Treska se zeleninou

Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku je treska obecná považována za dietní rybu. Je velmi výživný a neobsahuje téměř žádný škodlivý cholesterol. Trávení bílkovin obsažených v tresce se vyskytuje rychle a nevyžaduje velké energetické výdaje z těla.

Jak je kodex užitečný?

Odborníci na výživu doporučují nutně zahrnovat tresku ve stravě dětí, osoby trpící chorobami jater, kardiovaskulárním systémem.

Treska obecná je také vhodná pro ty, kteří sledují svou hmotnost, protože 100 g ryb obsahuje pouze 69 kcal. Je zdrojem více než třiceti vitamínů a minerálů.

Díky své vysoké nutriční hodnotě má treska pozoruhodnou chuť. Při vaření se ryby používají k přípravě prvních jídel, salátů, teplých a studených předkrmů. Rybí filé jsou smažené, solené, uzené a pečené. Nejlepší ze všech je zachování dobrých vlastností tresky při hašení.

Pokud přidáte zeleninu do ryb, dostanete velmi chutné a zdravé jídlo.

Tipy pro vaření tresky

Bez ohledu na způsob, jakým bude kulinářské zpracování ryb prováděno, existuje několik obecných doporučení pro jeho \ tvaření:

  • Maso tresky je trochu suché, takže byste se ho neměli během procesu vaření snažit sušit;
  • Pokud byla ryba dlouhou dobu skladována, může mít nepříjemnou vůni moře. K jeho odstranění je nutné snížit jatečně upravená těla ve vodě, mírně okyselené octem;
  • Zkušení kuchaři vám doporučují vařit tresku s malým množstvím tekutiny nebo jí podávat s některými omáčkami, v tomto případě bude jídlo určitě šťavnaté.

Existuje poměrně málo receptů, po kterých je treska dušená nebo pečená se zeleninou. Níže uvádíme nejoblíbenější.

Treska obecná s rajčaty a bramborem

\ t

Klasický recept na vaření dušené tresky je poměrně jednoduchý.

K tomu potřebujete následující složky:

  • rybí filé 0,5 kg;
  • 1 cibule;
  • 5 malých rajčat;
  • 3 brambory;
  • 2 vejce;
  • 2 sklenice smetany;
  • celer, sůl a rostlinný olej.

Cibule se smaží až do poloviny vaření. V pánvi rozdrtíme plátky ryb, nakrájené brambory a rajčata. Dále přidáme trochu nakrájeného celeru, sůl a vaříme 5-7 minut. Pak by měl být obsah pánve naplněn předvařenou omáčkou (krém se důkladně promísí se žloutky) a pokračuje se v vaření až do vaření.

Před podáváním se treska, krátce nakrájená na zeleninu, rozetře na talíř a zakryje se zelení.

Filet z tresky se zeleninou a rajčatovou omáčkou

\ t

Dušená treska se neobvykle šťavnatá alahodné, pokud si vaříte s přidáním rajčatové omáčky.

Pro toto jídlo budete potřebovat:

  • 0,5 kg filé;
  • 2 mrkve;
  • cibule;
  • 1 sklenici rajské omáčky;
  • 2-3 listové listy;
  • petrželku kořenovou;
  • sůl;
  • slunečnicový olej a zelení.

V pánvi s vysokými hranami, hnědou cibulkou, mrkví a petrželkou. Nakrájíme kousky filé v pánvi s lehce restovanou zeleninou, přidáme koření. Připravené ingredience nalijte zředěnou polovinou sklenice omáčky, přikryjte víčkem a dušeným masem. Rybí guláš je rozložen na misce a posypaný zelení. Miska může být případně doplněna přílohou: bramborovou kaší nebo rýží.

Funkce vaření v troubě

Recepty na pokrmy z tresky a zeleniny připravené v troubě jsou také velmi oblíbené. Aby pečené filety nebyly příliš suché, zkušení kuchaři vám doporučují připravit pokrmy ve fólii. Pečeme rybí filé s brambory a rajčaty následujícím receptem.

Připravte si potřebné složky:

  • 800 g rybí filé;
  • 6 brambor;
  • 5 mrkve;
  • 10 kousků cherry rajčat;
  • 6 kusů póru (pouze u spodní části se používá k vaření tresky);
  • 250 ml piva;
  • sůl a koření (tymián, bílý pepř, estragon).

Ze fólie by měly být zhotoveny 4 formy ve formě lodí. Tenké plátky zeleniny jsou rozloženy ve formě vrstev: na začátku cibule, pak brambory a rajčata, pak jsme stohplátky filé a horní kryt s vrstvou nakrájené mrkve. V každé lodi by se mělo nalít malé pivo, přidat sůl a koření. Vrchol formy je zabalen, aby zadržel vlhkost. Pečeme vše v předehřáté troubě o teplotě 180 ° C po dobu 30 minut.

Filet z tresky, pečený ve fólii se zeleninou a kořením, má zvláštní šťavnatost a chuť.

Můžete experimentovat a přidávat další zeleninu a pochutiny (bílá hořčice, rozmarýn, citrónová šťáva), hlavní je dodržovat jednoduchá pravidla: je vhodné předem nakládat filet v majonéze, bílém víně nebo v pivu, doporučuje se přidávat do složek ingrediencí zakysanou smetanu nebo smetanu. Treska se zeleninou a kořením, pečená v troubě v souladu s těmito doporučeními, bude velmi něžná a chutná.

Jak vařit tresku v pomalém hrnci

Je velmi rychlé a snadné vařit rybí filé v pomalém hrnci. Můžete použít například takový recept.

Cibule (2 ks) a mrkev (2 ks) Smažená v rostlinném oleji v režimu„smažení“ . Poté, co se zelenina napůl vaří, se na ně položí porce porcí (700 g), načež se přidá sůl, koření a malé množství vody. Pomalý sporák se nastaví do režimu „kalení“ a vaří se po dobu 30 minut. Před podáváním jsou rybí filé posypané citrónovou šťávou a posypané bylinkami. Do mísy můžete přidat sezónní zeleninu: cuketa, rajčata, brambory.

Je třeba připomenout, že tloušťka kusů ryb nebo steaků pro vaření v pomalém sporáku by neměla překročit 5 cm.vařená dostatečně rychle, po spuštění časovače, musí být zelenina nejprve zkontrolována na připravenost.

Pro přípravu šťavnatějších a delikátnějších ryb můžete použít různé omáčky: rajče, sýry a smetanu, smetanu.

Bez ohledu na to, jaké recepty používáte, treska se zeleninou vařená v pomalém hrnci může být právem považována za jeden z nejužitečnějších pokrmů, protože s takovým zpracováním jsou zachovány všechny prospěšné látky, s nimiž je tato ryba tak bohatá.

Chutné ryby a vychutnáte si jídlo!