Zelí kotlety: užitečné vlastnosti a recept

Pro moderní ženy v domácnosti nestojí za to, co vařit na večeři. Na internetu je velké množství originálních receptů. Ale ve snaze o něco nového zapomínáme na staré, osvědčené a nejdůležitější - chutné pokrmy.

Do této kategorie spadají sladké bílé zelí. Toto jednoduché, ekonomické jídlo osloví nejen dospělé, a to navzdory skutečnosti, že děti jsou skutečnými gurmány, kteří neznají zdravá jídla, ale raději jedí jen sladkosti.

Užitečné vlastnosti zelí

\ t

Pro začátek se seznámíme se všemi užitečnými vlastnostmi jednoduché zeleniny - zelí. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů. Proto jsou bílé zelí hamburgery nejen chutné, ale i zdravé.

Hlavním rysem bílého zelí je, že je schopen uchovávat vitamín C sám o sobě po velmi dlouhou dobu. Zajímavostí je, že v mandarinek, citronech a pomerančích je vitamín C mnohem méně než u naší běžné zeleniny.

Další látky nezbytné pro organismus jsou v něm také přítomny:

  • vitamíny B1, B2, PP;
  • draselné soli;
  • soli vápníku a fosforu;
  • kyselina pantothenová a další.

V bílém zelí lze nalézt nezbytné pro lidský život.stopové prvky - mangan, železo a zinek.

Vitamin U se také nachází v této jednoduché zelenině. Je nezbytné, aby lidské tělo zabránilo různým onemocněním žaludku, jako jsou vředy.

Zvláštností zeleniny je, že téměř ve všech formách uchovává všechny užitečné látky. To je důvod, proč jsou zelí kousky považovány za velmi bohaté na různé vitamíny.

Jednoduchý recept pro celou rodinu

.

Většina žen neví, jak připravit zelné kotlety. Někteří dokonce věří, že to zabere spoustu času, a proto dali recept na zadní hořák. Ale jak trénink ukazuje, karamelové nebo bílé masové placičky se vaří velmi snadno. Nejvíce banální recept neobsahuje žádné další prvky, jako je mleté ​​maso nebo krupice.

Složky:

  • bílé zelí - asi 1 kg;
  • slepičí vejce malé velikosti - 1 ks;
  • půl sklenice mouky;
  • ochutnat sůl;
  • olej na vaření pro smažení (asi 2 lžíce).

Způsob přípravy:

  1. Začneme očištěním. Loupané a umyté zelí se musí rozřezat na 4 kusy.
  2. Další položil na kamna. Vařte v osolené vodě, dokud nebude zelí měkké (asi 5-7 minut).
  3. Vraťte se do cedníku. Vypusťte vodu. Mimochodem, voda může být dále použita pro vaření polévky.
  4. Zchladíme vařené zelí. Pomocí mlýnku na maso připravte mleté ​​maso.
  5. Přidejte mouku do vařeného mletého masa,vejce. Vše důkladně promíchejte. Připravená náplň by měla být měkká, bez hrudek, tlustá.
  6. Poslední dotek je smažení. Tvarované kuličky rozprostřeme a smažíme na každé straně až do zlatohnědé.

Dokonce i školák se s takovým receptem vyrovná. Proto, pokud chcete potěšit svou rodinu šťavnatými kotletkami, ale absolutně nemáte čas je vařit, je to to, co potřebujete.

Šťavnaté a měkké kousky zelí s krupicí

\ t

Existuje další variace kotlety zelí. Další hlavní složkou je krupice. Ukázalo se, šťavnaté, chutné a dokonce i malé mlékárny.

Kotlety zelí s krupicí jsou kupodivu jedním z nejoblíbenějších dětských pokrmů.

Složky:

  • 1 ks. středně bílé zelí (asi 1 kg);
  • sp tbsp. běžný rostlinný olej;
  • olej na smažení (okem, v závislosti na pánvi);
  • 120 ml živné půdy nebo čisté vody;
  • krupice (přibližně 1 šálek);
  • 2 kusy slepičí vejce;
  • 0,5 litru běžného mléka;
  • ochutnat solí, kořením a pepřem;
  • strouhanka (stačí 1 balení).

