Šípkový kompot recept: příprava zdravého a chutného nápoje, jeho přínosy a škody

Toto ovoce, patřící do rodiny Pink, je pravděpodobně každému známo. Používá se při vaření, tradiční medicíně a dokonce iv lidové kosmetologii. Kyselé sladké červené bobule ve své čisté formě se prakticky nespotřebují a kompot je častěji připravován z šípků s použitím různých receptů, které jsou hojné.

Bobule jsou plné užitečných látek, vitamínů, nicméně je třeba vzít v úvahu, že existují nějaké kontraindikace k použití odvarů s nimi, o kterých se musíte dozvědět, než je připravíte pro sebe nebo své blízké.

Výhody a škody způsobené červeným ovocem

\ t

Díky svému složení mají léčivé účinky. Složení, které vysvětluje výhody bobulí, zahrnuje látky jako fosfor, vápník, měď, železo, mangan, draslík, éterické oleje, cukry, organické kyseliny, taniny, fytoncidy, zinek.

Ovoce a odvar s nimi mají tyto užitečné vlastnosti:

  • Zlepšená imunita. Kvůli vysokému obsahu vitamínu C, divoké růže bobule dělají lidské tělo méně náchylné k infekčním nemocem;
  • Podporuje vitamin C a normalizaci stavu a fungování kardiovaskulárního systému. Díky bobulím jsou cévní stěny zesíleny, což je prevence onemocnění, jako je ateroskleróza;
  • Existuje spousta ovoce a takových nezbytných vitamínů, díky kterým je práce srdce normalizována, jako je hořčík a draslík;
  • S pomocí odvarů s těmito bobulemi může být anémie léčena a aplikována k prevenci tohoto onemocnění;
  • Složení ovoce zahrnuje vitamin K, nezbytný pro normální tvorbu krve;
  • Ovoce a odvar z nich přispívají k odstranění přebytečné žluči, strusek, toxinů z těla.

Používají se nápoje s červeným ovocem a antiseptické a protizánětlivé látky.

Mohou však také způsobit škodu a zde v jakých případech se to stane:

  • nemoci trávicího ústrojí, zejména gastritida, žaludeční vřed nebo duodenální vřed;
  • Onemocnění, při nichž dochází ke zvýšení srážlivosti krve, má sklon ke vzniku krevních sraženin (tromboflebitida, trombóza);
  • Navzdory výhodám šípkového kompotu může poškodit zubní sklovinu, i když se zvýší její citlivost.

Pomocí následujících receptů můžete připravit chutné a zdravé nápoje.

S medem

\ t

Podle tohoto receptu si můžete udělat drink, který bude velmi užitečný pro nachlazení. To neznamená, že tento recept nelze použít k přípravě chutného a zdravého nápoje v nepřítomnosti jakýchkoli nemocí.

Složky:

  • Čerstvé červené ovoce - 1 kg;
  • Med (přírodní) - 2 sklenice;
  • Voda - 2,5 litru.

Vaření:

  1. Ovoce důkladně umyjte. Teď potřebujíz osiva. K tomu musí být každé ovoce rozděleno na polovinu a semena odstraněna;
  2. Chcete-li připravit nápoj, musíte přesunout dogrose na pánev, zalijeme ho potřebným množstvím vody, necháme směs vařit;
  3. Vyjměte pánev z ohně, přikryjte je víčkem, hodinu vytahujte vývar;
  4. Znovu dejte nápoj k varu, pak ochlaďte, přidejte med, důkladně promíchejte. Čerstvý šípkový kompot je připraven.

S citronem

Tento nápoj je skutečným množstvím vitaminu C.

Složky:

  • Voda - 1 l;
  • Sušené šípky - 250 g;
  • Citron - 1 ks;
  • Cukr - 1,5 šálky;
  • Skořice - 0,25 lžičky.

