Sušená třešeň: příprava třešňové pochoutky doma

Každý má dlouholeté znalosti o léčivých a aromatických vlastnostech sušených třešní. Můžete dokonce jíst takové sušené ovoce jen ručně, nebo můžete udělat vynikající compotiate.

Často jsou takové přísady vhodné pro dort a všechny omáčky. Hlavní výhodou tohoto nepostradatelného suchého bobu je však absence konzervačních látek, přísad nebo nadměrné sladkosti. V tomto případě, připraveném takovým základním způsobem jako sušení, se ovoce dokonale uchová při pokojové teplotě po dobu šesti měsíců.

Pokud se budete řídit všemi pravidly a radami, jak správně vyschnout třešně doma, užitečné vlastnosti se prakticky neztrácejí, ale zůstávají stejné, jako byly:

  • u třešní mnoho baktericidních látek, díky nimž vytvrzuje vnitřní pomalé zánětlivé procesy;
  • sestává z ovoce a látky, která dobře snižuje srážení krve - to je užitečné pro prevenci a léčbu arteriální aterosklerózy;
  • pro problémy s chudokrevností pomůže také chutné bobule, v ní je spousta železa;
  • bobule obsahuje mnoho příznivých vitaminů (C, B1, B6) a základních mikroprvků (hořčík, kobalt, měď a další);
  • vědci zjistili, že v těchto plodech existují látky, které zabraňují vzniku rakovinných buněk;
  • existuje mírný projímavý účinek, který je velmi užitečný během těhotenství, zejména když je v nich hodně železa;
  • Červená barva ovoce připomíná lidem krve, ale to není náhoda - působí dobře na kardiovaskulární systém těla.

Jak sušit třešně?

Chcete-li získat požadované sušené ovoce, budete potřebovat, mimo jiné, sami plody, 2 čajové lžičky kyseliny askorbové v práškové formě, čistou vodu, z dalších nástrojů - nůž na čištění ovoce, kontejner (pánev nebo hluboká mísa), skimmer, plech na pečení nebo speciální sítko pro sušení, papír na vaření.

Samotný proces se provádí ve čtyřech hlavních fázích. V první fázi je nutné pečlivě třídit plody do zkažených a neporušených. To znamená, že potřebujeme jen dobré třešně bez černých skvrn, plísní, prasklin, otlaků atd. Celé bobule důkladně omyjte v tekoucí vodě a odstraňte z nich řízky. Pak potřebují trochu suché.

Ve druhé fázi musí být každá třešeň rozdělena na dvě stejné poloviny. Je důležité vědět, že čím menší je velikost, tím dříve bude vyschnout. A mimochodem, je to mnohem snazší vzít z nich kosti.

Ve třetí fázi bude zapotřebí roztok askorbového prášku ve vodě při pokojové teplotě. Prášek by se měl zcela rozpustit. Poté, co ve vodě nejsou žádná zrna, by měla být ochlazena a ponechána v místnosti několik hodin. Ve vodě s výsledným roztokem snižte oloupané bobule, namočte je asi 5-10 minut a pak jemněvytáhněte s lžící s drážkou. Díky těmto postupům zůstane barva bobulí a neztmaví.

Čtvrtá fáze zahrnuje přímé sušení bobulí, které se obvykle provádí dvěma jednoduchými způsoby: na čerstvém vzduchu a v peci.

Jak sušit třešně venku?

Pokud počasí zůstane horké a vyprahlé, plody se venku pěkně vyschnou. Pro tento účel je lepší vzít speciální obrazovku, na které je třešeň rozložena, řezat bokem nahoru.

Takové stínítko má základnu na gázě nebo jiném vhodném materiálu a druhý dřevěný rám ve formě krytu.

Obrazovka by měla být umístěna na slunci každé ráno a čistit v noci tak, aby rosa nezvlhčila. Před čištěním na noc bude užitečné postavit je v troubě na 160 ° C asi půl hodiny.

V otevřeném prostoru bude sušení probíhat nejlépe a ponechá maximum pozitivních vlastností. Tímto způsobem lze sušit pouze ovoce s kameny. Pokud odstraníte kosti dopředu, pak hmyz bude létat na vůni a šťávu.

Jak sušit třešně v troubě?

Při tomto způsobu sušení doma je nutný plech nebo list, podávaný se speciálním pečivovým papírem. Na rozdíl od pouliční verze by měly být řezy rozříznuty na dno. Zahřejte troubu na 150-170 ° C. dveře trouby nemohou být současně zcela zavřeny, je třeba ponechat malou trhlinu pro průchod čerstvého vzduchu. Samotný proces se provádí po dobu 2,5 až 3 hodin při této teplotě. V příštích 10-15 hodináchsnížit teplotu na 120-130 ºС.

Jak sušit třešně a kontrolovat připravenost?

Na ulici, na slunci, se nikdo příliš neobává, aby ji vyschl. Pro plnou přípravu požadované konzistence bude trvat pouze 5-7 dnů. Vše záleží spíše na teplotě vzduchu, počasí a vlivu slunce.

Je možné zjistit, zda je sušení konečné, jednoduchými znaky:

  • klikněte na několik sušiček - pokud je správně vysušena, šťáva by se neměla objevit;
  • všimněte si barvy ovoce - řádně sušené tmavě červené, hnědé s růžovým odstínem;
  • Vyzkoušejte bobule na zub - měl by mít sladkokyselou chuť.

Jak a proč sušit větve třešně?

Větve stromů mají také mnoho užitečných vlastností. Dekorace z nich se doporučují pro průjem, průjem, střevní atony, chronickou kolitidu, žloutenku. Vzhledem k různým terapeutickým vlastnostem větviček se používají k léčbě zánětu. Vývar a čaj pijí pro zánět a střevní onemocnění.

Větvičky se sbírají během období květu, kdy se hromadí největší množství látek, které jsou pro organismus prospěšné. Sbírají se jen daleko od vozovky, silnice, nejlépe v prostoru zbaveném průmyslových zařízení.

Je lepší to udělat v suchém, slunečném počasí, kdy se větve suší od ranní rosy.

Řezané větve nůžkami nebo nůžkami. Pak jsou tříděni, odstraněni příliš znečištěnými chorobami, hmyzem. Raději ne myjete větve, protože jsi pořádbude po deštích sbírat, ale už suché. Umyté větve ztrácejí mnoho užitečných látek a také se mohou jednoduše rozpadat, zatímco je budete sušit. Kromě toho bude hotový výrobek stále podroben tepelnému ošetření - ve většině případů na ně nalijete vroucí vodu, takže všechny mikroby, které by se mohly dostat dovnitř, zemřou.

Po pečlivém třídění výrobku nasaďtevětve „dobré“na dřevěnou podlahu v místě s dobrou cirkulací vzduchu a přímým slunečním zářením. Výrobek skladujte ve speciálních plátěných pytlích, papírových sáčcích, nejlépe odděleně od ostatních výrobků s vůní. Skladovatelnost není delší než dva roky, pokud je na tmavém, chladném a suchém místě. Bude lepší aktualizovat produkt každý rok.

V zimě se vám bude líbit nejen voňavý a především zdravý čaj. A sušené ovoce je nasyceno antokyaniny, které mají protizánětlivý a omlazující účinek. Chcete-li získat chutné a zdravé pokrmy, můžete přidat sušené ovoce do müsli, křupavé, "instantní" kaše, nebo můžete jíst spolu s rozpuštěnou čokoládou.

Můžete vyzkoušet třešně ve formě výplně na rohlíky s houbami a olivami, stejně jako domácí na filety, prsa nebo mleté ​​maso. Nebojte se experimentovat!