Zelená farmacie: sklízíme šťovík

Jak připravit šťovík na zimu aproč je to nutné? Tato tráva se v zahradě ani nerozrůstá - lze ji nalézt na poli, v blízkosti řek, a můžete se bez ní snadno stravovat.

Jaká je hodnota produktu, při jehož nákupu mnoho žen v domácnosti tráví čas a energii?

Proč potřebujeme šťovík?

V zimě tělo trpí nedostatkem živin. V šťovíku, oni obsahují velké množství.

S pomocí kyselé plevele můžete obnovit zásoby:

  • stopové prvky: hořčík, měď; fluor, železo, jod;
  • makroživiny: draslík, hořčík, síra;
  • kyseliny: kyselina šťavelová a askorbová;
  • beta karoten;
  • vitamíny B;
  • kyselina askorbová, nezbytná v zimě;
  • tokoferol;
  • biotin.

Současně v závodě nejsou téměř žádné kalorií - na 100 g surovin je jich pouze 22.V hladových letech zachránil zelený boršč životy rolníků, pomohl omladit po těžké zimě a vyléčil mnoho nemocí.

V lidovém léčitelství byl používán šťovík pro:

  • zastavení krvácení;
  • urychlení metabolických procesů;
  • léčba anémie a cystitidy.

V kosmetologii pomáhají masky založené na šťovíkuobnovit tón pleti a bojovat s akné.

Šťovík na osazení do budoucna, poskytnete své rodině vitamíny po celou zimu.

Konzumovat, ale ne zneužívat.

Ne každý může jíst šťovík.Má negativní vliv na organismus při onemocněních ledvin a střev. Přípravek zvyšuje možnost exacerbací gastritidy s kyselostí a ulcerózními procesy zažívacích orgánů.

U těhotných žen mohou kyseliny obsažené v rostlině způsobit selhání těhotenství.

Kyselina šťavelová je schopna tvořit nerozpustné sloučeniny vápníku v těle a vylučovat je produkty vylučování, proto starší lidé a osoby s osteoporózou v anamnéze budou muset v zimě obnovit vitamíny z jiného zdroje.

Pokud nezneužíváte šťovíku a sklizně mladých výhonků, lze se vyhnout problémům spojeným s přijetím nadbytečného produktu v těle.

Populární recepty na recepty

Zmrazovací algoritmus

Příprava šťovíku k zmrazení neznamená, že se čerstvě nasbíraná tráva do mrazáku zavře a dveře chladničky se uzavřou:

  • Shromážděné svazky se demontují, listy šťovíku se nasáknou do nádoby s vodou tak, aby se země a zrna písku usadily. Pak se listy promyjí pod tekoucí vodou;
  • Pokud je vhodnější zmrazit šťovík ve svazcích, musí být sušen, rozebrán podle „ kytic “, uložen do samostatného plastového sáčku a těsně uložen do mrazničky;
  • Ale lépe sbíraný produktpřipravit předem. Velké listy jsou řezané přes vlákna na kousky, asi 5 cm dlouhé;
  • Nakrájené listy v cedníku ponořené ve vroucí vodě pro blanšírování po dobu 30-40 sekund. Jakmile trochu ztmavnou, zůstanou v cedníku, aby nechali proudit vodu;
  • V této fázi se tříslovina dodatečně třídí - cizorodé rostliny během blanšírování nemění barvu a snadno se odstraňují;
  • Poté se vyčištěný produkt rozdělí na porce a zabalí do balení.

Pokud je možné vytvořit vakuum, pak si šťovík uchová všechny užitečné vlastnosti po dlouhou dobu. Obaly jsou umístěny v mrazáku.

Pokud je šťovík zmrazen na koláčích, není nutné ho sekat a blanšít. Je nutné pouze omýt listy a třídit.

Sorrel může být mořen

Jak připravit polotovar, aby později mohl být přidán do jídel bez přemýšlení o koření?

