Terapeutická strava pro akutní a chronickou kolitidu

Kolitida je extrémně nepříjemné zánětlivé onemocnění střev, které je charakterizováno častým nutkáním na záchod a silnou bolestí v břiše. Ve výkalech pacienta mohou být přítomné částice potravin, které nejsou tráveny v trávicím traktu. Bohužel, tato patologie může skončit velmi, velmi špatně.

Kde začít?

Nespokojující statistika říká, že příčina kolorektálního onemocnění se stává chronickou kolitidou v přibližně 25–30% všech případů. Strava pro střevní kolitidu je základem její adekvátní léčby. Mělo by však být zdůrazněno, že by mělo být předepisováno pouze gastroenterologem, s přihlédnutím ke všem indikacím, kontraindikacím a individuálním charakteristikám pacienta.

Zásady výživy v případě střevní kolitidy jsou stejné jako u všech lékařských a dietetických tabulek. Pravidla dietní terapie vždy znamenají odmítnutí všech přípravků, které vyvolávají progresi onemocnění, jakož i obohacení stravy stravou, která může regulovat zažívací procesy.

Obecně platí, že strava v tomto případě nezahrnuje nic složitějšího, a dokonce zahrnuje poměrně vysoce kalorické potraviny, obohacené bílkovinami a hrubými vlákny (vlákny).

Současně jsou výrazně omezeny tuky, zejména zvířata, cukr a prázdné sacharidy. Pokud mátetam jsou nějaké problémy se střevy spojené se zácpou, taková zdravá strava bude mít také prospěch.

Vstup do stravy s kolitidou

\ t

Aby se obnovily normální funkce střev a normalizovala jeho pohyblivost, bude třeba určitá pravidla výživy sledovat po určitou dobu, dokud se bolestivé příznaky kolitidy nezastaví a samotný zánět zcela nezmizí. První věc, na kterou se musíte připravit, je globálníudálost „očištění“ . Zahrnuje dvoudenní zdržení se jakékoli potravy (tekuté), stejně jako klystýr. Dva dny by měly pít dostatek vody (nejméně 1,5-2 litrů denně). Můžete také použít čaj bez cukru a borůvkové šťávy (ale pouze přírodní a bez přidaného cukru). Můžete pít kompot ze sušeného ovoce, zejména pokud trpíte poruchami stolice v důsledku nemoci. Pokud je kolitida doprovázena průjmem, nelze to provést.

Jak víte, je třeba se dostat z půstu, a to i tak krátkého trvání, správně. Po abstinenci z jídla, vložte jablka do vaší stravy. Doporučuje se jíst v ošuntělé formě, tj. Připravit bramborovou kaší. Můžete je také péct v troubě (ale ne v mikrovlnné troubě!). Ovoce by mělo být vždy oloupáno.

Třetí den půstu, můžete mírně rozšířit dietu, v závislosti na své vlastní pohody.

Výrobky, které dráždí stěny orgánu a vyvolávají zánětlivé procesy, by však měly být stále v oblasti tabu.

Neplatí pro potraviny, které významně zvyšují přirozenou pohyblivost střeva - může mít nepříznivý vliv na jeho fungování v tuto chvíli. Pro posílení orgánů trávicího ústrojí je však velmi žádoucí, a proto je nutné použít slizové tekutiny (ovesný vývar, želé atd.). Nedoporučuje se probouzet sekreci žaludeční šťávy, proto by mělo být upuštěno od kyselého ovoce a zeleniny. Například citrusové plody by vám měly být zakázány. Po třetím dni lékařského půstu byste měli vložit do své nabídky krupici a rýži (opět v nošené formě). Použití masového pyré je povoleno.

Mějte však na paměti, že maso by nemělo být považováno za mastné. Ideální, pokud se jedná o drůbež, zejména krůtí nebo kuřecí filé.

Základní pravidla výživy pro střevní kolitidu

\ t

Výsledkem četných studií a diskusí mezi gastroenterology a odborníky na výživu je závěr, že potraviny nemají prakticky žádný přímý vliv na vývoj kolitidy. Nicméně,„speciální“potravina může zmírnit stav pacienta, pokud ho patologie již zachytila.

Můžete zastavit nejen projevy onemocnění, ale také zajistit spolehlivou prevenci jeho exacerbací. A k tomu potřebujete vědět, které potraviny by se měly jíst, a které by měly být dočasně opuštěny.

Vláknina je vzhledem k mnohaletým chvástám v jeho prospěch silně spojena s něčím nesmírně důležitým pro naše tělo.

