Mléčné klobásy - normy GOST

Klobásy - oblíbený druh klobás a masných výrobků, který se prodává ve všech prodejnách potravin a hypermarketech. Klobásy jsou různých druhů a různých druhů masa: hovězí, vepřové, smíšené maso, kuře.

Způsoby přípravy polotovaru se také liší: vaří se, smaže, přidává se do druhého a prvního chodu, konzumuje se v sýru nebo v sušené formě. Jednou z populárních odrůd masných výrobků jsou mléčné klobásy.

Malá historická exkurze

Klobásy ve formě, ve které se prodávají, se začaly vyrábět v 19. století. Sláva vynálezce lahodných tenkých klobás patří německému řezníkovi Johannovi Lanerovi. Johann žil ve Frankfurtu a později se přestěhoval do Vídně a tento krok způsobil spor mezi oběma městy o právo být považován za místo narození chutného masného výrobku.

Lander byl první, kdo vyráběl tenké klobásy ze směsi dvou druhů masa - vepřového a hovězího masa, a vynález řezníka v okamžiku se stal populárním.

Od té doby bylo vynalezeno mnoho odrůd masných výrobků, včetně mléčné odrůdy.

Pokud hovoříme o Rusku, továrna se rozšířiladomácí území pouze v roce 1936, kdy lidový komisař potravinářského průmyslu Anastas Mikojan vydal vyhlášku o zahájení výroby nových a dosud neprodukovaných masných výrobků. Nejznámější odrůdy v SSSR byly smetana a mléčné výrobky. Výrobky na bázi mléka byly klasifikovány jako dietní výrobky, které jsou součástí nabídky dětské a lékařské výživy.

Pro produkt existoval vlastní GOST - 23670-79. Podle tohoto výrobku GOST patří do nejvyšší třídy. Složky zahrnují vepřové maso, malé množství hovězího masa, mléka a slepičích vajec. Z těchto složek bylo vyrobeno nejjemnější mleté ​​maso, které bylo plněno jehněčím cherevou. Díky tomuto složení mléčných uzenin měl hotový masný výrobek jemnou, příjemnou chuť.

SSSR však již neexistuje, stejně jako normy sovětské GOST a normy kvality již neexistují. Moderní klobása a masné výrobky se vyrábějí podle nových receptů.

Nové normy kvality

\ t

GOST moderních mléčných uzenin se změnila, nyní má číslo P 52196-03 a podle něj se výrobek dostal do první třídy a smetana a speciální výrobky se považují za prémiové produkty. Musíte také vědět, že mléčný typ výrobku lze vyrábět nejen podle GOST, ale také podle TU.

Podle nového receptu může prostředek obsahovat nejen přírodní složky, ale také různá aditiva, látky zlepšující chuť, konzervační látky, soli. Takové uvolnění rozpoutalo ruce bezohledných výrobců, a proto není divu, že v moderních salámáchprodukty nemají přirozené maso, jsou nahrazeny nekvalitním mletým masem získaným ze šlach a mletých kostí do mouky.

Situace je ještě horší s výrobkami vyrobenými podle TU - výrobci přidávají do těchto odrůd výrobků barviva a syntetická konzervační činidla bez toho, aby se to stalo svědomím. To je důvod, proč mohou být moderní výrobky skladovány téměř rok!

Stále však můžete najít kvalitní výrobek - stačí prozkoumat informace o složení, jakož i znát některé známky dobrých a chutných klobás.

Jak si vybrat výrobek slušné kvality

Při nákupu výrobku pečlivě prostudujte jeho obal: alespoň by měl obsahovat informace o způsobu výroby výrobku - podle GOST nebo TU.

Pokud si koupíte výrobek vyrobený podle GOST, mohou být přítomny tyto komponenty:

  • přírodní maso - vepřové, hovězí;
  • přírodní mléko.

Je povoleno přidávat stabilizátory barev a E-250.

Ve výrobcích podle specifikací by mělo být také přírodní maso, ale výrobce může do kompozice přidávat látky zvýrazňující chuť, škrob a sóju.

Ve vysoce kvalitních uzeninách by neměly být žádné další přísady! Vyhodnoťte vzhled klobás: výrobek je chutný a zdravý a má příjemnou, jemnou růžovou barvu.

