Lagman v tatarském stylu - vynikající jídlo středoasijské kuchyně

Speciální nudle, ochucené aromatickou pečenou s přidáním specifického souboru koření, se týkají pokrmů středoasijské kuchyně. Je pravda, že lagman stojí nějak stranou od hlavních receptů, protože nemůže být přičítán ani prvnímu, ani druhému pokrmu.

Na jedné straně potraviny vypadají jako polévka a na druhé straně jako těstoviny s omáčkou.

Stojí za to říci, že v různých částech světa se možnosti vaření pro lagman mírně liší, ale je zde společný rys: konstantními složkami jídla jsou maso, speciální nudle a zelenina. Národní chuť však stále přináší své vlastní podivné poznámky k jídlu a například Lagman v Tataru se bude lišit od jídla Uygur nebo čínské kuchyně. Každý recept je zajímavý, ale najednou je těžké je zvážit, takže se naučíme vařit tatarskou verzi pokrmu, stejně jako verzi krymské Tatar.

Lagman v Tataru: recept

Chcete-li připravit aromatickou misku ve vlastní kuchyni, musíte zásobit určité ingredience.

Chcete-li vytvořit misku, kterou potřebujete:

  • maso (doporučené skopové maso) - 400 g;
  • rajčata - 5 ks;
  • bulharský pepř - 4 ks;
  • čerstvé velké brambory - 2 hlízy;
  • feferonky - 2 lusky;
  • velké žárovky - 2 ks;
  • voda je čistá - 1 šálek;
  • mouka - 2 sklenice;
  • slepičí vejce - 1 ks;
  • koření: koriandr,petržel, chmel-suneli, celer;
  • sůl podle chuti.

Aby byl Lagmanův recept uveden do života, jsou nezbytné následující akce:

  • Prvním krokem je vařit nudle. K tomu, 1 vejce s malým množstvím soli, přidejte sklenici vody a míchat všechno, dokud homogenní konzistence. Ve výsledné směsi, postupně nalijte mouku, hnětení těsta;
  • Připravený podklad namažte na všech stranách malým množstvím rostlinného oleje, zabalte do lepícího filmu a nechte 30 minut stát na stole. Vložení do chladničky není nutné;
  • Po půl hodině vezměte těsto a nakrájejte ho co nejtenčí. Výsledná vrstva se rozřeže na dlouhé pásy, budou to nudle;
  • Nalijte čistou vodu do pánve a položte ji na plyn. Když se kapalina vaří, dejte tam domácí nudle. Za stálého míchání se vaří, dokud se vaří asi 5-7 minut;
  • Teď je třeba dát nudle do cedníku, prostě je neuchovávejte nad dřezem, ale nad čistou pánví stále potřebujeme vodu, ve které byl výrobek uvařen. Nudle opláchněte studenou vodou. Když se přebytečná kapalina vypustí, přeneste produkt do hluboké misky a posypte rostlinným olejem;
  • Maso důkladně opláchněte. Odstraňte veškerý viditelný tuk;
  • Vezměte kotel a vložte do něj tuk, ohřejte, odstraňte škvarky;
  • Nakrájejte čisté maso na velké kousky a dejte do kotlíku, smažte ho až do zlatohnědé barvy. Poté vyjměte z nádobí;
  • Umyjte mrkev, slupku a nakrájejte tenkékruhy;
  • Cibuli vyjměte z cibule a nakrájejte na půlky;
  • V kotlíku smažte mrkev a cibuli až do zlatohnědé, přidejte pepř nakrájený na polovinu kroužků na zeleninu. Potraviny smažte asi 5 minut;
  • Omyjte brambory, vyjměte je z čištění a nakrájejte na velké kostky, posílejte do kotle, vše rozmíchejte;
  • Nalijte do hrnce tekutinu, která zůstala po vaření nudlí, přidejte koření, pokud chcete, pak čerstvé zelené;
  • Umyjte rajčata, nakrájejte na kostičky a vložte do kotle;
  • Vyjměte obsah nádoby na čtvrt hodiny;
  • Poté přidejte hrubě nasekané feferonky. Společně vařte 2 minuty a vypněte plyn.

Před podáváním pokrmů by měly být nudle naplněny vařící vodou a položeny na velký plochý talíř, kořeněný omáčkou z masa a zeleniny, zaprášené čerstvými zelení pro krásu. Víte, jak vařit svůj vlastní lagman v Tataru, můžete přejít na další recept.

Recept na výrobu lagmana v Krymském Tataru

K vytvoření jiné verze středoasijské kuchyně, krymského tatarského lagmana, budete potřebovat tyto složky:

  • hovězí dřeň (skopové maso) - 400 g;
  • mrkev, papriky a lilky - 150 g;
  • ředkev černá a rajčata - 100 g;
  • brambory - 350 g;
  • vařené nudle (připravené stejně jako v předchozím receptu);
  • vývar po vaření nudlí - 350-400 ml;
  • tuk - 50 g;
  • 3 stroužky česneku;
  • čerstvé zelené;
  • vavřín, oregano, mletý pepř;
  • sůlpodle chuti.

Proces vytváření kulinářského mistrovského díla je následující:

  • Vybrané maso důkladně opláchněte, odstraňte nepoživatelné kousky a nakrájejte na velké kostky;
  • V kotli lehce zahřátý tuk mírně zahřejte, poté připravte připravené maso do hrnce a smažte až do zlatohnědé barvy;
  • Nalijte vývar do kotle a maso vařte 10 minut;
  • Pak v hrnci přidejte nasekané brambory;
  • Umyjte rajčata, odstraňte z nich slupky. Aby se to usnadnilo, nejprve nalijte vařící vodu na zeleninu a pak ji vložte do ledové vody. Po všech manipulacích zmizí kůže bez obtíží. Loupané ovoce rošt nastrouhané;
  • Zbývající zelenina: ředkvička, mrkev, paprika, lilek by měly být umyty, loupány, nakrájeny na kostičky střední velikosti a smaženy na pánvi s přidáním minimálního množství rostlinného oleje po dobu 5-7 minut. Poté se zelenina přemístí do kotle;
  • Přidejte koření, sůl, nasekaný česnek a strouhaná rajčata. Pak vše dohromady asi 10 minut a můžete vypnout plyn.

Výsledná mísa se podává takto: těstoviny se rozprostřou na velkou plochou desku, omáčka se rozloží nahoře a vše se posype zelení. Vůně jídla přijde jen neuvěřitelná.

V zásadě se oba popsané recepty snadno provádějí, nevyžadují nákup některých neznámých složek a na přípravu neberou mnoho času.

Ale tím, že sloužil na stole voňavé TatarLagman polévka, budete moci příjemně překvapit svou domácnost.Vařte s radostí.Bon appetit!