Vaření banánové šťávy a koktejly doma

Těžko uvěřit teď, ale i před 30 lety byly banány, které se právě objevily v sortimentu, velmi žádané. Za nimi stáli celé hodiny fronty, vzali boxy, snažili se jíst spolu s kůrou nebo v zelené podobě, aniž by znali skutečnou chuť.

Již v roce 1994 se banány objevily po celé SNS a rodiče je nyní dávají dětem ve škole za „snacking“ a přidávají do dětské výživy první doplňkové potraviny.

Proč jsou banány tak populární, jaké jsou jejich výhody pro tělo?

Užitečné vlastnosti tropického ovoce

\ t

Banány obsahují vitamíny a minerální látky přibližně stejné jako u většiny ovoce:

  • škrob;
  • ovocné kyseliny;
  • vitamíny: A, C, skupina B téměř v plné síle;
  • peptidy;
  • vlákno.

Skládá se téměř výhradně ze sacharidů. Tropické ovoce je ceněné pro vysoký obsah vitamínu C a draslíku.

Kyselina askorbová je zodpovědná za zajištění imunitní ochrany a stabilizaci psychiky. Vitamin C uvolňuje tělesné systémy před volnými radikály, urychluje mezibuněčný metabolický proces, zvyšuje propustnost membrány.

Funkce draslíku je odpovědností za rovnováhu vody a soli v těle. S jeho nedostatkem je práce kardiovaskulárního systému narušena, objevují se křečovité stahy svalů.vedení nervů se zhoršuje. Bez draslíku není životně důležitá aktivita měkkých tkání možná.

Vzhledem k vysokému obsahu těchto hodnotných živin se banány používají v lékařské praxi:

  • Používají je sportovci ke zvýšení svalové hmoty;
  • Vstupem do stravy o hmotnosti pouze 2 plodů denně se stabilizuje nálada, zvyšuje se účinnost, pomáhá se soustředit pozornost;
  • Nalačno se doporučuje podávání banánů pacientům s aterosklerózou a hypotenzí;
  • Pro zácpu tento problém jemně vyřeší;
  • Tropické ovoce je užitečné pro onemocnění jater, urolitiázu, stomatitidu;
  • Banánová šťáva má pozitivní terapeutický účinek v případě gastrointestinálního krvácení a při infekčních onemocněních a úplavici.

Velký perský lékař starověku, Avicenna, ošetřil impotenci pomocí banánů. Jíst banány má svá omezení. Nedoporučuje se jíst nalačno, protože přispívají ke zvýšení kyselosti.

Jsou kontraindikováni, pokud je v anamnéze tromboflebitida, křečové žíly, mrtvice nebo srdeční infarkt. Tropické ovoce zvyšuje hustotu krve.

Pacienti s diabetem by měli opatrně vstřikovat tyto plody do stravy - zralé ovoce pomáhá při hypoglykemickém záchvatu, ale významně zvyšuje hladinu cukru v krvi, pokud mají jen svačinu. Hladina glukózy se nezmění, pokud je ovoce před vstupem do stravy vařeno.

Šťáva z plodů tropické rostliny

\ t

V čemspeciální výhody banánové šťávy? Proč vykouzlit nad tropickým ovocem, pokud ho můžete prostě jíst celý?

Živiny ze šťávy jsou pro tělo snazší vstřebávat. V této formě je dráždivý účinek na sliznici střeva minimální. Kromě toho, pokud je cílem je očistit tělo, pak je lepší být léčen šťávou - díky výhodnější formě, to účinněji ovlivňuje zrychlení střevního metabolismu.

Otázka, jak vyrobit banánovou šťávu doma, může být slepá ulička. Toto ovoce obsahuje malé množství kapaliny, takže vytlačování banánů přes tenké plátno nebo jeho průchod přes odšťavňovač může získat pouze dobře promíchané ovocné pyré.

Pomáhá vyrábět mixér na banánové šťávy. Malé kousky zralého ovoce jsou v něm umístěny, smíchané s další ovocnou šťávou, často jablkovou nebo jahodovou, přidanou do bramborové kaše. Volal šťávu takový nápoj nemůže, spíše je to smoothie. Ale díky zavedenému komponentu s jeho blahodárnými vlastnostmi se přínosy pití nápoje zvyšují.

Recepty na banánový koktejl

Recept na jahodovou banánovou šťávu je velmi jednoduchý. Dva zralé banány se nakrájejí na malé kousky, umístí se do mixéru, míchají se, zředí se jahodovou šťávou v jedné třetině a šlehačkou. Musím říci, že ochutnat výsledný nápoj je poněkud klonující - pro amatérského.

Mnohem chutnější a zdravější bude koktejl, pokud k němu přidáte mléko. V mixéru se srazí tropické ovoce, nakrájené na plátky a zralé jahody - 1 banán na 1 kussklenici jahod. Když se směs stane homogenní, přidejte třetí šálek mléka a lžičku medu.

Dokonce i hýčkaní gurmáni si tento vitaminový koktejl oblíbí. Neexistují žádné čerstvé jahody na ruce, můžete použít zmrazené.

Složky:

  • jablečná šťáva - sklenice;
  • mléko - sklenice;
  • banán - 1 velký;
  • jahody - půl sklenice.

Způsob přípravy:

  1. Všechny složky jsou kombinovány v mixéru, šlehány při nízké rychlosti po dobu asi 30 sekund, a když se směs stane homogenní, je třeba jít na vysokou rychlost a pokračovat v rytmu, dokud se množství směsi zdvojnásobí.
  2. Jakmile se to stane, je připraven koktejl jahodový banán s jablečným džusem. Můžete nabídnout recepty na banánové šťávy s různými přísadami: jablko, hruška, chokeberry, bříza míza.

Nejlepším způsobem, jak posílit tělo během diety nebo po zimní sezóně, je připravit koktejl mrkev-banán.

Složky:

  • mrkev - 3-4 kusy;
  • jablka - 3-4 kusy;
  • banány - 2;
  • vlašské ořechy nebo mandle;
  • med - podle chuti.

Metoda přípravy:

  1. Šťáva je vytlačena z jablek a mrkve.
  2. Jablečné a mrkevní šťávy se mísí v banánovém mixéru.
  3. Při podávání přidejte ořechy a med podle potřeby.
  4. Užitečnější bude zlepšený koktejl vitamínů.

Na již uvedené složky přidejte jablečnou šťávu ve výši 2%brýle.

Jablka a mrkev jsou rozmístěny v mixéru, rozřezány na malé kousky. Jablka není třeba čistit - vlákno je dobré pro tělo. Přidejte banán, míchejte při nízké rychlosti, dokud se směs nestane homogenní. Pak se zředí jablečnou šťávou a porazí vysokou rychlostí.

Toto jídlo může nahradit večeři nebo snídani. Bude chutnější, když při podávání přidejte ke stolu nejen ořechy, ale i lístky máty.

Ovocné koktejly a koktejly jsou kontraindikovány pro vysokou kyselost, zánět slinivky břišní a závažné problémy gastrointestinálního traktu. Užijte si jídlo a chutné nápoje ze zdravých plodů!