Recepty na sójové maso a kalorie

Textura sójového proteinu, populárně nazývaného maso, je náhražkou fazolí živočišné bílkoviny. Tento produkt je vyroben z odtučněné sójové mouky. Maso fazole je velmi zdravé, bohaté na bílkoviny, rychle vařené a neobsahuje téměř žádné lipidy.

Odrůda výrobku

\ t

Toto je nedílná součást stravy vegetariánů, muslimských a buddhistických zemí (sójové maso je obzvláště oblíbené v korejštině). Věc spočívá v tom, že náboženství ukládá určité zákazy používání živočišných bílkovin, ale stále je třeba brát protein potřebný pro tělo.

Mezinárodní název texturovaného rostlinného proteinu s texturou (TVP) navíc ve Spojených státech a v Kanadě používá termín texturovaný sójový protein (TSP), což v konečném důsledku znamená totéž.

Aby se vytvořila náhrada, musíte vytlačit směs nízkotučné sójové mouky, moučky (bílých vloček) a kalorizátoru (to je obvykle slaná voda). Výsledná textura, podobná houbičce, je vhodná pro mletí a sušení.

Vzhled, tvar a velikost polotovaru závisí na velikosti broušení:

  • mleté ​​maso (v granulích);
  • bity;
  • kostky;
  • klobásy;
  • vločky;
  • guláš nebo paštika.

Bean shrut se vyrábí hlavně v továrnách, které produkují rostlinný olejvedlejší produkt výroby.

Texturovaný prášek lze skladovat po velmi dlouhou dobu - déle než rok bez vlhkosti. Zatímco hotový výrobek z textur bude vhodný pouze po dobu 3 dnů a poté při skladování v chladničce.

Kalorickou hodnotu polotovaru sóji lze rozdělit takto:

  • proteiny: 21 g (~ 83 kcal);
  • lipidy: 0,1 g (~ 1 kcal);
  • komplexní sacharidy: 5 g (~ 20 kcal).

Jaké je použití?

Co činí miliony lidí na celém světě nákupem náhradníků TSP? Tento produkt má svá tajemství úspěchu:

  • Za prvé, náhrada je velmi nízkokalorická (pouze 120 kilokalorií na 100 gramů mokré hmotnosti), což umožňuje její použití v dietologii a hubnutí. Chuťové vlastnosti zároveň nejsou absolutně horší než skutečné živočišné bílkoviny;
  • Za druhé, TSP pomáhá obézním osobám a diabetikům (protože neobsahuje tuk);
  • Zatřetí, přínosy sójového masa jsou způsobeny přítomností mnoha vitaminů, biologicky aktivních látek, minerálů v moukách z fazolí (vitamíny skupiny B, E a H, vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo);
  • Za čtvrté, pro lidi, kteří odmítají potravu pro zvířata, je sója téměř jediným způsobem, jak obohatit mozek a svaly esenciálním proteinem;
  • Za páté, rostlinný prášek je pro tělo mnohem snazší než maso a je dokonce používán v tradiční orientální medicíně pro léčbu beri-beri a kožních onemocnění.
Jaká je škoda?

Nezapomeňte, že vše dobré je dobré s mírou a se zeleninounáhrada. Vzhledem k tomu, že tento výrobek je druhem extraktu z polotovaru, existuje stejné nebezpečí jako při stálém používání konzervovaných potravin. Tělo potřebuje přirozené metody získávání bílkovin a živin.

To je důvod, proč trvalé používání textur může významně nepříznivě ovlivnit zdraví a pohodu, zejména mezi lidmi, kteří odmítají přírodní maso.

Kromě toho se geneticky modifikovaná sója velmi často používá při výrobě TSP, jejíž konzumace může ovlivnit vaše zdraví. Existuje mnoho mýtů o přínosech a nebezpečích pokrmů sójového masa.

Názor, že spotřeba sóji nepříznivě ovlivňuje schopnost mužů a vede k nedostatku jódu, samozřejmě není pravdivý.

Jak vařit?

