Vaření užitečné swede

Rutabagna je dvouletá kořenová zelenina z rodiny zelí, která se objevila jako výsledek výběru tuřínu a bílého zelí. Roste na mokrých půdách, vegetační období se pohybuje od 110 do 120 dnů. Distribuce získala pouze dvě odrůdy - švédskou a Krasnoselskaya.

V prvním roce výsadby rostou kořeny a listy, ve druhém, plody ve formě mnohovrstevných lusků a květin.

Kořen vypadá a chutná podobně jako tuřín, jen o něco větší, kulatý nebo oválný s šedozelenou nebo červenofialovou kůží. Uvnitř, maso je žluté, bílé nebo oranžové, se spoléhat na odrůdu.

Aby bylo možné získat čerstvé kořenové plodiny pro zamýšlené jídlo, musíte věnovat pozornost jeho síle, takže nejsou žádné promáčknutí, zelené výhonky. Upřednostňujte středně velkou zeleninu.

Pokud nebudete něco z toho vařit najednou, pak jej přeneste do jiného sáčku, udělejte několik otvorů pro průchod vzduchu, vložte ho do chladničky v sekci zeleniny. Hodinu před vařením vyjměte, umyjte a vyčistěte.

Bruck a jeho historie

Nikdo přesně neví, odkud tato zelenina pochází. Někteří tomu věříStředomoří, kde k přechodu došlo náhodou. V roce 1620 ho popsal švédský botanik K. Bauhin. Poté se objevil název zeleniny - "švédský tuřín".

Jiní vědci mají jinou verzi. Vzhledem k tomu, rutabaga je velmi chladný-odolná rostlina, která může tolerovat mrazy, to bylo nejvíce populární na Sibiři.

Odtud se začala pěstovat v celé severní Evropě. Samozřejmě, taková zelenina se nebojí tepla, ale bude zobrazena na jeho chuti.

Dnes je kořenová zelenina velmi oblíbená ve Švédsku, Norsku, Finsku, Německu, Francii, Irsku, Rusku a dokonce iv USA. Ve Švýcarsku mají každoroční dovolenou na počest swede.

Užitečné a škodlivé vlastnosti swede

\ t

Rutabaga se skládá z cukru, vlákniny, pektinů, bílkovin, škrobu, vitamínů skupiny B, C, A, minerálních solí, rutinu, éterických olejů.

Přínosy zeleniny jsou velmi vysoké. Pro léčbu mnoha nemocí, jak vnějších, tak vnitřních, používejte ovoce a semena.

Jaká je jejich výhoda:

  1. Díky vápníku je ovoce dobrým prostředkem k posílení kostní tkáně;
  2. Ve vroucí vodě se vaří semena, taková odvar je připravena pro kloktání, dásně, k odstranění zánětlivých procesů;
  3. Ovocná šťáva má antibakteriální vlastnosti, což umožňuje účinné hojení vnějších ran a popálenin;
  4. Komplex vitamínů pomáhá kompenzovat jejich nedostatek v obtížných obdobích počasí a po dlouhotrvajících nemocech;
  5. Vlákno čistí střeva, oslabuje stolici, snižuje opuch,proto se doporučuje pro zácpu, stejně jako pro neschopnost ledvin vyrovnat se s přebytečnou tekutinou;
  6. Rostlinný prostředek má mukolytický a vykašlávací účinek. Odstraňuje chronická onemocnění průdušek, plic.
  7. Kyselina askorbová, která se nachází v kořenové plodině, je velmi odolná vůči tepelnému ošetření a zůstává po dlouhou dobu. Proto je nutné jej použít k posílení imunitního systému a rychlé regeneraci z nachlazení.
  8. Metabolické procesy v těle se zlepšují, uvolňuje se škodlivý cholesterol, čistí se krev. Užitečné při ateroskleróze.

Škoda kořenové plodiny spočívá v tom, že obsahuje mnoho vlákniny, s akutními chronickými procesy v žaludku a střevech, které je možné dále zhoršit. Aby se tomu zabránilo, nepoužívejte ji v období exacerbace onemocnění.

Co vařit ze swede

Rutabaga je výživná kořenová zelenina, která je několikrát lepší než tuřín. V potravinách se používá v různých formách. Surová zelenina se více používá na výrobu salátů. Dobře se hodí k jiné zelenině. To může také být dušené, smažené, plněné, pečené a vařené.

Kromě samotného ovoce se při vaření používají také koření z vrcholků. Když je čerstvý, je nakrájen na saláty jako zelené a v sušené formě se přidávají do omáček a polévek. Rostlina je zvláště užitečná v zimním období jako komplexní vitaminový doplněk.

Jídla Rutabaga jsou velmi různorodá. To může být koláče plněné strouhané zeleniny (jsou připraveny v Kanadě), dušené maso, polévky, přílohy, saláty.

Například finštinatradiční pokrm je pan-formoval kastrol, francouzština také líbí to, bramborová kaše-bramborová kaše brambory jsou populární v britské kuchyni.

