Zucchini lívanečky

Cuketa je známá zelenina. Jako rostlina - roční, travnatá. Plody jsou podlouhlé, barva se může lišit od bílé a světle zelené až jasně žluté. Existuje mnoho druhů této zeleniny, z nichž některé mají dlouhou trvanlivost.

Informace o těchto známých cuketach

Indické kmeny Severní Ameriky pěstovaly cuketu jako první. Semena rostliny přišla do Evropy v 16. století, ale rostlina se okamžitě nestala plnohodnotným „členem“ zahradní komunity.

Odhadovali ji pouze v průběhu století, kdy si všimli, že sklizeň brambor roste vedle cukety a plevel nevykvétá.

Nízkokalorická zelenina. Dokonce smažený v oleji obsahuje pouze 88 kcal na 100 g. Ve své syrové formě jsou mnohem menší - 24 kcal.

Obsahuje cuketa, zejména: uhlohydráty, sloučeniny popela, voda. Voda až 93%. Tuk a bílkoviny dost - 0,3 a 0,4%.

Užitečné vlastnosti oblíbené zeleniny

Cuketa obsahuje živiny:

  • kyselina askorbová;
  • karoten;
  • hořčík;
  • železo;
  • draslík;
  • vápník;
  • Vlákno.

Hlavní prospěšné vlastnosti cukety: adsorpce toxických látek a odstraňování přebytečné tekutiny z těla.

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny v zelenině se urychluje střevní práce, svalová vláknatónovaný. V souvislosti s odběrem strusky a vody snižuje systolický tlak. Pro léčebné účely používají nejen maso zeleniny, ale i semena a květiny.

Květy jsou vařeny jako čaj a opilé během dne - to je vynikající diuretikum. Semena se používají k relaxaci střev. Působí jako dýně, ale nejsou smažené a sušené v troubě.

Jídla cukety jsou zařazena do stravy pro následující choroby:

  • onemocnění ledvin - pyelonefritida a nefritida v chronickém stadiu;
  • hepatitida;
  • hypertenze;
  • onemocnění žlučových kamenů;
  • ateroskleróza;
  • diabetes.

Tato zelenina se podává dětem od útlého věku, pomáhá starším lidem zotavit se z těžkého stavu
. exacerbací nemocí souvisejících s věkem. Při externím použití pomáhá squashová buničina k péči o pokožku. Masky z ní zesvětlují pigmentaci, obnovují barvu, tónují svalová vlákna epidermy.

Jediné omezení týkající se používání zeleniny: onemocnění ledvin, při kterém prudce vylučují draslík. A samozřejmě, nemůžete jíst cuketu s individuální intolerancí.

Lékaři rovněž varují, že je nežádoucí přidávat do stravy dietu cukernatých cukrů, kteří mají v anamnéze žaludeční vřed nebo zvýšenou kyselost. Ale protože nemnoho lidí jedí syrové cukety, toto varování vypadá trochu divné.

Vývod pro gurmány

Ti, kdo jsou na dietě pro hubnutí, se musí omezit nejen na své oblíbené potraviny, ale takévařit jídlo určitým způsobem: stoupat a vařit. Vstup do stravy smažené okamžitě přidá další libry.

Pokud uděláte cuketovou lívanci, odchylka od stravy je zcela nepostřehnutelná.

Pro vaření budete potřebovat:

  • cuketa (střední velikost);
  • slepičí vejce - 3 kusy;
  • mouka - 10 lžíce;
  • sůl.

Příprava:

  1. Cuketa a semena.
  2. Šťáva z roštu a mačkání. Tím je zajištěno, že se těsto nevypouští.
  3. Pak v misce na squash, rozbít vejce, přidejte mouku a sůl.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Na horkou pánev položí středně velké buchty, stiskem špachtlí o něco výše. Není třeba se příliš rozkládat. Pokud rozložíte ne více než 4 kusy, bude mnohem snazší je otočit.
  6. Je nutné smažit ze dvou stran, dokud se neobjeví zlatohnědá.
  7. Jsou-li palačinky podávány společně s omáčkou z česnekové majonézy, pak dostanete jen vynikající jídlo!
  8. Omáčka pro ty, kteří nepotřebují zhubnout. Připravuje se velmi jednoduše. Zmáčkněte 4 stroužky česneku do 4-5 lžíce majonézy, dobře promíchejte. Lahodné, voňavé, horké palačinky nenechají nikoho lhostejným, prostě se roztaví v ústech.

Palačinky cukinové lze vařit v různých variantách. Algoritmus přípravy je stejný jako pro běžné squashové fritéry:

  • Se sýrem. Ve fázi kombinování s moukou se do těsta přidává strouhaný sýr. Sýr se třelasi půl sklenice;
  • Na čaj si můžete dát sladké palačinky, ve kterých jsou hlavní složky cukety a jablka ve stejném poměru. Na chuť přidáme cukr a skořici do těsta. Voda by měla být odstraněna obzvláště opatrně. Je nemožné dlouho držet připravené těsto - může ztmavnout, jablka obsahují hodně železa;
  • Zajímavá chuť v cukinových palačinkách s citronem. Do těsta se přidává citronová kůra.

Ztráta hmotnosti může dále vyložit dietu a připravit palačinky bez použití mouky. Miska bude ještě méně kalorií.

Složky Požadováno:

  • Hlavní výrobek;
  • vejce - 2 ks;
  • mrkev - 2 ks;
  • cibule;
  • stroužek česneku;
  • obyčejné koření;
  • petržel;
  • rostlinný olej.

Příprava:

  1. Mrkev a cuketa se třepou na hrubém struhadle, vytlačují přebytečnou kapalinu.
  2. Jemně nakrájejte cibuli. Pokud je rozmělněn v míchači, musí být přebytečná kapalina také vytlačena.
  3. Všechny přísady se kombinují, přidávají se koření a nasekané zelí, důkladně se rozmíchají, vejce se rozmělňují.
  4. Pečená jako obvykle v roštu.
  5. Pokud pečivo odmítne udržet tvar - předvalky se přidávají do těsta nízkotučné tvrdé sýry.

Zucchini - to je jedna zelenina, která pomáhá lidem zhubnout, aby nezapomněli, že jídlo může být nejen užitečné, ale také chutné.