní nejsou přidány lanýže. Recept na kachní játrovou paštiku je podobný předchozímu, ale stále existují určité rozdíly.

Složky:

  • kachní játra - 500 g;
  • cibule a mrkev - 1 ks;
  • česnek - 5 ks.
  • máslo - 100 g;
  • rostlinný olej - pro smažení;
  • sůl;
  • 3 litry vody;
  • Jablečný ocet 9% - 1 polévková lžíce.

Způsob přípravy:

  1. Ne každý má rád vůni kachních jater, stejně jako její další části. Pro mufle to je produkt namočený na 3 hodiny ve vodě zředěné octem: vzít 1 polévková lžíce. Já jablečný ocet ve 3 litrech vody.
  2. Poté by měly být žlázy nality do cedníku, aby veškerá přebytečná voda ve skle.
  3. Poslat mrkev nakrájenou na velké plátky na vyhřívanou pánev.
  4. Vložte tam velkou cibuli a celé loupané plátky česneku.
  5. Smažte všechny zeleniny při vysoké teplotě po dobu 1–2 minut.
  6. Rozdělte játra na malé kousky, přidejte do zeleniny, sůl, snižte teplo.
  7. Cibuli, mrkev a česnek s kachními játry smažíme až do kvašení (10–15 minut),za občasného míchání.
  8. Nalijte vařenou zeleninu s kachními játry do hlubokého talíře, zakryjte a nechte vychladnout.
  9. Vyjměte máslo z chladničky, aby dosáhlo pokojové teploty.
  10. Zelenina s kachními játry se nalije do míchačky, důkladně se rozemele, pak se na ně položí kousky másla a znovu se promíchá.
  11. Kachní játra podávaná chlazená.

Hovězí játra

\ t

Každá příkladná hostitelka by měla znát recept na hovězí játrovou paštiku. Tento druh občerstvení se nakupuje v obchodech častěji. To je jen chuť a použití výrobku v obchodě se velmi liší od přírodního domácího jídla.

Složky:

  • hovězí játra - 0,7 kg;
  • vepřové vrstvy nebo sádlo - 0,2 kg;
  • 3 malé mrkve;
  • 3 cibule;
  • máslo - 100 g;
  • černé pepře 6 ks;
  • bobkový list - 5 ks;
  • stroužky česneku - 2;
  • sůl - asi 1 polévková lžíce. Já

Způsob přípravy:

  1. Z hovězích jater (stejně jako z vepřových jater) je nutné film oddělit, odříznout všechny žlučovody.
  2. Vyřízněte droby na velké kousky, vložte do hrnce a zakryjte vodou.
  3. Přidejte celou loupanou zeleninu na hovězí játra - cibuli, mrkev, česnek a také bobkový list, pepř a sádlo.
  4. Položte pánev na sporák, vše vařte na nízké teplotě po dobu 50 minut. Osolte a pokračujte v vaření dalších 10 minut.
  5. Odložíme pánev s hovězími játry a dalšími složkami budoucí paštiky, necháme vychladnoutvodu, ve které vařili. Poté vypusťte vodu, odstraňte pepř a vavřín.
  6. Propékejte paštiku s hovězím játry s mixérem do hladka. Ke směsi přidejte máslo, dobře promíchejte nebo znovu promíchejte mixérem.

Země Pate

Vzhledem k tomu, že technologie vaření pokrmů z hovězího a vepřového játra je podobná, nabízíme vám neobvyklý recept na paštiku z vepřové játra a mleté ​​maso.

Složky:

  • vepřová játra - 450 g;
  • mleté ​​vepřové maso - 1 kg;
  • 1 velká cibule;
  • 2 slepičí vejce;
  • malý kousek másla - 15 g;
  • brandy - 75 ml;
  • 2 bobkové listy;
  • půl lžičky tymiánu;
  • hřebíček sevření;
  • muškátový oříšek na špičce nože;
  • 0,5 tsp. sůl a mletý pepř.

Metoda přípravy:

  1. Nakrájejte cibuli a smažte v oleji.
  2. Rozemleté ​​syrové kousky vepřové játry v misce mixéru se smaženou cibulkou.
  3. Přeneste směs do velké mísy, přidejte mleté ​​vepřové maso, vejce, hřebíček, nalijte brandy, posypte solí, muškátovým oříškem a pepřem.
  4. Všechny ingredience dobře promíchejte s nasekanou vepřovou játrou. Nezáleží na tom, jestli nemáte brandy, místo toho přidejte rum nebo brandy.
  5. Vložte směs s vepřovými játry do kovové nebo silikonové nádoby na pečení, na misku položte bobkový list, obal zabalte fólií.
  6. Poslat vaření do trouby po dobu jedné hodiny při teplotě 180 ° C (122 ° C)C.
  7. Před obsluhouSnacky z vepřových jater na stole musí být odstraněny z listů vavřínu a ochlazeny v chladničce.

Jak skladovat?

Toto nádherné jídlo může být uloženo v chladničce až 5 dní. Doporučuje se uchovávat ve skleněné nádobě s víkem, aby se zabránilo povětrnostním vlivům. Pokud se vepřové, vepřové, kachní, hovězí nebo kuřecí játra rychle nejedí (i když se to zřídka děje), může být zmrazeno.

Chutné občerstvení k snídani, večeři nebo ke stolu pro dovolenou je připraveno. Bon appetit všem!