V naší zemi se taková zelenina zřídka používá k vaření. Ale vaří velmi snadno. Můžete rychle udělat zdravé svačiny se strouhanými rutabagas a mrkví, přidejte salám, nakrájené na brčka a sezonujte omáčkou.

Udělali jsme takový salát, který uspokojí hlad a dá sílu novým úspěchům. Samozřejmě zde můžete také zapnout fantasy a trochu experimentovat. Na salát "Vinaigrette" se jednoduše vaří, nakrájíme na kostičky a přidáme do dalších složek.

Obecně platí, že recepty na přípravu přípravků na postech jsou dostačující. Například, vydatné polévky jsou získány s kořenovou zeleninou. Pouze to je nasládlé, není nutné míchat s jinými sladkými kořeny (červená řepa, mrkev) ve velkém množství.

Nejjednodušší způsob je péct rutabaga v kyselé smetaně. Dobrým způsobem je sušit je mrkví a dýně a naplnit je smaženou cibulí a kořením. Takový zdravý guláš nahradí vaši těžkou večeři, která pak ovlivňuje zdraví zažívacího traktu.

Recepty na švédské pokrmy

Kuchařské recepty z plemene mnoha národů jsou tak zajímavé, že každé jídlo má svou jedinečnou chuť a vůni. Saláty ale patří mezi první.

Vzhledem k tomu, že doplňují maso, pokrmy z ryb, příloh, slané pečivo, pomáhají asimilovat mastné a moučné potraviny. Uvažujme o několika předkrmech s kapustou.

Salát z řepky a jablek

\ t

Složky:

  • 4 jablka;
  • 2 tuřín;
  • 2 větvičky petrželky;
  • 2 větvičky celeru;
  • lžíci medu;
  • lžíce citronové šťávy;
  • zakysanou smetanou na tankování.

Metoda přípravy:

  1. Vyčistíme tuřín a jablka, otřeme je na struhadle, vyjměte semena z jablek.
  2. Smíchejte tyto přísady, nalijte je džusem, medem, zakysanou smetanou.
  3. Top zdobíme petrželkou a celerem.
  4. K tomuto svačinu lze přidat také dýňový nebo celerový kořen. Pokud se vám nelíbí med, pak jej nepoužívejte.

Salát z řepy, šunky a pistácií

\ t

Složky:

  • 120 gramů tuřínu;
  • 20 gramů solených pistácií;
  • 100 g šunky;
  • 50 g ředkvičky;
  • zelené cibule;
  • petržel;
  • na obvaz: 100 g majonézy, 2 lžíce hořčice, pepř.

Způsob přípravy:

  1. Vařené placky, slupky, nakrájíme na plátky, nakrájíme také šunku na malé, ředkvičky - s kruhy. Cibuli a petrželku jemně nakrájejte.
  2. Rozmělnit pistácie do zrn. Smíchejte přísady na oblékání.
  3. Vložte zeleninu, šunku do misky, posypte pistácií, zelení, zalijeme hořčičnou majonézovou zálivkou.

Poznámka: šunku můžete nahradit jiným masem. To může být kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí. Těsně před přidáním do jiných složek, musíte nakrájíme na kousky a smažit na másle do vaření.

Rutabaga pečená ve smetaně s kořením

Složky:

  • 1,5kg tuňáka zelného;
  • 2 lžíce. krém;
  • 200 g strouhanky;
  • ½ polévkové lžíce. cukrový sirup;
  • slepičí vejce;
  • 1,5 lžičky zázvoru;
  • ½ lžíce muškátového oříšku, bílého pepře;
  • lžíci soli bez sklíčka;
  • 20 g másla.

Metoda přípravy:

  1. Vypněte slupku, opláchněte tekoucí vodou.
  2. Nakrájejte na velké kousky, vařte v osolené vodě, dokud nebude měkké.
  3. Odvar odvarte do pánve a bramborovou kaši otočte z tuřínu.
  4. K tomu přidejte 180 gramů sušenek, sirupu, vejce, smetany, koření.
  5. Beat s mixerem, pak nalijte vývar.
  6. Měl by být přidáván, dokud nebude směs dostatečně měkká.
  7. Zbytek lze nalít.
  8. Tuto směs dejte do vymastěné misky na pečení, posypte strouhankou, která zůstala s námi, nahoře, položte několik tenkých vrstev másla.
  9. Pečeme v troubě při nastavené teplotě 170 ° C. Doba je asi 1,5 hodiny.

Rutabaga je velmi soběstačná zelenina. Může být používán v různých pokrmech, aniž by to vyžadovalo mnoho času. Dříve v Rusku to byla nejvyhledávanější zelenina mezi staršími lidmi, protože posiluje kostní tkáň, která v průběhu let ztrácí svou sílu.

Připravte rutabagy pro své rodiče, prarodiče, děti a další příbuzné, aby byli silní a zdraví!