Masová omáčka - lahodná odrůda na stole

Masová omáčka je skvělý doplněk k jakémukoli přílohám. Podáním této omáčky s brambory, rýží, pohankou nebo makarony, můžete si být jisti, že domácnost bude mít tento pokrm s třeskem. Je pravda, že ne všechny ženy v domácnosti znají recepty na masovou omáčku, takže budeme dále diskutovat o nejchutnějších kulinářských mistrovských dílech.

Recept na špagety Boloňská masová omáčka

Boloňský je považován za nejtradičnější a nejchutnější omáčku pro těstoviny, zejména pro špagety.

Aby bylo možné přidávat tyto těstoviny, budete potřebovat následující složky:

  • Mleté maso - 500 g (doporučuje se odebrat 250 g vepřového masa a 250 g hovězího masa);
  • Tenké plátky slaniny - 100 g;
  • Čerstvé kravské mléko - 300 ml;
  • Suché bílé nebo červené víno - 300 ml;
  • Konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě - 400 g;
  • Rajská pasta - 2 lžíce. l.;
  • Cibule - 1 ks;
  • Mrkev - 1 ks;
  • Stonek celeru - 1 ks;
  • Olivový olej - 1 polévková lžíce. l.;
  • Máslo - 25 g;
  • Suchá bylinková směs - 2 lžičky;
  • Stroužky česneku - 2 ks;
  • Špagety - 350 g.

Takže všechny ingredience jsou zakoupeny a rozloženy ve vaší oblíbené kuchyni, můžete začít vařit ochucenou omáčku:

  • Na vyhřívané pánvi zalijeme olivovým olejem a smažíme slaninu, nasekanou na tenké proužky. Onby měla být krásná zlatá barva;
  • Nyní přidejte máslo a nakrájenou zeleninu na pánev: cibuli, celer, mrkev a česnek, přidejte suché bylinky. Po 7–10 minutách vše zhasněte;
  • Přidejte mleté ​​maso na zeleninu a slaninu. Je to velmi důležitý okamžik, protože je důležité, aby maso bylo právě pečené, ne dušené, jinak jeden kus hovězího masa, stejně jako vepřové maso. Udělejte oheň pod pánev na maximum, položte 2 druhy mletého masa a opatrně je rozmačkejte lžící tak, aby žádné kousky nebyly slepeny. Mleté maso smažte 5 minut;
  • Snižte plyn, nalijte mléko do pánve, vše promíchejte. Upravte oheň tak, aby se obsah nádoby pomalu vařil, nechte pokrm vařit čtvrt hodiny;
  • Po úplném vstřebání mléka do ingrediencí nalijte víno do misky, varte další čtvrt hodiny;
  • Když uplyne stanovený čas, přidejte rajčata do vlastní šťávy na pánvi, tekutinu, ve které leží, rajský protlak a koření, pokud je to žádoucí. Přiveďte vše k varu a pak rajčata rozemelete lžící do stavu bramborové kaše;
  • Nádobu přesuňte na nejmenší oheň, zakryjte pánev a omáčku nechte potit asi 2 hodiny. Miska by měla být pravidelně míchána.

Po 120 minutách bude omáčka bolognese připravena. Vařte špagety podle návodu k balení. Těstoviny položte na rovnou desku a na vrch kopce položte masovou přísadu. V případě potřeby můžete pokrm posypat strouhaným parmazánem.

Varná bramborová omáčka

Samozřejmě, že těstoviny jsou milovány mnoha lidmi, ale je zde ještě více milovníků brambor. Pojďme diskutovat o receptu na lahodnou masovou omáčku s bramborami.

Pro přípravek budete potřebovat následující produkty:

  • Každé maso - 700 g (objem v‚čisté ' jako vykostěné a jiné věci;
  • Brambory - 1 kg;
  • Cibule - 1 hlava;
  • Rostlinný olej pro smažení - 3 lžíce. l.;
  • Máslo - 10 g;
  • čerstvá petržel - 20 g;
  • Několik listů vavřínu;
  • Sůl a koření podle potřeby.