Má-li však výrobek bohatou červenou barvu, znamená to, že výrobce toto maso litoval, ale na barvivo nestál. Povrch výrobku musí být suchý, čistý a hladký, obal nesmí být poškozen.Pokud se přirozené pouzdro scvrklo, je to jistá známka toho, že výrobek má stale.

Klobásy na mléko jsou považovány za dietní masné výrobky. Tento názor však zůstává z doby Sovětského svazu. Můžeme nazvat moderní produkty dietní?

Informace o kaloriích

Kalorický obsah uzenin zajímá mnoho lidí, kteří sledují štíhlost jejich postavy. Některé z produktů, včetně odrůdy mléka, patřily k produktům určeným pro výživovou výživu. Jaký je obsah kalorií u moderních mléčných salámů?

Kalorické údaje jsou následující: 100 gramů masných výrobků obsahuje 261 kilokalorií. To vyvolává rozumnou otázku, ale kolik gramů váží mléko? Dříve, GOST za předpokladu, jasná hmotnost produktu 50 gramů, ale jak ukazuje zkušenosti, současné výrobky mohou vážit méně a více, než je stanovena hodnota.

Proto je těžké určit, jak moc nyní váží jedna klobása. Aby se zjistil kalorický obsah produktu, doporučuje se rozdělit počet kalorií o 100 gramů o 1000 a pak vynásobit údaj průměrnou hmotností - tj. O 60 gramů.

Tipy pro vaření

Výrobek je možné vařit různými způsoby - smažení, pečení v těstě, avšak tradiční a nejjednodušší způsob zpracování výrobku před jeho konzumací je vaření. Doporučuje se vařit párky bez přidání soli a pepře do vody, zejména pokud jsou tyto složky uvedeny v přípravku.Kolik času vařit mléčné klobásy v čase, aby nedošlo k trávení a zkazit produkt? Pokud je masný výrobek položen ve studené vodě, doba vaření by neměla překročit pět minut po vroucí vodě.

U dvojitého kotle se doba vaření pohybuje od pěti do deseti minut.

Jak správně vařit mléčné klobásy závisí na vašich preferencích. Můžete vařit v běžné pánvi nebo v mikrovlnné troubě, přidávat bobkový list a nové koření při vaření ve vodě, nebo se můžete omezit na vaření ve vroucí vodě.

Může být pití klobás nezdravé?

Pokud je výrobek vyroben z přírodních produktů, nemůže jeho spotřeba absolutně poškodit zdraví. Naopak přírodní masné výrobky jsou bohaté na cenné bílkoviny.

Další věc je, že nalezení výrobků se 100% přírodním složením v moderních obchodech je téměř nemožné. Ale všechny druhy přísad, které výrobci velkoryse vstupují do kompozice, mohou způsobit poškození těla. Barviva, konzervační látky, látky zvýrazňující chuť - všechny tyto látky nejsou pouze alergeny, ale mohou se také hromadit v orgánech lidského těla, nepříznivě ovlivňují zažívací procesy a metabolismus. To může být škoda klobásy zakoupené, ale protože mnoho zkušených hospodyňek raději připravit chutné jídlo doma.

Vaření chutných párků doma

Pro recept budete potřebovat následující složky: 500 g čerstvého vepřového masa, stejné množství hovězího nebo telecího masa, jedenkuřecí vejce, půl balení másla, dvě stě gramů čerstvého mléka.

Budete také muset dostat odvahu. Nejvhodnější pro jehněčí střeva. Nemůžete přidávat koření, ale můžete okamžitě přidat k mletému trochu soli a koření podle chuti.

Mleté maso musí být vařeno. Aby se dosáhlo konzistence vzduchu v produktu, otočte ho 5-6krát mlýnek na maso.

Zbývající ingredience vložte do mletého masa, promíchejte a vložte do chladničky po dobu 10-12 hodin. Po určité době připravte připravené stroužky mletým masem. Domácí masný výrobek znamená delší vaření - domácí klobásy se vaří asi 30-35 minut.

Delicious jídlo a vychutnat si jídlo!