Vaření:

  1. Ovoce důkladně omyjte, nalijte vařící vodu, aby nabobtnala. To bude trvat asi 1-2 hodiny;
  2. Dále, aby se kompot ze sušené šípky, musíte udělat tento postup, jako mačkání citronové šťávy. Kůže citrusových plodů by měla být očištěna, ale neponáhlejte ji vyhazovat;
  3. Bobule spolu s vodou, ve které bobtnají, nalijte do hrnce, přidejte šťávu a citrónovou kůži, cukr a skořici;
  4. Nechte pít vařit, nechte kompot uschlého šípku na sporáku na minutu a nezapomeňte na to pořád vzpamatovat;
  5. Odstraňujeme nápoj ze sporáku, dekantujeme ho, necháme vychladnout, vychutnáváme si nádhernou chuť a příznivé vlastnosti odvarů.

S jablky

Kombinace červených bobulí a těchto plodů -„duet“ , která je nejen chutná, ale také velmi užitečná. Složení složekTento nápoj také zahrnuje rakytník řešetlákový, který má také obrovské množství užitečných látek a vlastností.

Můžete vařit kompot divoké růže a jablek s takovými produkty:

  • Jablka - 0,5 kg;
  • Cukr - 0,6 kg;
  • Rosehip Fresh - 0,5 kg;
  • Rakytník řecký - 0,5 kg;
  • Voda - 2 litry.

Vaření:

  1. Jablka se důkladně promyjí a potom se zbarví. To se provádí ponořením ovoce do cedníku ve vroucí vodě. Tento postup se provádí po dobu asi 2 minut;
  2. Očistěte červené ovoce. Chcete-li provést kompas šípku, musíte provést takový postup, jako odstranění semen z bobulí, dělení je na polovinu;
  3. Myjeme rakytník řešetlákový;
  4. Nyní si sirup připravte rozpuštěním cukru ve vroucí vodě;
  5. Složte ovoce a bobule v plechovkách a vezměte si je do stejných částí, nalijte si sirup, rolku;
  6. Kdykoliv můžete otevřít sklenici se zdravým nápojem.

Pro děti

Před vařením se ujistěte, že dítě nemá žádné kontraindikace ovoce. Pro děti jsou kompoty připraveny z červených bobulí vzhledem k věku dítěte.

Pokud je vaše dítě již 3 roky, můžete si pro něj připravit kompot z těchto složek:

  • Med - 1 lžička;
  • Voda - 1 l;
  • Dogrose - 3 lžíce. Já

Takové vaření:

  1. Voda, kterou vaříme, a pak pro výrobu kompotu z divoké růže a medu pro děti nalijeme hlavní složku s ní;
  2. Ponechání směsi infuzí po dobu půl hodiny. Toto období může být prodlouženo na několikhodin;
  3. Pokud dítě nemá problémy s gastrointestinálním traktem, můžete do této infuze přidat trochu citrónové šťávy;
  4. Nechte ho vychladnout a dát ho dítěti.

Používáte-li stejné přísady ve stejném množství, můžete kompot svařit trochu jinak.

K tomu stačí použít vodní lázeň.

  1. Kombinujte vroucí vodu a červené bobule jejich umístěním do skleněné nádoby;
  2. Umístěte nádobu do vařící vody v pánvi na čtvrt hodiny;
  3. vychlazený nápoj se dekantuje.

V multicolor

Pokud máte toto zařízení, můžete jej použít k pití.

Pro přípravu šípkového kompotu v zařízení, jako je pomalý vařič, potřebujete tyto produkty:

  • Voda - 2 l;
  • Cukr - 2 šálky;
  • Dogrose - 200 g.

Vaření:

  1. Hlavní složku umýváme, vložíme ji do mísy s více nádobami, naplníme ji studenou vodou;
  2. Přidejte cukr, vyberte režim„Quenching“ , nastavte časovač na 40 minut;
  3. Po této době by kompot měl vhánět do pomalého vařiče asi hodinu;
  4. Dejte nápoj vychladnout a nalít do nádoby (nejlépe skleněné);
  5. V případě potřeby můžete do chlazeného kompotu přidat plátky citronu nebo citronovou šťávu.

Není těžké vařit kompoty s příznivým červeným ovocem, ale před použitím některého z receptů se ujistěte, že nejsou k dispozici žádné kontraindikace pro jejich použití, aby nedošlo k poškození vašichzdraví