Způsob přípravy:

  1. Zelí velmi jemně umyjte a nakrájejte. Před tím je nutné z něj odstranit tvrdý stonek.
  2. Nalijte veškerý vývar do hrnce nebo běžného hrnce a přidejte k němu mléko a máslo. Sůl a pepř celé směsi podle svého uvážení. Dále hodíme nasekané zelí a vaříme, dokud se nestane měkkým. Obvykle netrvá déle než 10 minut.
  3. Jakmile se zelí stane měkkým, přidejte krupici. Vařte s krupičkou, aby se obiloviny bobtnaly (dalších 10-15 minut).
  4. Odstraňte výslednou hmotu z ohně a přidejte do ní 2 syrová vejce.
  5. Tvoříme kuličky požadované velikosti a tvaru a navíjíme je ve strouhance.
  6. Smažte ze dvou stran až do jednotné a zlaté kůry.

Masné kotlety

Všichni jsme zvyklí na to, že by kotlety nebo masové kuličky měly být 100% maso. Ale mnozí si neuvědomují, že pokud k nim přidáte zelí, stanou se měkčími a šťavnatějšími. A objem hotového pokrmu se zvýší téměř dvakrát. Příjemné kuřecí řízečky s bílým zelím - to je ideální příloha pro vydatnou večeři.

Složky:

  • 500 g mletého kuřete (nebo jakéhokoli jiného nepovinného);
  • 500 g bílého zelí;
  • 150 - 200 g běžné cibule (3 - 4 střední cibule);
  • 1 syrové kuřecí vejce;
  • sůl, koření a pepř podle chuti;
  • olej na vaření (zelenina).

Způsob přípravy:

  1. Nakrájejte zelí a přidejte na něj mleté ​​maso. Vše důkladně promíchané.
  2. Do výsledného masa se přidá vejce, koření, jemně nasekaná cibule a sůl. Smícháme všechno
  3. Pak jsme porazili nádivku co nejlépe. Nechte mletý marinovaný v lednici po dobu 30-40 minut.
  4. Tvoříme míčky rukama a položíme je na žhavou pánev.
  5. Smažte ze dvou stran až do zlatohnědé.
  6. Složte všechny kuřecí kousky do hrnce a dušené na mírném ohnipo dobu 50 minut. Odstraňte z ohně a podávejte.

Kapusta kotlety jsou nejchutnější recept, zejména pokud k nim přidáte maso. Kromě toho mohou být podávány jako nezávislé jídlo, které nevyžaduje přílohu. Pro vydatnou večeři je ideální volba.

Tajemství a triky

Zeleninové kotletky jsou nejčastěji spojovány s chutí dětství. A všechno proto, že nám je ve školkách, táborech a ve škole velmi často dali.

Mnoho žen v domácnosti chce vařit pouze„stolní“bílé zelí.

Ale zpravidla ne všichni uspějí. Jídlo v jídelnách bylo vždy velmi odlišné od domácích a jen velmi málo lidí zná tajemství vaření. Aby bylo jídlo měkčí a jemnější, zelí je nejlepší ne sekat, ale přeskočit přes mlýnek na maso. Samozřejmě se musí nejprve vařit v osolené vodě. A pokud budete vařit zelí kotlety s mletým masem, pak přes mlýnek na maso je nejlepší přeskočit ingredience, spíše než odděleně.

Miska se stane ještě pikantnější, pokud k ní přidáte strouhané jablko. Houby jsou také dokonale kombinovány s téměř vším, takže pokud je přidáte do hlavních složek, jídlo bude originální.

Kotlety lze vařit s bílým zelím nebo barvou. Recept se neliší. Chuť květákových pokrmů se bude mírně lišit od originálu. Ale jak se říká, je to amatér. Pokud nemáte rádi květák, pak s největší pravděpodobností vaříme karbanátkyna základě toho také nejste nijak zvlášť ohromeni.

Ukázalo se, že kotlety z mladého zelí, jejichž recept se rovněž neliší, jsou měkčí a jemnější. Vaří se snadněji a rychleji.

Nejdůležitější je dodržet stanovený čas. Pouze v tomto případě bude jídlo chutné, a to může být podáván u stolu.