Odhalení tajemství umělého kaviáru

Takový výrobek, jako je kaviár hodnotných ryb, je milován mnoha lidmi, ale ne každý si může tuto delikatesu koupit denně. Náklady na malé sklenice "rybích vajec" "kousnutí."

Bylo to kvůli vysokým nákladům na skutečný kaviár, který se v 60. letech minulého století začal objevovat v SSSR. Poprvé byl vyroben umělý kaviár z reálného proteinu. Recept zahrnoval kuřecí vejce, rostlinný olej a výživové doplňky. Ale taková substituce se nelíbila lidem. Chuť kaviáru nebyla jako ta pravá, takže vědci museli vymyslet nový způsob přípravy.

V současné době se umělý výrobek vyrábí pomocí želatinové technologie. Navíc v drahých druzích kaviáru byly použity vynikající výtažky z ryb a řas.

Vzhledem k tomu, že nyní existuje velké množství napodobenin skutečného výrobku na regálech, hovořme více o takovém kaviáru.

Umělý kaviár: výhody a poškození výrobku

\ t

Když se v SSSR objevila napodobenina„rybích vajec“ , lidé si mysleli a přemýšleli, z čeho byla vyrobena. Proto bylo kolem výrobního procesu spousta pověstí a pomluv. Jedna verze říká, že výrobek je vyroben z očí ryb, které jsou pak namočeny v oleji.Takové prohlášení samozřejmě nemá žádnou důkazní základnu, ale starší generace se dívá na kaviár s podezřením, a dokonce inspirují své příbuzné, že takové potraviny jsou škodlivé.

Kaviár, který se dnes v našich prodejnách prodává, je ve skutečnosti produkt vyrobený ze želatiny a surovin mořského a rybího původu. Pokud nebudete jíst takové kaviárové kbelíky, pak to nepřinese žádné škody na těle. Samozřejmě, pokud nemáte žádné speciální nemoci a kontraindikace, ale v tomto případě by mělo být menu projednáno se svým lékařem.

Výhody umělého kaviáru jsou minimální. Samozřejmě, že v extraktu z mořských řas je obsaženo několik vitamínů a minerálů, ale tyto"rybí vejce"jsou tisíckrát užitečnější. Proto, pokud máte prostředky, pak je lepší si občas dopřát originální produkt.

A ti, kteří nemají takovou příležitost, by se měli snažit napodobit kaviár, ale ve velkém množství ho nesní. Současně se doporučuje připravovat sendviče ze syntetického kaviáru a ne jen jíst lžící.

Jak vařit doma umělý kaviár?

Výše ​​jsme hovořili o tom, jak vyrábět umělý kaviár v práci, ale většina lidí se často ptá, zda je možné takový výrobek připravit doma. Ve skutečnosti výrobní proces není tak složitý. Hlavní ingredience pro domácí kaviár jsou želatina, přírodní barviva a samozřejmě ryby. Ale v tomto receptu nebudeme používat želatinu, ale nahradit ji návnadou.

Složení:

  • solený sleď (všechny ryby budou dělat) - 0,5 kg;
  • rajčatová šťáva - 200 ml;
  • slunečnicový olej - 200 ml;
  • krupice - 200 g;
  • cibule - 4 hlavy.

Způsob přípravy:

  1. Smíchejte máslo a rajčatovou šťávu v jednom hrnci, vařte kapaliny;
  2. Ve vroucí směsi pomalu nalijte krupici. Současně neustále promíchávejte obsah pánve tak, aby se záď nestala hrudkami;
  3. Celá směs se vaří 5–7 minut, pak se vyjme z tepla a ochladí;
  4. Vybrané ryby očistěte od šupin, odstraňte kosti a rozemele mlýnek na maso;
  5. Cibuli očistěte od slupky a také ji protáhněte mlýnek na maso;
  6. Mleté maso a cibuli smíchejte do ochlazené směsi krupice, másla a šťávy. Vše důkladně promíchejte a nechte předlitek stát nejméně 15 minut;
  7. Pak se hmota nechá projít granulátorem.

V důsledku toho získáte malé"vejce" . Malování v požadované barvě a může jíst.

Jak lze nezávisle rozlišit skutečný červený kaviár od umělého kaviáru?

Nejjednodušší způsob, jak odlišit skutečný červený nebo černý kaviár, je ochutnat. Syntetický produkt bude mít slanější chuť. Granule přírodního kaviáru, prasknutí v ústech, zanechávají na jazyku chuť soli a vlhkosti. Vůně bude rybí, ale ne silná. Ale syntetická vejce dávají chuť.

To však není jediný způsob. Přirozenou„rybí vejce“lze rozlišit od syntetických s použitím vroucí vody. ProK tomu, nalít horkou tekutinu do sklenice a hodit pár vajec tam.

Pokud se rozpustí ve vodě, pak máte umělý produkt. Tento kaviár je jen mírně bledší.

Dnes jsou to všechny užitečné informace. Sledujte své zdraví a nakupujte kvalitní produkty. Pokud hovoříme o syntetickém kaviáru, není to tak zlé, jak se zdá.

Jenom to nesníte „v čisté“ formě, připravujte sendviče, salát a další oblíbená jídla s umělým kaviárem, konzumujte potraviny s mírou. Hodně štěstí!