Lilek předkrm: snadné a snadné recepty

Lilek je nejběžnější zahradní zelenina, ale dává obrovský prostor pro kulinářské fantazie. Navenek velmi diskrétní, v kvalifikovaných rukou se promění v neobvyklé, originální a chutné jídlo.

Nejčastěji se na našich tabulkách „“ modré“jeví jako občerstvení, protože se tak projevují v nejlepším vkusu.

Spolu s osolenými okurkami a nakládanými rajčaty se občerstvení s touto nádhernou zeleninou považuje za tradiční pokrmy, bez kterých si nelze představit jedinou hostinu. Proto by jednoduché recepty na předkrmy z "modré" měly být v arzenálu jakékoli sebeúcty hostesky.

Kubánský předkrm s lilkem

Složky:

  • lilek - 4 ks;
  • paprika sladká - 500 g;
  • rajčata - 1 kg;
  • česnek - 1 hlava;
  • kopr a bazalka;
  • olej;
  • vinný ocet - 100 g;
  • granulovaný cukr - 3 lžíce.
  • sůl - 1 polévková lžíce.

Po dobu 5 minut umístěte „ modrou “ do vroucí vody, vyjměte, nechte vychladnout, nakrájejte na plátky. Semena pepře jsou vyčištěny a nakrájeny na proužky, rajčata - plátky, česnek a zelení -jemně nakrájíme a v oleji smažíme lilek a pepř (odděleně).

Připravte si marinádu, na to musíte promíchat ocet, sůl, cukr a sklenici vařené vody (studené).

Položte zeleninu do sklenice: lilek, papriky, rajčata, česnek se zelení atd. Naplňte marinádou, přikryjte a umístěte na chladném místě po dobu 8 hodin.

Před podáváním posypeme bylinkami a zalijeme olejem. Vše, nádherná svačina lilku a rajčat je připravena!

Lilek a česnekové svačiny

Tato pikantní svačina jistě osloví všechny milovníky "modrých", a pokud chcete, můžete si ji v zimě zahrabat do bank.

Složky:

  • lilek - 1 kg;
  • slunečnicový olej (může být hořčice) - 100 g;
  • jablečný ocet - 50 g;
  • sůl - 2 tsp;
  • česnek - 3 zuby;
  • kopr, petržel, bazalka;
  • voda - 100 g.

Vložte lilek nakrájený na velké kousky do vařící vody a vařte 4 minuty. Odstraňte a položte na talíř. Jemně nakrájejte zelení a česnek.

Připravte nádobu: olej, voda, ocet a sůl by měly být nality do hliníkové pánve a přivedeny k varu.

Nanést tenké vrstvy „ modré “ do smaltovaného nádobí, každou vrstvu bylinek pokropit vodou a nalít do hrnce. Umístěte útlum na vrchol a nechte při pokojové teplotě po dobu 7 hodin, poté vložte do chladničky.

„Teschinův jazyk“ - předkrm lilku

Složky:

  • 3 lilky;
  • 3 rajčata;
  • 3 vejce;
  • banda kopru;
  • 5 stroužků česneku;
  • olejpro smažení;
  • černý pepř a sůl.

" Modrý " umyjte a nakrájejte na proužky, zkuste je zjemnit a vyrovnat. Výsledné proužky namočte na půl hodiny ve velmi slané vodě, abyste odstranili veškerou hořkost.

Pro náplň budete potřebovat jemně nakrájená rajčata, zelení a česnek vytlačené přes česnek. Dobře promíchejte. Na samostatné plotně rozšlehejte vejce pepřem a solí.

Odstraňte proužky z naší hlavní zeleniny z vody a ponořte je do rozšlehaných vajec.

Umístěte rovnou vrstvu náplně na smažené proužky, zabalte je a nechte v chladničce několik hodin.

Předkrm lilku „Peacock Tail“

Tento pikantní předkrm z baklažánu, nápadný ve své podobnosti s ocasem pávů, může být dekorací pro jakýkoliv sváteční stůl.

Složky:

  • střední lilky - 300 g;
  • rajčata a okurky - každá 200 g (zvolte malé velikosti);
  • sýr - 100 g;
  • česnek - ½ hlavy;
  • černé olivy;
  • mouka;
  • majonéza;
  • slunečnicový olej;
  • sůl.

" Modrá " jemně nakrájejte diagonálně, aby ovály byly široké 1 cm, posypte je solí a nechte působit 20 minut. Poté je důkladně omyjte a osušte ručníkem. Přidáme trochu soli, pak rolku mouky, smažit až do zlatohnědé na obou stranách.

Tenké a diagonální řezáme okurky, rajčata a olivy. My sýr, smícháme s majonézou,Zmáčkněte česnek a promíchejte.

Na plátcích „ modré “ nejprve vyložte sýrovou náplň, poté rajčata, okurky a olivy. Hotový pokrm se položí na velkou desku ve tvaru páví ocas.

Předkrm lilku vařený v troubě

Toto jídlo z lilku vařené v troubě může sloužit nejen jako svačina, ale také jako příloha.

Složky:

  • 2 lilky;
  • 2 lžíce. Já olivový olej;
  • 1 lžíce. Já citronová šťáva;
  • sůl a zeleň.

Promytá a vysušená " modrá " musí být na několika místech propíchnuta nožem, zabalena do fólie a pečena v peci zahřáté na 180 stupňů po dobu 20 minut.

K přípravě dresingu smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, aromatické bylinky, česnek a sůl.

S pečeným „ modrým “ odstraňte slupku a nakrájejte na plátky (podélně nebo příčně). Nalijte obvaz a podávejte studené nebo teplé.

Lilek a rajčatový předkrm

Složky:

  • lilek - 4 ks;
  • velké rajče - 1 ks;
  • cibule - 2 hlavy;
  • česnek - 2 zuby;
  • zakysaná smetana - 1 polévková lžíce. l.;
  • zelené - 50 g;
  • pepř, sůl.

Vyčistíme „ modrou kůži a nakrájíme je na kroužky, sůl a smažit. Hotovou zeleninu vložte do misky.

Ve stejné pánvi smažte cibuli a rajče nakrájené na půlkroužky s kostkami. Rajčata můžete grilovat před praženímvařící vodu odstranit kůži, ale to není nutné. Dejte zakysanou smetanu, pepř, sůl, míchejte a vařte až do poloviny vařené.

Pět minut, dokud nevařený, zmáčkněte česnek a přidejte jemně nasekané zelení. Odstraňte z ohně a smíchejte s " modrými ." Jednoduchý, ale vydatný lilek je připraven!

Na vaši pozornost byla nabídnuta pestrá paleta lilek. Co je spojuje, je, že jsou chutné, ale snadno se připravují. A to je velmi důležité pro moderní pracující ženy.

Proto, milí hostesky, nezapomeňte tyto recepty uvést do provozu, vařit s radostí, potěšit své přátele a blízké. Bon appetit!