  • Podobně se třísk zavádí do bank. Sůl je nutné přidat ve stejném poměru. Ale musíte vzít v úvahu některé nuance: protože po navinutí víka již není možné ohlásit výrobek, aby se vytvořila hustota, měla by být před pokládkou vyříznuta. Pokud není k dispozici sklep, musí být banky před umístěním polotovarů sterilizovány;
  • To lze provést v sudu. Promytý šťovík se suší a pak se naplní dřevěnou nádobou: sud nebo sud. Na 1 kg rostliny je nutné použít 25-30 g soli. Listy soli se nalijí, ale nemíchají se s ní. Po pěchování si vytyčil útlak. Další vrstvase rozloží, když se první karta usadí. Řezání umytých listů a blanšírování při sklizni této metody není nutné;
  • Pro sklizeň konzervovaného šťovíku je třeba vydržet následující: 100/10. Nasekané listy jsou blanšírovány asi 2-3 minuty. Pak se vtírají do bramborové kaše - je to velmi výhodné, když to děláte s mixérem. Surovina navíc prošla sítem tak, aby nesplňovala hrubá vlákna.

Banky jsou připravovány předem. Sterilizace vyžaduje alespoň 45 minut, ale s výhodou hodinu. Oxalské pyré se zahřeje do varu a potom se nalije do nádob. Banky roll kryty.

Úlohu můžete trochu zmírnit, výsledek to neovlivní.

Je možné nalít šťavelové pyré do vyhřívané formy do čistých nádobek a pak společně s plechovkami vše sterilizovat ve vroucí vodě. Konzervované potraviny připravené pro spřádání by měly být sterilizovány nejméně hodinu.

Sada pro zelenou polévku

Problém, jak připravit šťovík pro budoucí použití, aby se připravila hotová směs, která se okamžitě přidá do polévky, je velmi snadné řešit, pokud můžete zeleninu zachovat společně se šťovíkem.

Pokud má šťovík 1 kg, zbývající složky potřebují:

  • 15 g - sůl, jemně nasekaná: zelená cibule, kopr, petržel;
  • 400 g vody.

Všechny greeny jsou nejprve nasáklé v hlubokých nádobách s chladnou vodou, aby se usadily nečistoty, pak se promyjí v tekoucí vodě. Pohyboval se z jiné trávy - pokud zůstanou vměstky, pak v nejlepším případě bude směs hořká. V nejhorším - možnáchytit je jedovatý, a celá rodina bude mít žaludeční problémy.

Šťáva je rozřezána na větší kousky - pásy široké 2 cm, ostatní komponenty - čím menší, tím lepší.Směs bylin se pevně zhutní na smaltované pánvi, nalije se na vršek vařící vody a obsah nádoby se vaří nejméně 10 minut.

Všechno je postaveno na čistých bankách, aniž by čekalo, až se ochladí.Banky před švem sterilizované po dobu 20-25 minut. Po zakrytí krytů se nádoby nechají vychladnout ve vodě.

V hotovém misku se směs přidává těsně před vařením, protože všechny její složky jsou připraveny ke spotřebě. Sůl není nutná.

Kdy je lepší začít se připravovat na zimu

Sorrel roste od časného jara do pozdního podzimu. Během léta můžete mít 5-7 výnosů.To však neznamená, že sklizeň by měla být odložena na podzim. Nejdříve obyčejný šťovík je časný, a pokud je těžké jíst zelený boršč v zimě nebo ochutnat kyselé koláče v zimě a doplnit zásoby vitamínů, zpracovává se nejpozději v polovině června.

A je třeba mít na paměti, že čím starší rostlina, tím větší a hrubší listy, tím méně jsou užitečné látky. Sklad vitamínů - mladé výhonky rostlin, malované v sytě zelené barvě. Jezte šťovík v zimě a na jaře s radostí a nechte své zdraví silné!