Je však důležité znát toto vláknoExistují dva typy a každý z nich má určité výhody a rizika pro střevní kolitidu:

  • Nerozpustná vláknina nebo hrubá dietní vlákna, která nejsou tělem trávena, jsou extrémně škodlivá v takových patologiích. Jejich složky mohou být připojeny ke stěnám tlustého střeva a mohou vyvolat zhoršení kolitidy. Nerozpustná vláknina je důležitá k tomu, aby se zcela vyloučila ze stravy v jakékoli formě kolitidy. Mezi„populárními“produkty obohacenými jím jsou hrozny, jablečná kůra, kukuřice cukrová, bílé zelí, těstoviny, instantní cereálie a vločky, celozrnný chléb;
  • Rozpustná vláknina, na rozdíl od předchozí, je velmi užitečná pro pacienty trpící kolitidou. To je povinné zahrnout do stravy pro akutní a chronické, stejně jako ulcerózní a střevní kolitida. Má jedinečnou schopnost kontrolovat pohyblivost střevních hladkých svalů, změkčuje stolici a zabraňuje prodloužené zácpě. Lze jej nalézt v následujících produktech: brambory, řepa, vařená mrkev, jablka a hrušky (pouze bez slupky), ovesné vločky, bílá leštěná rýže. Rozpustná vláknina je základem dietní tabulky číslo 3 - dieta, která je předepsána pacientům s různými střevními dysfunkcemi.

Je důležité organizovat potraviny na základě tohoto základního principu. Měli byste také kompenzovat nedostatek živočišných tuků konzumací čistého rybího oleje. A nenechte tuto skutečnost spojovat s nejvíce"hořkou" vzpomínky z dětství - nyní není vůbec nutné pít v čistém, jak se říká,„původní“podobě.

Existují zvláštní tobolky z čistého rybího oleje, které by měly být užívány podle poznámky k léku. Kromě toho je rybí olej v této formě jednodušší a rychlejší vstřebává do těla.

Chcete-li obnovit normální funkci střev, měli byste věnovat pozornost množství mléka a mléčných výrobků ve vaší denní stravě. Lékařská dieta nevylučuje, ale omezuje je. S nadbytkem této potravy ve stravě pacienta se jeho stav může významně zhoršit na pozadí aktivity laktobacilů, které jsou v takových potravinách.

Celkové množství spotřebovaného„mléka“by proto nemělo překročit 100 g denně.

Jaké potraviny mohu jíst s kolitidou?

  • Zelenina (zejména zelená listová) ve formě šťouchané kaše, bramborové kaše nebo karbanátky bez kůrky (optimálně dušená). Zvláště stojí za to opřít se o dýně, cuketu, vařený květák;
  • Vařené ovoce, stejně jako želé, kompoty, džemy a džemy založené na nich (ale s omezeným množstvím cukru!);
  • Mléčné a fermentované mléčné výrobky - plnotučné mléko, čerstvý kefír, strouhaný sýr se středním obsahem tuku, zakysaná smetana. Přírodní jogurt je vyloučen;
  • Kuřecí vejce - ne více než jeden kus denně, pouze vařená;
  • Ryby a mořské plody (zejména dušené nebo nasekané);
  • Maso (libové), zejména drůbež, telecí nebo hovězí maso;
  • Olej -krémová, roztavená nebo olivová;
  • Moučné a pekárenské výrobky - bílý a černý chléb, galette cookies, housky, suché sušenky, sušenky.

Jaké výrobky by měly být zcela opuštěny?

  • Mastné ryby a tučné maso;
  • uzená masa a klobásy;
  • Nakládané okurky a marinády;
  • Konzervy a potraviny;
  • Surová zelenina a ovoce;
  • Houby;
  • Luskoviny;
  • Některé obiloviny - pšenice, pearl ječmen, ječmenná kaše;
  • Čaj s mlékem, sycené nápoje, káva (přírodní i instantní).
Jako nápoj lze kromě vody použít vývar z boků, ovocné kompoty a polibky, fytoterapeutické odvarky (ale pouze z bylin, které nemají výrazný projímavý účinek).

Výživa pro akutní kolitidu

Máte-li exacerbaci chronického onemocnění nebo jste se s ním poprvé setkali, musíte dodržovat všechna klíčová dietní pravidla pro střevní kolitidu s výše uvedenou zácpou. Jeden důležitý bod - v akutním stádiu nemoci, všechny vaše jídlo by mělo být přísně dušené a pak vyčištěno. Vařená zelenina by měla být jemně nasekaná. Jídla mohou být také pečená, ale bez vzhledu zlaté kůry.

Být zdravý a nechat všechno, co je uvedeno v tomto materiálu, je vám známo pouze teoreticky!