Existuje mnoho receptů na tradiční a inovativní pokrmy sójového masa. Je však třeba říci, že chuť tohoto polotovaru je poměrně zvláštní. Někteří lidé to považují za podivné, jiní říkají, že se to neliší od skutečného masa, jiní dokonce říkají, že TSP je prostě bez chuti.

Při vaření je tento výrobek ceněn pro svou rychlou přípravu a měkkost. Sója je ideální pro seniory a nemocné, kteří potřebují nepevnou potravu. Navenek texturate nevypadá jako maso a to může být problém. Recepty na fazolové náhražky jsou velmi jednoduché, rychlé a pohodlné, proto úspěšně nahrazují pokrmy z přírodních živočišných bílkovin.

Náhradník je vhodný pro tvorbutéměř všechna jídla: polévky, paštiky, klobásy, kotlety, bramborová kaše, občerstvení a vegetariánské rolky.

Náš výrobek kupujeme ve formě prášku - skladuje se velmi dlouho, a to i bez chladničky.

Pro vaření by měla být masa namočena v tekutině (voda, zeleninový vývar nebo vývar z koření a bobkového listu, mléka, kefíru, vína), nyní naše texturní forma má formu houby. Nemáčejte hmotu jen na polévku, ale jednoduše přidávejte do vody.

Náhradník vytváří obrovské pole pro kulinářské experimenty s vůní a chutí. Pokud chcete změnit chuť pokrmu, namočte prášek do bylinného čaje nebo koření vody, několikrát vyměňte tekutinu a vyzkoušejte nové ingredience. Zmáčkněte sójové maso a naplňte ho, dokud nedosáhnete požadované konzistence, můžete přidat trochu koriandru nebo máty.

soy mince

Vykupujeme sušené vegetariánské mleté ​​maso, je prezentováno v malých kostkách různých barev, od žluté po růžovou až šedou. Vezmeme náš TSP a namočíme ho do voňavého vývaru, na výstupu dostaneme viskózní kaše pro modelování různých výrobků (klobásy, karbanátky, kotlety, kotlety, karbanátky, knedlíky a vegetariánské kinkali).

Pamatujte, že mleté ​​maso je mnohem měkčí než obvykle a musíte přidat strouhanku, dužninu nebo obiloviny. Nemůžete to však udělat, pokud máte rádi měkké kousky. Pokud připravujete rolku, přidejte do vody bobkový list a česnek, nové koření-hrášek, několik cibule. Nemůžete ani namazat hmotnost vajíčka, je velmi viskózní a lepkavý bez něj, což je rozhodně plus vvaření.

Nádoby TSP

Při vaření pokrmů byste měli pamatovat na hlavní věc - dobře zvolenou omáčku nebo omáčku. Vytváříme homogenní plátky promočené textury a přidáme je do brambor se zeleninou, gulášem, dušeným lilkem, dušeným masem nebo pilafem. Z polotovaru můžete také připravit omáčku.

K tomu smíchejte prášek s vývarem a vybraným kořením, majonézou, pepřem a česnekem a duste pod víčkem asi půl hodiny. Tato omáčka dokonale doplní váš rekreační stůl.

Mezi kořením a kořením v kombinaci s náhražkou je mnoho různých bylin (petržel, kopr, kmín, pikantní, bazalka, majoránka, křen, zázvor, kurkuma). Pokud chcete vařit něco orientálního, použijte kari koření, papriku, sezam a pepřové směsi.

Báječný pilaf se získává dušením lžičky sójového polotovaru se zeleninou, cibulí, bylinkami v oleji, pak se nalije vodou a přidá se hnědá rýže. Deset minut před koncem jatečně upraveného těla odložte několik stroužků česneku. To je rozpočet a snadný způsob, jak mít výbornou večeři pro celou rodinu. Dušená zelenina s fazolovou omáčkou jsou velmi dobré, zejména brambory s lilkem (cuketa) a mrkví.

Nyní víte, jak diverzifikovat svou stravu s jednoduchým pohodlným jídlem pomocí kulinářské fantazie.