I když je recept dostatečně jednoduchý, stále stojí za to hovořit o tom, jak postupně připravovat masovou omáčku s bramborami:

  1. Nejdříve vezměte maso: omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Pro vaření je vhodné použít jakékoliv maso, ale nejlepší možností je podle názoru zkušených kuchařů vepřové nebo jehněčí maso. Když je maso připraveno, nalijeme rostlinný olej do vyhřívané pánve a smažíme. Před tvorbou kůry;
  2. Přeneste maso do pánve. Pokud ne, pak nasaďte pánev s tlustým dnem. Nalijte veškerý tuk, který byl uvolněn z produktu;
  3. Do pánve přidejte vodu tak, aby tekutá polovina skryla kousky masa a vše po dobu nejméně 20 minut uhasila;
  4. Opláchněte brambory, vyjměte kůru a nakrájejte na malé čtverečky, dejte do hrnce;
  5. Pokud se voda z pánve již odpaří, je nutné nalít tekutiny, ale ne moc. Ingredience by měly být jen polo skryté, ne plovoucí v pánvi;
  6. Cibulenakrájejte, smažte na másle do průhledného stavu, pošlete ho na pánev;
  7. Do pokrmu přidejte koření, lavrushku a nechte dusit až do úplného vaření.
  8. Poté, co jsou všechny ingredience připraveny, vypněte plyn a nechte misku stát po dobu jedné hodiny, poté můžete na stole posypat nasekanou petrželkou.

Recept na masové kuličky v rajčatové omáčce

Dalším velmi chutným a originálním pokrmem jsou masové kuličky v rajčatové omáčce. Jsou dokonale kombinovány s těstovinami a chuť je prostě úžasná, obecně je to skutečné mistrovské dílo kulinářského umění. A připravit takové jídlo ve vlastní kuchyni, budete potřebovat trochu trpělivosti a následujících složek:

Pro masové kuličky:

  • Mince (je lepší brát hovězí maso) - 600 g;
  • Sušený bílý chléb - 100 g;
  • Čerstvé slepičí vejce - 1 ks;
  • Cibule - 1 hlava;
  • Stroužky česneku - 2 ks;
  • Parmazán - 75 g;
  • Olivový olej - 1 polévková lžíce. l.;
  • Čerstvé mléko - 100 g;
  • citronová kůra (dost s 1 ovocem);
  • Petržel čerstvý;
  • Oregano, sůl a pepř dle vlastního uvážení.

Pro přípravu omáčky:

  • Strouhaná rajčata - 750 ml;
  • Žárovky střední velikosti - 2 hlavy;
  • Trochu olivového oleje;
  • 4 stroužky česneku;
  • Koření na výběr.

A samozřejmě stojí za to, aby se na špagety nashromáždily. Pro tento recept potřebujete 500 g výrobků. Pokud jsou všechny ingredience zakoupeny, je čas jít dolů do obchodu.

Vaření omáčky:

  • Vezměte hrnec s hustým dnem a zahřejte v něm lžíci olivového oleje;
  • Oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek.Zeleninu vložte do horkého oleje a smažte;
  • Po 2–3 minutách přidejte na zeleninu strouhaná rajčata, vše smíchejte;
  • Teplo minimalizujte a vařte rajčatovou omáčku za občasného míchání asi 60 minut.

Zatímco se omáčka vaří, můžete připravit mleté ​​kuličky na maso:

  • Nalijte mléko do malé misky a namočte do něj sušený chléb.Když role absorbuje veškerou kapalinu, přidejte ji do mletého masa a vše důkladně promíchejte;
  • V talíři s mletým masem dejte nasekanou cibuli, česnek, mletou citrónovou kůru a nasekanou petrželku nasekanou na drcení;
  • Míchejte všechny složky ručně a pak projděte mlýnkem na maso;
  • Po novém zpracování přidejte slepičí vejce, polovinu sýra, oregano a další koření podle potřeby do mletého masa.Vše zamíchejte, dokud nebude hladké;
  • Formovat kuličky, aby vytvořily koule, jejich velikost by měla být tak malá jako ořech.Polotovary z masa položte na rovnou desku, přikryjte lepící fólií a posílejte na 60 minut do chladničky;
  • Po hodině vyjměte kuličky z ledničky a smažte je v pánvi v horkém olivovém oleji až do zlatohnědé barvy;
  • Ponořte smažené kuličky na pánvi s připravenou rajčatovou omáčkou, zapněte minimální plyn a duste maso„náboje“v omáčce ne méněpůl hodiny;
  • Vařte těstoviny podle návodu a přidejte na pánev s rajčatovým předlitkem a kuličkami, vše důkladně promíchejte;
  • Doporučuje se podávat na velké misce, sypané špagety s masovými kuličkami na strouhaném sýru.

Jak vidíte, neexistují žádné obtíže při přípravě výborných omáček na maso. Hlavní věc je malá touha a všechno dopadne. Vychutnejte si své blízké s vynikajícími pokrmy, vychutnejte si jídlo!